Concediul de maternitate pentru creşterea şi îngrijirea copilului

• publicat la: 27 ianuarie 2012
Concediul de maternitate pentru creşterea şi îngrijirea copilului

Concediile de maternitate sunt conditionate de contribuţia de 0,85%

Pentru ca viitoarele mămici să poată beneficia de cele trei concedii specifice perioadei in care sunt insărcinate sau in care au născut deja, trebuie să se asigure că au contribuit pe o perioadă de minim o lună la stagiul de cotizare pentru aceste beneficii

Multe din viitoarele mămici se confruntă cu dileme referitoare la concediile dedicate perioadei in care sunt insărcinate şi la aspectele legale de care trebuie să aibă grijă când vine vorba de acordarea acestor concedii. De retinut este faptul că plata unui procent de 0,85% din salariu, efectuată pe cel puţin o lună de zile, garantează incasarea indemnizatiilor aferente celor trei concedii pe care viitoarea mamă le poate primi, fiind de notorietate faptul că plata acestora este destul de consistentă si contribuie semnificativ la bugetul familiei.

In cazul in care viitoarea mămică este angajată, angajatorul are obligatia de a o informa si de a face plata acestei contributii de 0,85%, iar in cazul in care desfasoara activitati autorizate pe cont propriu, va trebui să informeze personal autoritatile financiare.

Excepţiile de la regula de 0,85%

Cum mai toate regulile au si exceptii, nici aceasta contributie nu se dezice, astfel ca femeile scutite de contributia de 0,85% sunt cele care au parcurs concediul de maternitate, sunt studente la cursurile unei facultăţi sau primesc pensie de invaliditate.

Concediul de risc maternal

Tot ceea ce implica ideea de risc trebuie tratat cu o mai mare grijă si necesită o protectie sporită, iar riscul maternal reprezintă un motiv consistent pentru a-i fi acordate mamelor drepturi suplimentare. Salariatele insărcinate, cele care au nascut recent sau cele care alapteaza sunt beneficiarii directi ai acestui concediu, fiind indreptatite sa solicite angajatorului, in baza unui document medical, diferite facilitati pentru a-si continua munca in conditii sigure, sau, in cazul in care nu ii pot fi acordate acestea, sa beneficieze de concediu de risc maternal. Acesta se poate acorda integral sau fractionat, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile si, mai ales, nu trebuie sa interfereze cu alte concedii prevazute de lege. Conditia de stagiu nu trebuie indeplinita in acest caz, astfel ca cei 0,85% nu conditioneaza indemnizatia primita in urma perioadei de concediu.

Concediul de maternitate

Dacă in perioada de sarcină, deschizătorul de drumuri spre concedii este cel de risc maternal, următorul este cel de maternitate, deosebit de important pentru confortul viitoarei sau actualei mămici. Dată fiind situatia fiziologică delicată cu care majoritatea femeilor se confruntă, concediul de maternitate, acordat pe o perioada de 126 de zile, vine in ajutorul acestora si le permite odihna necesara, asta pentru a nu intra in travaliu chiar la locul de munca.

Si tatăl işi poate lua concediu pentru ingrijirea copilului bolnav

Ultimul din trilogia concediilor este cel pentru ingrijirea copilului bolnav iar de data aceasta protagonista concediului nu mai este doar mama, legea permiţând si tatălui sa-si poata lua câteva zile libere de la job pentru a avea grijă de micut. Cuantumul indemnizatiilor pentru aceste trei concedii este de 85% din valoarea salarială, care se acorda pentru concediul de maternitate si de ingrijire a copilului bolnav, si de 75% pentru concediul de risc maternal.

Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, accesează www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte.

Lasati un comentariu