România va deveni un adevărat patinoar! Ploaia îngheţată va cuprinde jumătate din ţară

• publicat la: 4 februarie 2012
România va deveni un adevărat patinoar! Ploaia îngheţată va cuprinde jumătate din ţară

Vom scăpa de ninsori, însă vom avea parte de un fenomen mult mai periculos şi anume, aşa-numitul „freezing rain” sau ploaia îngheţată. Din această cauză, drumurile se vor transforma în adevărate patinoare.

Stropii de apă ajung la sol sub formă de gheaţă, iar totul va fi acoperit în straturi de gheaţă.

În 1998, ploaia îngheţată ce a căzut pe tot teritoriul ţării s-a soldat cu 600 de evenimente rutiere, 33 de accidente grave şi 20 de morţi.

În Capitală, pe 1 decembrie 2010, circulaţia troleibuzelor şi tramvaielor ‘a fost întreruptă ore întregi, iar maşinile au mers extrem de greu din cauza poleiului.

Ninsorile vor dispărea din Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei şi Transilvania. Însă, în aceste regiuni se va instala un fenomen extrem de periculos – ploaia îngheţată sau freezing rain.

„Dacă ploaia întâlneşte o suprafaţă rece, îngheaţă instantaneu, fie că e vorba de metal sau de asfalt. Atenţie, o să se alunece foarte tare”, a explicat Ion Sandu, pentru gândul.

Vestea bună este că temperaturile sunt în creştere. Maximele vor fi pozitive, iar la nivelul întregii ţări, temperaturile vor fi cuprinse între -11 şi 7 grade Celsius.

„Nu ştiu dacă o să vedem aşa ceva. În ţările nordice, de exemplu, se formează în apropierea lacurilor sau a mărilor. La Constanţa, deja a început să plouă, deci ne aşteptăm să se realizeze. Totuşi, cred că nu vor fi cantităţi aşa de mari de precipitaţii”, a mai spus şeful ANM.

Cum se produce ploaia îngheţată

O masă de aer cald, mediteranean, va intra în ţara noastră.  În straturile  înalte ale atmosferei temperaturile vor creşte, iar atunci când precipitaţiile căzute din nori sub formă solidă vor trece prin acest strat încălzit, vor lua forma lichidă.

Ce trebuie să ştie şoferii şi pietonii

Conducătorilor auto trebuie să circule cu viteză redusă şi să mărească distanţa în mers între autovehicule. Pietonii trebuie să fie atenţi atunci când traversează strada şi să ţină cont că distanţa de frânare a autovehiculelor se măreşte considerabil, în condiţii de carosabil alunecos.

Cea mai spectaculoasă apariţie a „freezing rain” a apărut în Canada, la Montreal, în 1984.

sursa money.ro

Lasati un comentariu