Taraful Iedera şi Hermina Marc Iluţi

• publicat la: 7 februarie 2012
Taraful Iedera şi Hermina Marc Iluţi

În urmă cu câteva zile a avut loc,într-o emisiune televizată ,prezentarea albumului ,, Spune-mi, spune-mi, iederă,,  ce cuprinde 18 melodii poplulare originale,inedite, interpretate de Hermina Marc Iluţi,acompaniată de taraful tradiţional ,,Iedera”, din Carei, mentor Prof. Dumitru Iederan.

Interpreta posedă un glas specific,, de monumentalitate,,  cu un timbru vocal dulce şi luminos, de o rară frumuseţe şi puritate, o coloratură afectivă a vocii, prin care ştie să dea imagine şi sens repertoriului abordat. Melodiile de pe album sunt culese împreună cu Prof. Dumitru Iederan din zonele: Codru, Chioar, Maramureşul istoric, valea Someşului şi a Lăpuşului. Aranjamentul orchestral în cel mai ,,neaoş,, stil aparţine maestrului Iederan. Înregistrările au fost făcute de Simion Bărnuţiu jr. la Carei şi Satu Mare. Posedând  o mare experienţă profesională, Hermina Marc Iluţi ştie să dea tărie şi strălucire melodicităţii pieselor printr-o bună fuziune scenică cu acompaniamentul melodico-ritmico-armonic al tarafului tradiţional Iedera din Carei condus de Prof. Dumitru Iederan.

Adesea impresiile vieţii , filtrate de însăşi firea umană, constituie un izvor motivaţional al imaginilor artistice(melodice) şi textuale. Acest lucru s-a întâmplat şi în cazul Herminei Marc Iluţi, şi nu numai: este aici o chestiune de experienţă, de un limbaj muzical adecvat care-i face repertoriul deosebit de simbolic şi de sugestiv prin nuanţe, expresivitate şi frazare, ea posedând de fapt o voce pe care am putea-o asemui cu un ,, bulgăr de aur,,. Este o adevărată doamnă a  muzicii populare  sătmărene.

Întodeauna , creaţiile autentice sunt ca o punte aruncată între sufletele oamenilor. De fapt ,ele reprezintă rezultatul finit al capacităţii autorilor de a converti fondul muzical într-o intimitate şi o esenţă emotivă specifică prin forme veridice şi autentice de expresie.

Posedă o imagine muzicală şi o abordare a muzicii foarte rar întâlnită, iar repertoriul pe care l-a  pregătit  împreună cu Prof. Dumitru Iederan şi taraful Iedera, exprimă într-un limbaj direct o putere şi o sugestie maximă trăirilor sufleteşti ale bătrânilor satelor noastre.

Atât ea cât şi taraful tradiţional ,,Iedera,, din Carei , speră într-o colaborare scenică fructuoasă şi de lungă durată, a nu se uita faptul că viţele de iederă rămân mereu neofilite, întinzându-se cum spune cântecul Herminei ,, până la izvoare,, niciodată nu moare.

Vă vom anunţa din timp data la care va avea loc la Carei spectacolul dedicat lansării noului album

„Spune-mi, spune-mi, iederă,, .

GÂNDURI DESPRE DOAMNA HERMINA MARC ILUŢI

Capitolul ,, Hermina,, este o poveste lungă. Ajunsese o tânără solistă a Ansamblului Profesionost ,, Maramureşul,, din Baia Mare ,( ei umblau în cadrul stagiunii lor de concerte prin toată ţara), iar la unul din spectacolele de la Carei, am remarcat-o. S-a întâmplat în urmă cu 30 de ani. Sincer am avut o tresărire şi o trăire interioară intensă auzind-o cântând doina,, mult mă mustră iedera,,. –o cunoşteam.Abia după câţiva ani ea revenind la Satu Mare,la orchestra ,,Ţara Oaşului,,.Ne-am cunoscut , dar nu am colaborat. Dar de atunci, de fiecare dată când o auzeai cântând, glasul ei strălucea, era ca un,, bulgăre de aur,, vizavi de vocile altor interpreţi. Trăia ceea ce cânta, era pur şi simplu o Ioana D’ Arc a cântecului popular pentru că-ţi dădea fiorii cântecului doinit şi impresia că se jertfeşte pentru el în actul şcenic. Ne-am regăsit după decenii. Între timp atât Hermina cât şi eu şi Taraful,, Iedera,, din Carei făcuserăm  câte ceva pentru tărâmul folcloric  socio-cultural, fiecare pe cont propriu. Ea a hălăduit peste tot; a cântat cu cele mai de seamă orchestre profesioniste din ţară, şi-a făcut un renume. În orice caz amândoi am rămas purtători, păstrători fideli ai tradiţiei şi istoriei culturale a locurilor în pofida regimurilor care s-au perindat.După 30 de ani Hermina Marcu Iluţi a rămas o voce similară anilor tinereţii iar eu, auzind-o vara aceasta cântând la una din emisiunile TV mi-a plăcut atât vocea ei cât şi calitatea repertoriului acestei interprete ( text – muzică). Am sunat-o găsindu-i cu greu numărul de telefon , am felicitat-o şi i-am propus o viitoare colaborare pe care ea a acceptat-o imediat. Le-am împărtăşit această idee băieţilor mei din taraful ,, Iedera,, Carei al cărui mentor sunt şi    s-au dovedit şi ei foarte optimişti privind acest proiect.Hermina este şi creatoare de poezie populara lucru despre care am aflat la prima intervedere cu ea; de asemenea ea singură îşi coase frumoasele şi autenticele costume populare tradiţionale pe care le îmbracă cu diferite ocazii. Cu toate că satul ei de baştină… Ciocotiş –MM este (cum s-ar spune) din punct de vedere etnografic la ,, răscruce,, de drumuri, Herminei îi este echidistant în voce şi interpretare atât Codrul şi Chioarul de care se simte aproape cât şi de Maramureşul istoric, apoi Valea Someşului şi cea a Lăpuşului, ea pe toate le ştie le simte şi le are în suflet.Acesta se relevă în repertoriul ei de o stilistică şi o tandreţe aparte. Aceste cântece şi cântări parcă îi curg prin vene şi tot ce iese din glasul ei sună ca un clinchet ce nu mai conteneşte. Altfel spus, interpretarea vocală a Herminei este ca un aluat bine frământat şi bine asogat care dă o pâine bună şi caldă. HMI este o interpretă preocupată de lucruri muzicale serioase, faţă de care ia atitudini profesionale temeinice.

În afară de folclor cunoaşte şi alte genuri muzicale. Deşi am colaborat în timp, cu mulţi interpreţi de folclor din judeţ şi din ţară, HMI este unul dintre primii aceia care s-au ridicat la un anume standard al meu şi al tarafului ,,Iedera,, din Carei.

Pe parcursul colaborării noastre (timp relativ scurt) de la sfârşitul lunii mai încoace , ea a dat dovadă de certitudine, profesionalism, solidaritate şi promtitudine reuşind să se implice şi să imprime(să înregistreze) cum s-ar zice…,,la prima vâstă,, 18 melodii folclorice (populare) – acompaniate de taraful ,, Iedera,, pentru un nou şi viitor album comun (CD).În acest sens s-a creat,, muzicaliceşte,, vorbind, o simbioză, o empatie între ea şi noi o colaborare care credem că va dăinui încă mult timp. Unii consideră că este o fire temperamentală nesociabilă. Nu e adevărat, vorbeşte şi cântă ce trebuie, cum trebuie şi la obiect.Oare nu facem cu toţii febră la muşchii faciali, de prea multă smerenie necontrolată?!

Hermina   şi-a  învins propriul temperament, însăşi destinul vieţii , prin cântec iar glasul ei limpede, curat, convingător şi plin de har dumnezeiesc cred că-i o îmbinare perfectă a însăşi expresivităţii muzicale proprii cu cea a acompaniamentului tarafului ,, Iedera,, din Carei.

Hermina s-a ataşat foarte repede de elevii mei şi de membrii Ansamblului folcloric Iedera pe care-l conduc la Clubul Elevilor Carei. Toţi vor să-i urmeze exemplul pentru că folclorul vine de la generaţiile adulte către cele tinere şi  el nu are graniţe. Aş putea oare să mă transform-fără să mă ocup, să conving autorităţile locale şi judeţene că la acest gen muzical trebuie,, lopătat,, că de astfel de interpreţi vocali e nevoie astăzi şi că acestora trebuie şi merită dată atenţia cuvenită, fiindcă revitalizează tradiţia?

Oare şi cei avizaţi din judeţele limitrofe ar putea da răspuns la o astfel de întrebare?! Atenţie centrele de creaţie!!! Noul album se intitulează,, Hermina Marc Iluţi şi Taraful Iedera din Carei sub genericul ,, Spune-mi, spune iedera,, Culegerea şi alegerea noului repertoriu ne aprinde amândurora iar aranjamentul orchestral subsemnatul. Multă muncă şi trudă stau în spatele acestor 18 melodii până la finalizarea înregistrărilor. Cred că HMI se situează printre  puţinii interpreţi de folclor  care se axează pe adevăratul filon folcloric al culturii şi muzicii tradiţionale româneşti şi-şi merită un loc de cinste în cartea de aur a adevăraţilor interpreţi de folclor.

Prof. Dumitru Iederan,

,, Pro Urbe Carei,,  mentorul tarafului Iedera

comentarii

de Ionica la 7 februarie 2012 - 16:06

Toata stima si respectul fata de Dn profesor.Dar din pacate nu acelasi respect l-a primit din partea Asociatiei pescarilor sportivi Carei reprezentat de pres. onorific Nastasescu.Din pacate asa sant respectati cetatenii de onoare ai municipiului.Pacat ca se incurajeaza la nivel de Primarie Jaful din avutul public.

Lasati un comentariu