De frică să nu-i pice Guvernul, PDL a cedat şantajului UDMR

• publicat la: 7 martie 2012
De frică să nu-i pice Guvernul, PDL a cedat şantajului UDMR

UDMR a negociat cu demisiile pe masă cu PDL şi a reuşit astfel să obţină ce şi-a dorit: învăţământ în limba maghiară în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş. Deşi UDMR a dat un termen de o săptămână PDL să rezolve acest diferend din coaliţia guvernamentală, de teamă să nu pice Guvernul, PDL s-a grăbit şi a anunţat, încă de aseară, că va rezolva această situaţie prin ordonanţă de urgenţă.

Vicepreşedintele UDMR Laszlo Borbely, citat de COTIDIANUL, a anunţat că în zilele următoare se va stabili şi textul acesteia. Decizia a venit la scurt timp de la declaraţia vicepremierului Marko Bela care susţinea că, dacă nu se va găsi o soluţie cu privire la situaţia Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş până săptămâna viitoare, personal, se gândeşte să renunţe la prezenţa sa în Guvern.

JURNALUL NAŢIONAL afirmă că după ameninţările vicepremierului Marko Bela, Uniunea a dat un ultimatum democrat-liberalilor ca până săptămâna viitoare documentul să ajungă pe masa premierului Ungureanu, în caz contrar UDMR reconsiderându-şi poziţia faţă de colaborarea cu PDL şi punând sub semnul întrebării şi prezenţa Uniuni în coaliţie.

Tragerea de timp a democrat-liberalilor i-a iritat pe cei din UDMR, susţine GÂNDUL. Cel mai nemulţumit s-a declarat fostul preşedinte al Uniunii Marko Bela cel care a negociat cu Emil Boc şi fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, prevederile legii educaţiei care permit înfiinţarea facultăţii în limba maghiară aşa cum doreşte Uniunea.

Liderii UDMR, aminteşte ANTENA3, au atras atenţia, în ultima perioadă, cu privire la faptul că Legea Educaţiei este aplicată parţial, în contextul în care la UMF Târgu Mureş nu a fost înfiinţată o linie în limba maghiară. Vicepremierul Marko Bela, aminteşte FINANCIARUL, a afirmat, săptămâna trecută, că în privinţa Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş este necesar să se clarifice relaţia dintre etnii şi că „se pare că situaţia e mult mai gravă decât anii trecuţi“.

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu