Cheltuielile depăşesc încasările la Casa de Asigurări de sănătate Satu Mare

• publicat la: 24 februarie 2012
Cheltuielile depăşesc încasările la Casa de Asigurări de sănătate Satu Mare

Casa de Asigurări de Sănătate Satu Mare a suprins mass-media locală susţinând miercuri , la sediul său, o conferinţă de presă. Am aflat că pe parcursul lunii ianuarie s-a efectuat contractarea serviciilor medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale, aferente anului 2012. Situaţia nu este insă una  prea roz intrucât se ştie de pe acum că anul 2012 stă sub semnul deficitului bugetar. Veniturile CAS sunt de 133.000.000 de lei iar cheltuielile de 162.000.000 de lei. Conferinţa de presă a fost susţinută de către directorul institutiei Rodica Popdan, directorul de contractare, Mihaela Cuta, directorul economic Pop Gina, dar şi alti responsabili ai institutiei.

Primul subiect abordat a fost cel al contractării serviciilor medicale. Deficitul bugetar al anului 2012 este de 29.000.000 de lei intrucât cheltuielile CAS sunt mai mari decât venitul incasat. 60% din incasările CAS Satu Mare rămân in institutie iar 40% se indreaptă inspre Casa de Asigurări Naţionale, ca şi fond de redistribuire, care ajunge la solicitare tot in judeţe.

Se pare că la nivel national doar 3 case de asigurări reuşesc să trăiască doar din veniturile proprii. In acest moment CAS Satu Mare are 6.600 de debitori care datorează intitutiei 8 milioane de lei. S-a trecut la executarea silită a datornicilor, insă prin prisma proceselor, acest procedeu poate dura până la 3-4 ani.

In concluzie CAS Satu Mare cheltuieşte mai mult decât incasează. Iată cum explică directorul institutiei, motivul pentru care incasările nu ajung. CAS SM informează persoanele fizice debitori că până la data de 1 iunie 2012 beneficiează de scutiri la plata debitelor si anume reducerea penalitatilor de intarziere cu 50%. Din luna iunie, declaratile si contributia se vor plăti la ANAF.

sursa tv1sm

Lasati un comentariu