Povestea pulpelor de pui din farfurie

• publicat la: 5 December 2011
Povestea pulpelor de pui din farfurie

În prezent, puii de carne cresc în greutate de două ori mai repede decât acum 20 de ani, ajungând să cântărească 1,5- 2 kg în 42 de zile în loc de 80. Sunt păsările cu cea mai rapidă rată de creștere de pe planetă: mănâncă permanent și dorm o singură oră pe noapte. Un fermier descrie pas cu pas procesul creșterii puilor uriași.

Puii cântăresc inițial 30-50 de grame. În două-trei săptămâni ajung la 800-1 kg. În următoarele trei săptămâni își dublează greutatea și sunt gata de tăiere. Sunt sacrificați în general după șase săptămâni, însă puii pentru rotisor sunt sacrificați și la 29-30 de zile.

În fermele românești, păsările sunt ținute în baterii, la temperaturi de 20-34 de grade Celsius (în primele zile) fără a beneficia de lumină naturală, ci doar de lumină artificială. Există însă și metode alternative de creștere a acestora în aer liber.

Hormonii de creștere sunt interziși

Există mai multe rase de „giganți”: pui pentru pulpe și pentru piept. Ei sunt hrăniți cu furaje combinate, pe bază de cereale, soia (fulfat de soia), semințe de floarea-soarelui, îmbogățite de minerale(calciu, fosfor, magneziu) și vitamine.

Administrarea hormonilor de creștere este interzisă, iar antibioticele se administrează doar în anumite perioade de stres (în timp ce sunt transportați de la incubator în hale) sau în cazul unor boli.

„Acest lucru nu ne pune în pericol sănătatea, întrucât fermierii nu au voie să sacrifice puii mai devreme de 5-7 zile de la administrarea antibioticelor, timp în care se elimină din organimsul păsărilor”, ne-a declarat specialistul.

„Umflați” cu cereale, proteine și minerale

Pentru a ajunge la o asemenea greutate într-un timp atât de scurt, puii sunt hrăniți după un protocol strict: în primele 21 de zile, cu furaje cu un conținut bogat în proteine-24% concentrație (în special din soia), „pentru a pleca frumos și a asimila carne”, în următoarele zile sunt hrăniți cu furaj bogat în energie (în special porumb), iar cu 4-5 zile înainte de sacrificare, sunt hrăniți cu furaj de finisare (se elimină fulfatul).

sursa evz.ro

Lasati un comentariu