Cine a ieşit deja la încălzire pentru locul ocupat de Boc

• publicat la: 6 februarie 2012
Cine a ieşit deja la încălzire pentru locul ocupat de Boc

Preşedintele Traian Băsescu consultă astăzi Puterea şi Opozitia, oficial pe tema blocajului apărut în Parlament. Neoficial însă se dă ca sigură luarea în discuţie şi a temei schimbării premierului Emil Boc, pentru care se pare că deja există şi înlocuitor. Astfel că, practic, la consultările de la Cotroceni, preşedintele va testa susţinerea partidelor, atât de la Putere dar şi din Opoziţie, pentru un premier tehnocrat, anunţă EVENIMENTUL ZILEI.

PDL vrea să se debaraseze de tot balastul actualei guvernări deoarece credibilitatea actualei puteri scade dramatic. Renunţarea la funcţia de prim-ministru în favoarea unui personaj neutru, fie ea şi formală, după cum afirmă ADEVĂRUL, ar mai putea salva câte ceva în planul imaginii. Scenariul în rândurile pedeliştilor este ca în perioada următoare încheierii misiunii FMI în România premierul să-şi depună mandatul, în fruntea unui viitor guvern politic să vină un independent/technocrat.

O amânare a deciziei, susţine GÂNDUL, este pusă de pedelişti pe seama faptului că se doreşte o susţinere mai largă a unui astfel de cabinet, luându-se în calcul chiar şi unii liberali şi pesedişti. Surse din cadrul coaliţiei guvernamentale, citate de EVENIMENTUL ZILEI, spun că, dincolo de agenda oficială, Băsescu va testa astăzi părerea şi susţinerea partidelor pentru un guvern cu un premier tehnocrat, dar cu componenţă politică, pe structura actualei majorităţi parlamentare PDL-UNPR-UDMR.

Paradoxal, remarcă NAŢIONAL, la această ora se poate spune că doar UDMR îl mai susţine pe Emil Boc, din moment ce doar maghiarii afirmă că nu vor premier tehnocrat sau independent, şi se mulţumesc cu ce există. Dar cum în România zvonurile preced evenimentele, Boc a fost deja „înlocuit“ cu o întreagă pleiadă de posibili premieri. Cei mai multi dintre ei finanţişti, deoarece vremurile sunt grele, iar viitorul sună rău.

În formula lărgită, lista începe cu Mugur Isărescu şi continuă cu adjunctul său, Lucian Croitoru, finantiştii Călin Georgescu şi Daniel Dăianu, plus şefii celor două mari servicii de informaţii, George Maior (SRI) şi Mihai Răzvan Ungureanu (SIE). Favoritul cursei este, după cum afirmă ADEVĂRUL, directorul Serviciului de Informaţii Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, care pare a fi soluţia preşedintelui Băsescu pentru şefia unui nou Guvern. NAŢIONAL susţine că acesta ar putea „juca la dublu“ cu Călin Georgescu, acesta din urmă din postura de ministru de Finanţe.

Ionel Blănculescu, nominalizat şi el de RING pentru postul de premier, s-a arătat gata să „rupă uşa“ Guvernului pentru a-i lua locul lui Boc. Însă atât Călin Georgescu cât şi Ionel Blănculescu au dezavantajul unui profil public slab conturat, susţine ADEVĂRUL. O opţiune cu mai multe şanse de izbândă – în Parlament şi „în stradă” – ar fi George Maior, actualul director al SRI.

Dar rămâne întrebarea dacă şeful contraspionajului poate fi „dislocat” pentru o asemenea misiune, în condiţiile în care se anunţă un an extrem de complicat în plan intern şi în vecinătatea României. Fapt este, după cum remarcă EVENIMENTUL ZILEI, că acum decizia cu privire la soarta premierului este în mâinile lui Traian Băsescu şi întreaga clasă politică aşteaptă următoarea mutare a acestuia.

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu