Pesticidele distrug coloniile de albine

• publicat la: 30 martie 2012
Pesticidele distrug coloniile de albine

Un tip foarte popular de pesticid este responsabil de distrugerea coloniilor de albine, intrucât le afectează instinctele si le limitează capacitatea de a-si strânge hrana si de a se intoarce la stup, relevă noi cercetări.

Pesticidele ar afecta, spun oamenii de stiinta, sistemul nervos al insectelor, ceea ce duce in cele din urma la distrugerea coloniilor, scrie Telegraph.

Desi exista limite in care fermierii trebuie sa utilizeze insecticidele, in asa fel incat sa nu afecteze albinele, noul studiu arata ca pesticidele pun in pericol existenta albinelor, intrucat le afecteaza comportamentul.

Profesorul Dave Goulson, de la Universitatea Stirling, coautor al unui studiu pe aceasta tema, atrage atentia ca utilizarea continua a pesticidelor pe culturile cu flori precum floarea soarelui sau rapita, „reprezinta o amenintare la adresa sanatatii lor si trebuie reevaluata”.

Studiul se concentreaza pe un tip de insecticid din gama neonicotinoidelor, care a fost introdusa in anii ’90 si sunt printre cele mai utilizate pesticide din lume.

Substantele chimice influenteaza sistemul nervos central al insectelor. Albinele expuse la aceste pesticide au crescut cu 8-12% mai putin decat suratele lor neexpuse la insecticid si au produs mai putine regine. O alta cercetare relevă că albinele expuse la polenul pe care s-a depus pesticid au de doua-trei ori mai multe sanse să moară departe de stup, intrucât isi pierd sistemul de orientare.

Efectele sunt atât de puternice incât multe stupuri se confruntă cu o scădere dramatică a populatiei si se luptă să supravietuiască.

Lasati un comentariu