Modificări la Legea Concurenţei

• publicat la: 15 februarie 2012
Modificări la Legea Concurenţei

Mai nou, cu o cotă de piaţă de doar 40%, companiile isi asigură vârful ierarhic.

Noile modificări la Legea Concurenţei bucură nespus firmele doritoare de statut dominant iar dacă acestea indeplinesc cota de piaţă de 40%, deja se pot lăuda că l-au obţinut!

Chiar dacă stabilirea procentului de 40% asigură pozitia dominantă a companiilor pe o piaţă relevantă, această modificare contravine reglementarilor de la nivelul Uniunii Europene deoarece cotele de piaţă sunt doar un indiciu preliminar, care fluctuează şi nu asigură consistenţa stabilirii unui asemenea statut. Cota de piaţă de 40% reprezintă – spun specialistii europeni – doar o prezumţie inexistentă a pozitiei dominante, insă pentru piaţa românească aceste procente sunt suficiente, până la urmă nu strică niciunei companii să se bucure de dominatie, măcar şi temporară.

O altă modificare adusă Legii Concurentei ţine de cauţiunea plătită de companii pentru a obtine suspendarea amenzilor pe care Consiliul Concurentei le decide. Dacă până acum companiile achitau 30% din valoarea amenzii, instantele au stabilit o valoare mai mica, de 20% din valoarea sa, acest lucru fiind necesar din cauza sumelor exorbitante care erau puse in joc, unele ridicandu-se chiar si la milioane de euro.

A scăzut si taxa de autorizare a concentrărilor economice: dacă până acum valoarea maximă era de 100.000 de euro, noile prevederi susţin valori aflate intre 10.000 si 25.000 de euro. Ce se vrea, de fapt, prin această modificare este incurajarea achizitiilor, iar eliminarea referirii la cifra de afaceri simplifică procedura in sine.

Super oferta: dacă işi recunosc vina, companiile primesc reduceri mai mari la amenzi

In urma controalelor, dacă o firmă isi recunoaste greseala produsă prin incalcarea unei legi, va primi o reducere mai mare, respectiv 30% din valoarea amenzii, si va fi obligata să propună remedii pentru a repara greşeala făcută. Cu alte cuvinte, o greşeală recunoscută este cu 30% iertată.

Regimul audierilor are si el parte de o reforma: daca pana acum investigatiile erau urmate de audieri, deciziile de sanctiune fiind luate doar dupa ce partile implicate erau audiate, de acum inainte companiile pot solicita la cerere audierea, dar pot fi si luate prin surprindere de catre Consiliu, mai ales daca adevarul poate fi stabilit doar prin aceasta modalitate. Prin urmare, decat sa te trezesti cu o inspectie, mai bine o convoci tu.

Ce le asteapta pe companii este o mare durere in ceea ce priveste informatiile care au fost extrase in timpul auditului, care, de acum inainte, pot fi impartite cu diferite institutii ale statutului pentru a consolida Principiul Concurentei.

In principiu, sumarizând si alte modificări la Legea Concurentei, subliniem faptul că au scăzut procentele amenzilor si taxelor – mai ales pentru intreprinderile nou infiintate, care nu au avut cifra de afaceri decât in anul anterior – si că pedeapsa cu inchisoarea pentru persoanele fizice care participa cu intentie frauduloasă la conceperea faptelor ilicite se reduce de la 4 ani la 3 ani.

Pentru detalii, acceseaza www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte.

Lasati un comentariu