Material care regenerează pielea şi vindecă rănile adânci, dezvoltat de cercetători
Un material biologic cu o structură la fel de precisă precum cea a microcipurilor ar putea fi folosită în viitor de chirurgi la închiderea şi vindecarea rănilor adânci, şi ajută la regenerarea pielii, relatează Los Angeles Times.
Cercetătorii de la Universitatea Cornell din Ithaca, New York, au împrumutat tehnologia utilizată la design-ul microchipurilor din silicon pentru a crea o reţea de canale moi din colagen, principala componentă a pielii. Celulele corpului umplu aceste canale cu vase de sânge, iar fluxul de sânge regenerează apoi pielea.
Este un început promiţător şi incitant, a declarat David Kulber, un chirurg plastic la Centrul MedicalCedars-Sinai din Los Angeles.
Pielea este compusă din două straturi principale: la exterior – epiderma, mai subţire, şi un strat interior denumit derma.
Chirurgii pot transfera cu uşurinţă epiderme dintr-o parte a corpului în alta pentru a acoperi o rană deschisă mai superficială. Însă în cazul leziunilor adânci, precum arsurile de gradul III sau al rănilor care ajung până la os, derma este distrusă.
Rănile nu se pot vindeca daca nu sunt alimentate cu sânge, prin urmare, chirurgii caută moduri de a reporni creşterea noilor vase de sânge, a precizat Kulber.
Materialul dezvoltat de cercetătorii americani este foarte subţire, are doar un milimetru în grosime şi are consistenţa unei pieli moi. „Încercăm să creem o microstructură foarte precisă, de mărimea firului de păr uman”, a declarat dr. Jason Spector, chirurg plastic la Colegiul Medical Weill Cornell din New York.
sursa ziare.com