ANST distruge echipa de gimnastică a României! Cine mai merge la Olimpiadă?

• publicat la: 17 noiembrie 2011
ANST distruge echipa de gimnastică a României! Cine mai merge la Olimpiadă?

Cele mai multe dintre componentele lotului national de gimnastică vor să se retragă din activitate, după ce Autoritatea Natională pentru Sport si Tineret a propus ca renta viageră să fie acordată după vârsta de 30 de ani.

ANST pregăteste un proiect de modificare a Legii Sportului care ar putea distruge echipa de gimnastica a României cu numai opt luni inainte de Olimpiada, informeaza site-ul gsp.ro.

Una dintre schimbări vizeaza si renta viageră, existând o propunere ca aceasta sa fie acordată după vârsta de 30 de ani. Modificarea nu-i va afecta pe campionii olimpici, mondiali si europeni care beneficiaza deja de renta, ci doar pe cei aflati inca in activitate.

„M-au sunat ca să-mi spună că pleacă de la lot peste două săptămâni pentru că nu vor să rateze renta viageră in cazul in care se va impune limita de vârstă. Initial, am crezut ca e o farsă nereusită, dar după ce m-am informat si am aflat de intentia Autoritatii Nationale pentru Sport, mi-am dat seama ca e ceva serios. Am realizat ca exista toate sansele ca eu si Belu sa ramanem la Izvorani doar cu Larisa Iordache, pe care sa o ducem la Olimpiada de la Londra.

Nu-mi dau seama cine a putut sa gândeasca acum o astfel de idee! Sa anunti ca umbli la renta cu 8 luni inainte de Olimpiada e aproape criminal! Nimeni nu a putut sa faca inainte un studiu de impact? Am inteles că nu sunt bani, dar nu poti să arunci in aer tot sportul de performanta! Acum, toti sportivii care detin medalii olimpice, mondiale sau europene nu se gandesc la nimic altceva decat sa-si depuna cat mai repede dosarul de pensionare pentru a nu rata sfirsitul anului, si nu cred ca e numai cazul gimnastelor.”, a declarat revoltata Mariana Bitang.

Gimnaste care s-ar putea retrage la finalul anului:

Catalina Ponor, (24 de ani) 3 medalii olimpice, 5 mondiale, 7 europene
Sandra Izbasa, (21 de ani) 2 medalii olimpice, 3 mondiale, 10 europene
Ana Porgras (17 ani) 2 medalii mondiale
Diana Chelaru (18 ani) 1 medalie mondiala, 2 europene
Amelia Racea (17 ani) 3 medalii europene
Raluca Haidu (16 ani) 2 medalii europene

Comitetul Olimpic cere ca gimnastele fie exceptate

In urma reactiei gimnastelor, Comitetul Olimpic si Sportiv Roman a trimis, joi, catre ANST urmatoarele propuneri:

1. Gimnastii si gimnastele, care isi incheie activitatea prin specificul sportului pe care-l practica mai devreme decat alti campioni, sa fie exceptati de la „limita de virsta de 30 de ani”.
2. Sportivii accidentati sa poata si ei sa ia renta din momentul incheierii carierei, chiar daca acesta survine sub virsta de 30 de ani, pentru ca in acest caz cariera s-a incheiat nu din vointa proprie.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu