Vor, dar nu vor, să lucreze

• publicat la: 26 ianuarie 2012
Vor, dar nu vor, să lucreze

In urma intrării in vigoare a legii uceniciei, joi, 26 ianuarie, la sediul Agenţiei Judetene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Satu Mare a avut loc o intâlnire intre reprezentantii institutiei, reprezentanţii a mai multe firme din judeţ, dar si tineri cu vârsta până la 25 de ani care ar putea fi ucenici.

Legea uceniciei prevede faptul că pot fi incheiate contracte de ucenicie la locul de muncă, pentru maximum 3 ucenici si persoana fizică autorizată şi intreprindere familială care fac dovada că prestează de cel puţin un an activitate pentru care a fost autorizată.

Pot fi incadrate ca ucenic in muncă orice persoană fizică care a implinit vârsta de 16 ani, dar nu mai mult de 25 de ani si nu detine calificare pentru ocupatia in care se organizeaza ucenicia. Contractul de ucenicie se incheie pe o perioada cuprinsa intre un an si trei ani de zile.

Angajatorul trebuie sa-i asigure ucenicului o pregatire teoretica si practica. La finalul colaborarii, angajatorul este obligat sa inscrie ucenicul la un Centru Autorizat de Evaluare si Certificare a Competentelor profesionale, unde aceasta primeste un atestat. Dupa o prezentare facuta de catre directorii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Satu Mare, Veronica Variu si Gheorghe Tilibasa, cei zece reprezentanti ai firmelor au cerut lamuriri suplimentare despre aceasta lege si facilitatile pe care le au in momentul in care iau un tanar ca ucenic.

O prima facilitate este faptul ca AJOFM acorda angajatorilor care incheie un contract de ucenicie la locul de munca, lunar, la cerere, din bugetul asigurarilor pentru somaj, pe perioada derularii contractului de ucenicie, pentru acel ucenic, o suma egala de 60% din valoarea indicatorului social de referinta al asiguratorilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare.

In sala au fost prezenti aproximativ 20 de tineri, unii dintre ei mai hotarati, alti in asteptarea unei oferte bune. Acestia au luat la cunostinta cateva din locurile de munca catre care ar putea sa se indrepte, insa nu s-au aratat foarte interesati de a muncii pentru un salariu minim pe economie.

Directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Satu Mare, Gheorghe Tilibasa ne-a declarat faptul ca dialogul a fost de bun augur, reprezentantii firmelor luand la cunostinta noile reglementari, din pacate nu a fost o intalnire cu succes din punctul de vedere al deschiderii tinerilor catre aceasta facilitate pe care le-o ofera legea. De aceeasi parere cu Gheorghe Tilibasa este si reprezentantul Camerei Mestesugarilor, Josef Holczli care ne-a declarat faptul ca si membrii asociatiei pe care o reprezinta cauta ucenici si se bucura ca aceasta lege poate fi aplicata in sfarsit.

Angajatii AJOFM isi promoveaza serviciile oferite ori de cate ori au ocazia, si chiar atunci cand nu organizeaza mese rotunde, abordeaza somerii veniti pentru viza lunara spunandu-le despre modificarile si locurile de munca existente. In judetul Satu Mare sunt inregistrati 1388 de somerii cu vârste sub 25 de ani, dintre care 505 sunt indemnizati iar dintre acestia 138 sunt in Satu Mare si 59 la Carei.

sursa tv1sm

Lasati un comentariu