Expertiza psihologică a discernământului

• publicat la: 27 February 2012
Expertiza psihologică a discernământului

Expertiza psihologică dă verdictul: ori la bal, ori la spital, ori la inchisoare!

Alinierea sistemului judiciar românesc la cel international aduce noutăţi in privinţa modalităţii de stabilire a cauzelor unor infracţiuni, expertizele psihologice trăgând un semnal de alarmă in ceea ce priveşte discernământul inculpaţilor.

Expertii psihologi reprezintă o mână de ajutor complementar dat magistratilor in soluţionarea concretă a unor cazuri, aportul lor fiind mai mult decât benefic in stabilirea corectă a unui verdict. Imbinarea ramurii de drept cu cea psihologică este fructificată atât de psihologi, cât si de reprezentantii justitiei sau de inculpati, mai ales că oferă perspective intrinseci in ceea ce priveşte actiunile care au fost săvârşite impotriva cuiva.

Hibele raportului psiho-social

Juxtapunerea a doi specialisti in solutionarea unei anchete, cum prevede Noul Cod Civil, nu este una tocmai fericită, după cum menţionează psihologul Stefan Iulian Laurentiu, acesta argumentându-si expunerea prin reliefarea unor hibe care ţin de procesul de anchetă. Implicarea comună a unui asistent social si a unui expert psiholog in concretizarea raportului psiho-social constituie un demers ambiguu, care nu finalizeaza niste probleme, ci ridică şi mai multe semne de intrebare. Rapoartele celor doi reprezentanti sunt binevenite, insă separat, deoarece punerea in acelasi coş a mai multor opinii, mai restrânse decât ar fi ideal, conduce la nelămuriri.

Codul Civil nu reglementează clar care este codul deontologic, care este metoda de practică si cum ar trebui să se desfăşoare ad literam procesul de anchetă, de aceea raportul psiho-social prezintă anumite dubii in faţa profesionistilor din domeniu.

Student exemplar la crimă

Expertizele psihologice nu reprezintă doar o teorie redactată in dosarele de ancheta, ci descriu cu acuratete aspectele psihologice care conduc la anumite manifestari antisociale. Procesul de anamneza, cunoscut ca un interviu autobiografic care ajuta semnificativ la redactarea concluziilor, releva de multe ori motive ascunse care pot deveni sursa actiunilor antisociale, acestea afectand semnificativ discernamantul.

Nici măcar persoanele integrate in societate, cu educaţie si pregătire profesională, cu un statut bine pozitionat si cu un anturaj de elita, nu sunt absolvite de intentii criminale. Dovadă concretă o face chiar cazul expus de invitatul doamnei avocat Stefanescu: un tanar student bursier, in vârstă de 21 de ani, bine integrat in societate si cu un comportament exemplar anterior delictului, a fost acuzat de tentativă de omor prin aplicarea unui obiect contondent in abdomenul unei victime de sex masculin. Ancheta psihologică si anchetele sociale au scos la iveală problemele intrinseci cu care se confruntau tânărul si anume lipsa figurii paterne din viaţa sa si, mai ales, caracterul vindicativ pe care il manifestă faţă de modelul de conducere al societăţii.

Tânărul a fost supus unei evaluări cognitive, intelectuale, emotionale si unui chestionar de testare a nivelului de agresivitate pentru a determina elementul de impulsivitate care a condus la savarsirea delictului. Tabloul anchetei a scos la iveala un nivel de dezvoltare cognitiva si intelectuala peste medie, insa si o sensibilitate a structurii emotionale volitive, care se traduce, in cazul nostru, prin lipsa interesului de a relationa la nivel profund cu ceilalti membri ai societatii. Subiectul nostru, dezamagit de superficialitatea cu care era tratat, tocmai pentru ca nici el nu oferea profunzime si ridica o bariera in fata celorlalti, si-a potentat curajul prin consumul de alcool, neevaluand corect pericolul actiunilor sale. Data fiind si varsta adolescentei, care vine cu un bagaj de comportamente arogante, superioare, specifice trecerii de la pubertate la maturitate, subiectul a actionat instinctual, fără premeditare, contra victimei care i-a iesit in faţă si incerca, de fapt, să-l liniştească.

Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, acceseaza www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte.

Lasati un comentariu