Proteste de amploare in Budapesta

• publicat la: 3 ianuarie 2012
Proteste de amploare in Budapesta

Zeci de mii de oameni s-au adunat in Budapesta pentru a protesta faţă de noua constitutie a ţării, luni, la o zi dupa intrarea in vigoare a acesteia.

Constitutia a fost aprobată, in aprilie, de două treimi dintre deputaţii din Parlamentul de la Budapesta, transmite BBC.

Mai multe partide de centru-stânga s-au alăturat protestelor, desfăşurate in apropierea locului unde partidul de guvernământ a organizat un eveniment pentru a marca intrarea in vigoare a noii constitutii.

Protestatarii au strigat lozinci impotriva premierului Viktor Orban si au afisat mesaje care denunţau „dictatura” sa, pe măsură ce oficialii soseau la eveniment.

„Viktor Orban şi servitorii săi au transformat Ungaria, dintr-un loc promiţător in cel mai intunecat punct din Europa”, a declarat parlamentarul socialist Tibor Szanyi.

Oponentii noii Legi fundamentale spun că aceasta ameninţă democratia, inlăturând anumite prevederi de după 1989, atunci când comunismul a fost inlăturat.

Duminică, in prima zi din 2012, a intrat in vigoare noua si controversata constitutie a Ungariei.

Schimbările constitutionale efectuate de Fidesz au stârnit controverse atât in ţară, cât si pe plan extern. Criticii sustin că noul text concentrează prea multă putere in mâinile celor numiti politic, fiind văzută că incalcă „standardele drepturilor omului internationale si europene”.

Totodată, Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana au cerut retragerea Constitutiei, care a ridicat semne de intrebare in legătură cu discutiile asupra unei noi intelegeri financiare cu FMI si UE, care este vitală pentru economia maghiară.

sursa  ziare.com

comentarii

de magyar la 3 ianuarie 2012 - 19:19

RIA;RIA…HUNGA-RIA

de hai si noi la 3 ianuarie 2012 - 22:03

vedeti ca se poate????numai asa putem scapa de ciumele portocaliiiiii

Lasati un comentariu