Discernământul

• publicat la: 16 ianuarie 2012
Discernământul

Evaluează-ţi discernământul prin teste de inteligenţă cognitivă!

Dacă treci proba testului Raven, vei afla lucruri relevante despre nivelul propriului discernământ.

Fiinţa umană a fost inzestrată cu raţiune, o calitate supremă pe care, adesea, in loc să o perpetuăm, tindem să o minimalizăm. De cele mai multe ori ignorăm chiar şi textele biblice sau, dacă e să ne raportăm la profan, litera legii care dictează negru pe alb ce este interzis să facem in societate. Modul in care acceptăm si respectîm indemnurile biblice si cele constitutionale tine de liberul arbitru si de dirijorul principal al acestuia – discernământul.

Nivel de discernământ 0

Discernământul reprezintă capacitatea de a discerne intre bine si rău si, mai ales, de a anticipa urmările faptei pe care urmeaza să o savârşeşti, fiind pe deplin constient atunci când iti exprimi voinţa. Discernământul este rezultanta a două ramuri extrem de importante, ramura cognitivă, care tine de gândire, de cunoaştere, de trăsăturile afective care contureaza personalitatea unui individ, si ramura vointei, cea care iti da elanul in diferite actiuni, care te impinge sa procedezi intr-un anume fel sau sa percepi un lucru in mod realist.

Nivelul de discernământ ţine, totodată, de mediul in care activezi, de modul cum ti-ai construit personalitatea si de factorii interni si externi care actioneaza in proiectarea acestuia. Discernământul implică experiente, capacitatea ta de a contura realist fiecare miscare sau gand, si care te valideaza ca om. Pentru a stabili daca cineva are sau nu are discernământ, s-au instituit anumite teste psihologice iar expertiza este una relevanta de cele mai multe ori. Chiar dacă legea nu prevede expres o definitie a discernământului, actiunile infractionale sunt verificate si din prisma acestuia, acest lucru fiind necesar in stabilirea unui verdict clar, sub acuratete medicala.

N-ai 14 ani, n-ai discernământ

Vârsta este o coordonată foarte importantă in ceea ce priveşte discernământul, astfel ca vârsta frageda sau cea inaintată nu prezinta o garantie de existenţă a acestuia. In acest capitol se includ si afectiunile psihice, care anulează orice capacitate a omului de a fi constient de gândurile si faptele sale. Legislatia si-a luat masuri de siguranta si a stabilit concret faptul ca minorul in varsta de pana la 14 ani nu poate raspunde penal pentru fapta sa, fiind considerat fara discernamant.

Cei care actionează impotriva legii si se fac vinovati de fapte extrem de grave, sunt supusi unor teste riguroase, care pot stabili daca in momentul savarsirii faptelor, infractorul era constient de ceea ce face. In cazul in care discernamantul este sesizat, autorul faptei va intra direct la inchisoare, raspunzând penal pentru actiunea sa si in acordurile legii pentru respectivul caz.

De cealalta parte, daca discernamantul este 0, atunci vor fi luate masuri medicale, individual fiind integrat intr-o institutie medicala de profil.

Problema cu care se confrunta oamenii legii, dar si cadrele medicale, tine de intentia unor infractori de a simula anumite boli psihice, cu speranta că vor scăpa de puscarie. Aceste tentative pot fi usor “mirosite” de expertii psihologi, cei care au la indemana o serie intreaga de instrumentele utile pentru detectarea acestor incercări.

Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, accesează site-ul www.avocat-tv.ro

Lasati un comentariu