Dreptul de proprietate

• publicat la: 28 decembrie 2011
Dreptul de proprietate

Afară-i vopsit gardul, inăuntru-i proprietarul!

Spre deosebire de vecinii noştri europeni, mai mult sau mai putin indepărtaţi, ne putem mândri cu mai multe titluri de proprietate decât o pot face nemtii, italienii sau suedezii. Nu contează că avem o sută de hectare de pădure de conifere, un petec de pământ la marginea oraşului sau vreun apartament moştenit si gata de inchiriat, suntem in continuare avizi dupa titluri de proprietate, menite să ridice ziua de mers la cadastru la rang de sărbătoare si să contribuie substantial la umplerea buzunarului.

Românii fug de chirii, nu ne putem lăuda cu prea multă mobilitate, chiar si celebrele emigrări in ţările mediteraneene au atras imprumuturi la bănci pentru intrarea in proprietate a unei case. Cum ai putea trăi fără să primeşti facturile pe numele tău? Nu conteaza cate datorii strangi, cu cata abnegatie va trebui sa iti tratezi locul de munca de frica sa nu il pierzi – toate acestea pentru a fi sigur ca iti vei pastra titlul de proprietate. Intr-o asemenea situatie, parlamentarii nu puteau omite modificarea unor aspecte ce tin de dreptul de proprietate, un drept atât de venerat in comunitatea românească.

Cand te gândesti la termenul de imobil, in sens general, acesta poate cuprinde tot ceea ce tine de elemente ale naturii, precum terenuri, izvoare, plantatii prinse in radacini, o casa de vacanta pe Litoral sau un bloc din centrul Capitalei. Noile reglementari cu privire la sensul pe care il poate lua acest termen spun ca proprietarul care detine mai multe parcele alaturate ce au un numar cadastral unic se poate mandri cu un imobil special, in acceptiunea noului Cod Civil, iar dreptul de proprietate se extinde si asupra subsolului sau a spatiului de deasupra terenului.

Promit să-ţi vând, promite că vei cumpăra!

Legământul dintre vânzător si cumpărător este validat de redactarea unui antecontract care ajută ambele părti să-si vadă bunul vândut, respectiv cumparat. Preferintele inscrise in antecontract sunt variate, cum s-ar spune “gusturile nu se discuta”, mai ales cand vine vorba de alegerea casei mult visate. Promisiunea de vânzare-cumpărare, optiune sau rezervare, sunt diverse modalitati prin care te poti asigura că nu vei pierde ocazia de a-ti vinde sau achizitiona bunul dorit. Atentie, nu poti actiona in instanta un cumparator care a semnat un contract de optiune, acesta nu intra in prevederile legii, nefiind vorba de niciun fel de tradare sau nerespectare a legamantului sfant dintre vanzator si cumparator.

Cartea funciară este oglinda imobilului

Gratie noului Cod Civil, când vine vorba de tranzactionarea imobilelor, generale sau speciale, cele mai multe nereguli sunt sesizate in celebrele cărţi funciare, cu cele trei capitole aferente: capitolul destinat prezentarii averii, cel de proprietate si cel de sarcini. La capitolul “sarcini” intra cele mai urate personaje ale povestii, cum ar fi litigiile, ipotecile sau servitutile. Cum nu totul e de vânzare, nu poti inscrie la rubrica de vânzari in ziarul local dreptul la uz, la habitatie a sotului supravietuitor sau la pensie.

Avansul şi arvuna nu-s totuna

Multe antecontracte se soldează cu pierderi substantiale de bani sau garantii din cauza nespecificarii dacă este folosit avansul sau arvuna. Cu totii suntem obisnuiti să plătim in avans, fie pentru o maşină, casă sau orice alt bun pe care dorim sa-l achizitionam, acesta fiind un prim pas in achitarea obligatiilor de plata. In cazul arvunei, lucrurile stau diferit, in sensul ca ea vine ca o promisiune si o garantare a angajamentului, dar care permite retragerea consimţământului dat la incheierea contractului.

Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, acceseaza site-ul www.avocat-tv.ro

Lasati un comentariu