Scheletele din dulapul lui M.R. Ungureanu

• publicat la: 3 martie 2012
Scheletele din dulapul lui M.R. Ungureanu

Oricâte foloase şi-ar imagina PDL că ar putea trage de pe urma lui Mihai Răzvan Ungureanu, misiunea nu pare a fi deloc una uşoară.

In ciuda sondajelor dătătoare de speranţă, dar scoase la lumina cam in pripă, premierul a fost huiduit si fluierat, ca şi predecesorul sau, chiar acasă la el, la Iaşi. Există si posibilitatea ca in loc să aducă procente, Ungureanu să plătească oalele sparte de fosta echipă a lui Emil Boc.

Pe lângă această posibilitate, din trecutul recent al lui Mihai Răzvan Ungureanu stă să explodeze o mică „problemuţă” care, dacă nu va fi tratată la timp, riscă să-i ispulbere si bruma de procente cu care fostul sef SIE a pornit la drum. Au trecut deja câteva zile de când Grupul de Investigatii Politice a făcut publice declaratiile de avere ale sotiei lui MRU pe ultimii doi ani. De unde rezultă că aceasta a incasat, de la grupul OMV, suma de 170.000 de euro, pentru servicii de consultanţă medicală.

Informatia nu e nouă, ea a circulat si după ce Ungureanu a fost desemnat in functia de premier. Suma era ceva mai mare, dar problema aceeaşi. Nici atunci, nici acum, premierul nu a considerat necesar să lămurească eventualul conflict de interese intre seful SIE si un agent economic de importanţa OMV.

Ca să nu mai vorbim despre cât de interesant e un astfel de contract in sine. Oare ce fel de consultanţă ar putea oferi un medic anestezist grupului austriac, din moment ce specialitatea sa e dificil de exersat in afara unui spital?

Dar poate că doamna Ungureanu mai are si o altă specializare, pe lângă cea de anestezist, cum ar fi de exemplu cea de medicina muncii, care i-ar permite si i-ar uşura indeplinirea unui astfel de contract. Să incasezi 7.000 de euro pe lună, de şase ori si ceva mai mult decât salariul de director al SIE, de la o companie a cărei activitate tine in mod evident de siguranţa naţională – uite o ditamai problemă morală, pe care insă actualul premier insistă să o trateze doar printr-o detaşată ignorare.

Grupul de Investigatii Politice a sesizat si Parchetul in legătură cu posibilul conflict de interese al fostului sef SIE. Rezultatul a fost aceeasi tăcere nevinovată. Pe lângă tăcerea lui MRU, la fel de suspecta e si tăcerea presei. Pentru mai toate ziarele, un contract atât de gras si anormal al soţiei sefului SIE cu un gigant economic de importanta strategica naţională nu ridica niciun semn de intrebare. Mult mai grava pare vina lui Antonescu, care si-a achizitionat penthouse-ul legal si cu acte in regula.

Ce va face M. R. Ungureanu cu aceasta „problemuţă”, care riscă să devină un dulap plin cu schelete, e treaba lui până la urmă si a celor care il sprijină. Rămâi insă cu o senzatie ciudată si un gust amar. Nu se găsesc pur si simplu oameni dincolo de orice bănuiala nici măcar in cele mai importante momente, când insăşi strategia oficială a Puterii proclamă instaurarea curăţeniei morale. Iar tăcerea lui MRU cu cât va fi mai lungă, cu atât va fi mai vinovată, dincolo de realitatea in sine a contractului.

Aici are incă societatea românească de muncă enorm. Să isi educe liderii, conducătorii si aleşii să răspundă imediat pentru faptele lor. Să-i inveţe că nu pot sfida la infinit bunul simţ elementar.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu