Ouă mai scumpe dar găini nestresate

• publicat la: 28 februarie 2012
Ouă mai scumpe dar găini nestresate

La ora actuala, in România se vorbeşte despre o criză a ouălor. Nemodernizarea mai multor ferme conform normelor europene a dus la inchiderea acestora si evident la reducerea populaţiei de găini ouătoare. In Satu Mare in decursul unei singure săptămâni preţul unui ou a crescut vertiginos de la 50 de bani la aproximativ 95 de bani. Expertii sustin insă că situatia se va ameliora in perioada următoare intrucât cele 5 ferme de ouă din Satu Mare, aflate in legalitate europeană, indeplinesc conditiile cerute si au luat măsurile necesare de confort pentru ca găinile să nu mai fie stresate.

De exemplu proiectul de modernizare a unei ferme de ouă din judetul Satu Mare, cu 15.000 de găini, a costat proprietarul 110.000 de euro.

Inainte de 1 ianuarie 2012 in Satu Mare existau 9 ferme cu găini insă dupa intrarea in vigoare a noilor norme europene 4 dintre acestea au falimentat. La acel moment existau in judet 150.000 de găini ouătoare iar acum există 100.000. Din acestea, la ora actuala, doar 50.000 sunt ouătoare intrucăt cealaltă jumătate este reprezentata de puicuţe care mai au nevoie de aproximativ 2 luni de zile pentru a oua. Dintre cele 5 ferme aflate in judet care corespund standardelor europene, două sunt din municipiul Satu Mare, una din Hrib, Mădăras şi Lazuri.

Directorul DSVSA Satu Mare, Gheorghe Maurer, apreciează că piaţa isi va mai reveni dar nu inainte de Paşte. De la 1 ianuarie 2012 a intrat in vigoare proiectul lege emis de Comisia Europeana conform caruia ouale marcate cu cifra 3 care provin de la găini crescute in cuşti neinbunătăţite, nu mai pot fi comercializate. Pe piaţa sătmăreană se găsesc doar ouă marcate cu cifra 3 insă toate provin de la cele 5 ferme care au trecut cu succes de controlul DSVSA impus de Comisia Europeană. Toate aceste ferme au investit si au creat conditiile necesare pentru ca găinile să nu mai fie stresate.

sursa tv1sm

comentarii

de Cristian la 6 martie 2012 - 01:47

Ce frumos ar fi dacă Comisia Europeană ar interzice şi toate produsele otrăvite cu fel de fel de substanţe nocive organismului,care vin din occident şi care ne-au invadat toate magazinele .Foarte interesant este faptul că această Uniune este foarte grijulie când este vorba de păsări, câini, porci,în care după caz şi interese mai apare câte o boală(aviară, porcină),însă mai puţin are grijă de oameni.Eu cred că aceştia ne iau peste picior( să nu zic mişto) şi ne testează din când în când prostia atunci când văd că ne supunem, ca nişte animale docile de companie, la toate aberaţiile care le vin în minte.Să presupunem că asemenea măsuri ar fi necesare şi normale, atunci acestea nu se pot aplica când populaţia unei ţări este mult sub standardele unui nivel de trai decent şi este afectat consumul alimentar .Oare l-i s-a spus acest lucru, au ei cunoştinţă despre aşa ceva? Nu cred.Mai mult ca sigur că rapoartele despre situaţia ţării conţin informaţii pozitive în funcţie de nivelul de trai al aleşilor noştri iar de aici reiese că aceştia nu au nici pe departe cunoştinţe despre situaţia reală a traiului omului de rând.

Lasati un comentariu