Vinul de Pir e cel mai bun

• publicat la: 25 martie 2012
Vinul de Pir e cel mai bun

Al XVII-lea Concursul de vinuri de la Carei s-a desfăşurat sâmbătă la Motelul Vraja Viilor. În concurs  au fost înscrise peste 122 de soiuri de vin alb şi roşu de către participanţi autohtoni dar şi din împrejurimi.

La evenimet au luat parte şi preşedintele Consiliului Judeţean, Csehi Arpad, subprefectul Pataki Csaba, primarul Eugen Kovacs, viceprimarul Ludovic Keizer, consilieri locali, Cavalerii vinului din Târnăveni, reprezentanţi ai Asociaţiei podgorenilor din Mateszalka dar şi Adrian Păduraru,realizator al emisiunii Fraţi de viţă, difuzată de TVR2.

Bencze Zoltán,în calitate de organizator şi preşedinte al Asociaţiei  Cavalerilor Vinului Sf Orban Carei a menţionat pentru Buletin de Carei că  este mulţumit  de reuşita manifestării care reuneşte de la an la an tot mai mulţi participanţi.

Juriul,condus de vicepreşedintele Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România, Dorin Popa, a avut o sarcină dificilă,deoarece “tehnologia tradiţională a viticultorilor care au participat la acest concurs dă vinuri de excepţie, greu de departajat”.Tot Dorin Popa a  mai remarcat că există posibilităţi de evoluţie pentru viticultura din zona noastră.

In perioada de deliberare a juriului,cei prezenţi la eveniment au degustat şi ei soiurile de vinuri aduse la concurs.Unul dintre cei inscrisi la concurs,Kozma Ioan, a oferit o sugestie organizatorilor şi anume “Să separe pe două etape acest concurs, una a viticultorilor autohtoni, respectiv  a vinificatorilor care nu sunt cultivatorii materiei prime,a strugurilor pentru vin”.

La această ediţie, viticultorul Szakacs Bela din Pir a obţinut cel mai mare punctaj  cu un Chardonnay.Medalii de aur au fost acordate unui număr de 42 de viticultori,alţi 44 obţinând medalii de argint iar un număr de 25 de viticultori au fost recompensaţi cu medalii de bronz.

Dacă cel mai mare trofeu a luat drumul Pirului,societatea Agrotex Carei  s-a clasat pe a doua poziţie cu un vin Chardonnay, iar  locul III a fost obţinut de Csoka Ferenc cu un amestec de vinuri.

Înainte de ceremonia de premiere, Asociaţia  Cavalerilor Vinului Sf Orban Carei s-a îmbogăţit cu trei  membrii,aceştia  fiind primarul Eugen Kovacs şi soţii Ioana şi Ion Săcălean.

În cadrul evenimentului,a fost anunţată  desemnarea Careiului ca gazdă a Ediţiei din acest an a Concursului Regional de Vinuri.

redactia

comentarii

de Horia Mărieș la 31 martie 2012 - 12:58

http://www.youtube.com/watch?v=Cd9BL14mChA&feature=player_embedded

Merita văzut filmulețul, mai ales pentru fața smerită pe care o face primașul.

Parcă s-ar ruga lui Bachus (variantă pentru clasicul Bacchus din limba latină, sau pentru Dionysus, zeul trac al fertilității).

de ROLI 2 la 31 martie 2012 - 14:23

Mistocareala ieftina facuta de un bucurestean meltean cu apucaturi sudiste.

de Horia Mărieș la 7 mai 2012 - 04:57

@ROLI 2:

Mii de scuze că nu v-am băgat în seamă până acum, efectiv am neglijat să mai revin la acestă pagină. Miștocăreală ieftină fac de ei însuși cei care s-au lăsat filmați în ipostaze atât de jalnice și de ridicole.

Am prilejul să vă anunț pe această cale că în conformitate de cele scrise in ziarul online concurent „nagykaroly.ro” in data de 2012.05.05 (asa se scrie data acolo, adica pe dos), in articolul „Május 7. és 11. között: Megyei Borverseny”, între 7 si 11 mai a.c. va avea loc concursul judetean de vinuri „nobile”. Eu aș face galerie tot vinului făcut din pir. Matale?

Lasati un comentariu