Suntem obligaţi să consumăm sare iodată zilnic. Care sunt riscurile la care ne expunem

• publicat la: 21 martie 2012
Suntem obligaţi să consumăm sare iodată zilnic. Care sunt riscurile la care ne expunem

Asociaţia Operatorilor din Agricultura Ecologică cere Ministerului Sănătăţii şi Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, printr-o scrisoare deschisă, să modifice legislaţia potrivit căreia vânzarea sării normale în magazine  şi utilizarea ei în industria alimentară este interzisă, adoptată în 2002.

De la pâine, fursecuri şi dulciuri, până la iaurturi, produse  de patiserie sau produse din carne, toate alimentele de pe piaţa din România conţin sare iodată şi nu sare gemă, denumire folosită pentru sarea normală. „Problema nu este numai faptul că sarea iodată se găseşte în toate alimentele, ci şi faptul că la magazin , supermarket şi hipermarket nu găseşti sare normală. Ca să cumperi acest tip de sare trebuie să te duci la farmacie sau la plafar. Este ca şi cum sarea normală ar fi un supliment”, a declarat pentru gândul Marian Cioceanu, preşedintele Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică.

Ne tratăm în fiecare zi cu iod

Specialiştii spun că practic ne tratăm în fiecare zi cu iod, lucru nerecomandat, în condiţiile în care nu suferim de hipotiroidism, adică nu avem deficit de iod. Surplusul de iod din organism poate duce la apariţia alergiilor sau a cancerului de tiroidă.

„Există şi dovezi ştiinţifice care au demonstrat că acest tip de sare ne poate pune în pericol sănătatea. Prin scrisoarea deschisă, trimisă autorităţilor, nu cerem decât să ni se respecte dreptul la libera alegere, drept stabilit de Constituţie. Dorim ca pe piaţa alimentară să existe sortimente de alimente care conţin sare iodată şi sortimente cu sare normală”, ne-a mai spus Cioceanu.

În cazul în care autorităţile române nu dau un răspuns favorabil asociaţiei, Marian Cioceanu a precizat că se va dresa Comisiei Europene. „Acest tip de sare este recomandată în special persoanelor care au probleme cu granda tiroidă. Nu este normal ca executivul să ne oblige şi pe noi, persoanele sănătoase, să folosim sarea iodată. Este ca şi cum din cauza pacienţilor de diabet şi noi persoanele sănătoase ar trebuie să urmăm un tratament cu insulină”, a mai menţionat preşedintele Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică.

Chiar şi în condiţiile în care românii mănâncă sare dublu faţă de doza recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, oficialii Institutului de Sănătate Publica insistă că nu avem de ce să ne facem probleme. De asemenea, ministerul Sănătăţii precizează că în lume există alte 12 state cu legislaţii similare cu a noastră.

75% din necesarul zilnic de sare provine din preparatele de la restaurante

Medicii nutriţionişti spun că adevărata problemă a românilor ar trebui să o reprezinte sarea în sine, indiferent de tipul ei. Specialiştii spun că zilnic mâncăm 8,6 grame de sare, cu 43% mai mult decât este recomandat. O persoană sănătoasă nu trebuie să depăşească doza de 6 grame de clorură de sodiu. Surplusul în luăm din alimente de tip fast-food. De asemenea, adăugarea sării peste preparatele pe care le comandăm la restaurant este un obicei din cauza căruia creştem cantitatea de sare recomandată.

„O dietă bogată în sare predispune la creşterea tensiunii, creşte riscul apariţiei infarctului şi poate fi chiar fatală. Iodul este un nutrient necesar organismului, dar trebuie consumat cu moderaţie, mai ales dacă suferim de hipertiroidie”, a declarat pentru gândul dr. Livia Nena, medic nutriţionist.

sursa gandul

Lasati un comentariu