BAC 2012 Carei

• publicat la: 8 iulie 2012
BAC 2012 Carei

Odată listele cu rezultatele de la BAC afişate emoţiile s-au mai estompat sau chiar luat sfârşit pentru unii dintre absolvenţii promoţiei 2011-2012  de la liceele careiene.

Dacă  Bacalaureatul de anul trecut a şocat prin promovabilitatea de numai  42,99% ,nici in acest an nu putem spune că lucrurile au evoluat inspre mai bine,adică cei care au dat examaneul de maturitate se pare că nu au tras concluziile corecte.

Rezultatul,un procent de promovabilitate de sub 40% . O singură medie de 10 pe judet şi note mai mici,in conditiile in care gradul de dificultate al subiectelor a fost mai scăzut decât in sesiunea din anul trecut.Trist  este faptul că sunt judeţe cu 15% procent de promovabilitate dar şi judete unde procentul s-a injumătăţit  după amplasarea camerelor de supraveghere ,cum e cazul judeţelor Covasna,Harghita,Olt sau Vâlcea.

Faptul că unii elevi nu au luat in serios pregătirea pentru acest examen  a dus la rezultate care se vor consemna ca noi recorduri negative.

In  municipiul Carei  situaţia e puţin diferită faţă de anul trecut,când cel mai bine situat liceu ,Liceul Teoretic avea promovabilitate de 91%  iar acum ea ajunge la nivelul de  78,11 % .

16 elevi obţineau medii peste 9 faţă de 11 la această sesiune.Primele două clasate în acest an au fost Mateş Ioana-Paula şi Oana Tenter cu media 9,80.

La Centrul de Examinare de la Liceul Teoretic a fost arondat şi Seminarul romano-catolic Kallasantius care a avut inscrişi 47 de candidaţi dintre care doar  14 se pot lăuda  că au promovat,singura medie peste 9 fiind obţinută de Baumli Annamaria (9,21).

Rezultatele de la examenul de maturitate ar trebui să dea de gândit, iar elevii care au picat examenul să nu fie puşi la zid, ci încurajaţi să înveţe şi să aloce mai mult timp procesului de invăţare.

Rezultatele de la Centrul de Examen de la CT Iuliu Maniu au  fost şi  de această dată dezamăgitoare. 15 candidaţi din cei 137 inscrişi la CT Iuliu Maniu au obţinut medii peste 6 dintre care primi doi clasaţi sunt Măerean -Papai Erik Lucia cu  9,46 şi Anda Botezatu cu 8,90.

Poate cel mai fericit absovent careiean de la această oră este Costinaş Adrian-Nicolae ,singurul  promovat de la Grup Scolar Simion Bărnuţiu,cu 6,11.

Menţionăm că in sesiunea din anul trecut ,de la această instituţie de invăţământ au fost 5 promovaţi.

La Grupul Scolar industrial din Tăşnad,din cei 166 de candidaţi inscrişi au promovat 38,primii clasaţi fiind Farcaş David cu 9,46 şi Cioban Claudia cu 9,41.

comentarii

de vasile la 9 iulie 2012 - 02:52

Probabil ca la anul promovabilitatea va fi de numai 25%.

De acum incep acuzele si aproape sigur intreaga situatie va capata o turnura politica. Un intreg cerc vicios din care nimeni nu pare sa aiba scapare. Si totusi, primii vinovati sunt parintii deoarece nu stiu sa isi motiveze copiii. Cel mai sigur lasa educatia in seama televiziunii si a internetului. Profesorii au si ei o parte din vina, pentru ca nu stiu gandi in afara cutiei in care traiesc. Nu poti aduce un copil in punctul din care sa isi doreasca sa afle daca doar ii torni cu sila materie pe care nici macar matale nu o mai gasesti interesanta. Se va da vina pe salariile mici, vesnica problema a romanilor. Insa, invatamantul e un domeniu cu salarii mici pretutindeni in lume. Putini au talentul de a preda cu pasiune, daca mai exista asa ceva in tara romaneasca.

Dincolo de toate, cei mai mari vinovati de rezultate sunt insasi elevii. Crescuti intr-un sistem in care totul se obtine cu spaga sau cu ajutorul unei relatii, incurajati de ideea ca un profesor corupt le va vinde o lucrare sau nota de trecere, adolescentii isi izbesc viitorul de pamant. Nu realizeaza ca vor fi niste ratati ai unei societati condamnata la prostie tocmai de cei care ar trebui sa fie un exemplu. Cum vor reusi acestia sa devina oameni de valoare? Cine ii va invata oare ca pentru a dobandi ceva chiar trebuie sa muncesti?

Si uite asa, acest procent de promovabilitate mai mic de 40 nu este doar al elevilor ci a intregii Romanii, a nivelului la care parintii stiu sa isi tina copiii in frau si a institutiilor permanent inapte sa-si dovedeasca rostul.

de romanasi la 9 iulie 2012 - 03:26

o natie care voteaza de 2 ori basesc si de 3 ori imediat clica bolsevica pnl-psd, si asta doar in 22 de ani, cum ai vrea sa treaca bac-ul putin mai sever???

de guru la 9 iulie 2012 - 08:00

pe pariu ca romanasi are insomnii ca ale scribuluiactivist de partidcomunist platit ca si consilier al primarului de carei ca prea seamana limbajul cu cel de scoala stegfangheorghiu pe care a frecventat-o.a ajuns saracu sa creada ca apartine tocmai celor pe care ii toaca constant in fituica de pe banii orasului…mare caldura mon cher….

de kity la 9 iulie 2012 - 08:03

Felicitari celor care au luat Bacul si spor la invatatura celor care il vor lua la toamnna!!!!

de prof.lamateriedebac la 9 iulie 2012 - 09:00

in ce ma priveste
mi-am depus dosarul
pentru un post de
director……
dupa mine potopul

de istvan la 10 iulie 2012 - 00:10

„nu stiu altii cum sunt, dar eu cand ma gandesc” la zilelel petrecute cu prieteni jucand pe strada, sau cand ne urcam in copac pentru un pumn de cirese… imi dau seama ca asta era copilarie cu adevarat si nu butonarea tastaturii, cum fac tinerii de astazi… invatam pentru ca ne-am dat seama ca trebuie sa fim oameni sau daca nu, atunci ne dadea mama peste fund cu o curea (eu am mai patit… 😛 ), dar aveau dreptate…
sincer nu stiu ce sa zic despre tinerii de astazi… si ei invata… dar sunt mult mai obraznici, mult mai increzuti si noi vom depinde de ei (din pacate… imi cer scuze de la cei care se exclud)
eu cred ca daca privim lucrurile putin mai obectiv atunci nu doar elevul e de vina, ci in primul rand PARINTII pt ca nu se ocupa cu ei, PROFESORII pt ca elevului se preda la scoala si NU in particular (daca esti incapabil de a preda mai bine stai acasa…), STATUL pentru ca le obliga sa invete o gramada de prostii… cei mai multi au picat la matematica… stimati domni profesori puteti sa va bagati in cur toata stiinta de matematica deoarece nu folosim decat +, -, x, /, si eventual %… in rest nimic… elevii care vor folosi integrale derivate si porcarii din astea le folosesc in informatica, matematica, fizica, chimie (poate) in rest nimic… cine ii cere unui designer, manager, medic, farmacist, jurist sau orice altceva sa integreze 2X+1?… nimeni!…
deci!
daca elevul are talent la biologie da-i dracului cu matematica si fizica ta! daca nu are cap pentru ele nu inseamna ca nu va fi un medic bun. sau invers daca e un geniu la matematica atunci lasal in pace cu romana si chimia…
din pacate lucrurile se inverseaza si domnii de la minister se uita la ceea ce nu stiu elevii si nu la ceea ce stiu…
lumea se rade de noi si cu curul la asa procente de promovabilitate…
ce vreti sa le demonstrati domnilor? ca nici voi nu ati face fata la atatea cerinte cat le dati lor…
ps: nu doar elevii sunt de vina…

de emil la 10 iulie 2012 - 00:50

@romboras
o natie care voteaza din 1990 inclusiv numai udmr, cum ai vrea sa treaca bac-ul putin mai sever??? mai ales ca unii nu stiu o boaba romaneste, iar una din probe este tocmai limba romana.

@istvan

asa e, nu doar elevii sunt de vina. in plus, subiectele nu au fost de dificultate medie, ci peste, chiar daca celor mai bine pregatiti nu li s-au parut foarte grele. subiectele sunt facute in timpul ministeriatului lui azazel funebru, dupa experienta dezastruoasa din 2011, pe care s-a crezut dator sa o repete, fiindca trebuia demonstrat adevarul spuselor presedintelui (pe atunci ne)suspendat, anume ca scoala romaneasca produce tampiti. nu trebuia sa facaatatea eforturi, insasi persoana presedintelui este o ilustrare a acestui adevar. o spun cu regret, nu cu satisfactie, pentru ca daca ar fi adevarat pentru toti, nu numai pentru presul suspendat, in spiritul aberantei sale judecati de valoare de tip activist pcr, am fi un popor de tampiti, pentru ca toti am trecut prin scoala romaneasca, mai mult sau mai putin timp.

pe de alta parte, unde sunt scolile profesionale? de cand toti elevii trebuie sa faca 12 clase si musai sa ia si bac-ul? in principiu, dupa ce ai parcurs cu succes cele 8 clase ale trunchiului comun, ar trebui sa apara optiunile liceu sau scoala profesionala (de arte si meserii, de zarzavaturi si balet, de orice care in esenta sa te invete bine o meserie, indiferent de denumire). nu toti sunt capabili sa parcurga 12 clase, dar, ar fi bine sa pornim de la acceptarea faptului ca nu toti pot sa absolve nici macar 8.

de ANDRAS SORIN la 10 iulie 2012 - 03:17

Reply la cele spuse de Istvan..ai spus adevaruri ..Romania merge pe drumul gresit aia e clar.Pe vremea cand am terminat liceul eu personal tin minte ca NIMENI nu a picat BACUL si de ce ?e vorba de un TANAR IN FORMARE IN VIATA fie ca e barbat sau femeie scoala te invatza cat poate ea si cat poti sa ACUMULEZI TU ca persoana, nu toata lumea va iesi inginer sau doctor altii vor deveni mecanici, croitorese , lacatusi dar………pe vremea mea ai luat BACUL!!!!!!!!!! TOATA LUMEA!!!!!EXACT CUM SPUNEA RAPOSATUL si sunt sigur ca multi il regreta la ora asta la anumite capitole.In momentul in care promovabilitatea la BAC e sub 50 la suta asta stiti ce inseamna?Ai taiat aripile unui tanar care vezi Doamne nu corespunde cerintelor UE …va ingrosa randul somerilor , se vor inmulti infractiunile , probleme in tara sau in cel mai fericit caz va pleca din Romania unde va vedea cu ochii…. ca ACASA nu il angajeaza nimeni ca n-are BACUL …………Problema vine de SUS si de la mentalitate….

de Horia Mărieș la 10 iulie 2012 - 04:57

Nu sunt guru în domeniul ăsta. Am însă multe foste colege care și-ar putea exprima o părere avizată – dacă ar dori, fiindcă au fost profesoare.

Câteva cuvinte totuși despre școala „veche”, ca să se mai supere nițel pe mine cei „noi”.

– Clasele primare (I-IV). O învățătoare cu experiență, d-na Florica Diaconu (ceva mai în vârstă) care nu se sfia să ne lungească urechile sau să ne ardă câteva la palmă cu linia dacă nu învățam sau dacă făceam prostioare.
Și am învățat chiar fără ca Doamna să-mi lungească urechile, dar văzând cum le lungește altora.

– Clasele V-VII. Normale, dar cu câteva profesoare de care-mi aduc aminte cu mult drag fiindcă erau foarte apropiate de elevi. De exemplu domnișoara Margareta Ambruș care mi-a fost și dirigintă și d-na profesoară de științele naturii Petrușca (mama regretatului meu coleg Mihai Petrușca), un monument de bunătate sufletească.

– Clasele VIII-XI (Liceul). Admitere foarte grea la liceu. O sperietoare. În anii de liceu profesori bine pregăriți, exigenți, la toate materiile.

De exemplu profesorul de matematică Octavian (Oti) Man. Groaza școlii. Nu m-a scos în ultimii doi ani de liceu din media 7, deși uneori mă și străduiam.
Dar la BAC am luat nota 10 la matematică (scris si oral), apoi am intrat fără probleme la Politehnică în București, doar datorită exigeței lui (recunosc, uneori exagerate și puțin cam…ciudate).

Făceam și noi prostii câte puteam (de exemplu cei macho fumau Mărășești prin WC, copiam și noi cât puteam pe la tezele neesențiale, ca de exemplu la cea de limba rusă).

Prostiile descoperite se pedepseau însă ferm de către diriginte (de ex. de profesorul de geografie Gabi Sabău, un om mare cât un munte, care-ți imounea respect dar care era bun la suflet) sau prin scăderea notei la purtare, sau – de cele mai multe ori și mult mai eficient – prin tunderea (doar a băieților) „la zero” urmată de o mustrare amenințătoare în fața careului școlii. Era cam rușinos când apăreai a doua zi în clasă tuns chilug sau când te judeca dirigul în fața careului școlii. Nu prea-ți convenea atunci să mai faci curte vre-unei fete dacă aveai părul tuns „la zero”. (Acum însă, băieții se rad singuri în cap ca să-și arate cu mândrie lumii întregi bila rotundă a țestei).

Nu învățai, erai lăsat corigent, și asta fără nici o discuție, fără nici o târguială. Puteai să-ți dai examenele de corigență în toamnă, înainte de începerea anului școlar. Nu luai examenul de corigență, rămâneai repetent. Oricât de macho sau de golănaș erai matale, nu prea-ți convenea să rămâi repetent, fiindcă apoi arătai exact ca măgarul între oi printre noii colegi de clasă și nici statutul tău social nu era cel mai grozav. Ți se spunea – și cu oarecare notă de dispreț – „repetentule”.

Port și acum un deosebit respect în suflet unor profesori care au fost OAMENI. Cu riscul de a-i supăra pe unii acolo unde bunul Dumnezeu le-a făcut loc după moarte, amintesc doar câțiva dintre ei.

Domnul profesor Pteancu Paul la stiințele naturii, biologie, anatomie; doamna profesoară Reghina Diaconu la istorie; domnul profesor Bucsin Laszlo, dragul meu antrenor de handbal, care m-a promovat în „echipa mare” a școlii încă din clasa a VIII-a și care m-a încurajat permanent să fac cât mai mult sport în viață; domnul profesor de desen Bogáti Sándor.

O să vă pară neesențial că-l amintesc aici pe profesorul de desen. Dar datorită lui, geometria descriptivă, o materie pe care am învațat-o mai apoi în primul an de facultate, n-a avut nici o taină pentru mine. N-a trebuit să învăț absolut nimic (jur) la examenul de geometrie descriptivă din anul I de la Politehnică.

Ăștia da oameni de calitate !

BAC-ul (sau pe vremea mea – examenul de maturitate). L-am dat din 6 materii. Limba română și matematica (scris și oral), fizica, chimia, istoria și geografia (doar oral). Destul de greu. Trebuia să te pui cu burta pe carte. Până și elevii buni se puteau împiedica la o adică. Picai la o materie de studiu, erai picat la întregul BAC. Picai la BAC, nu puteai să te înscrii la examenele de admitere de la facultate și apoi armata te halea.

Te mânca armata cu fulgi cu tot și te rodeau bocancii exact 2 ani – și încă la trupă. Nu era de joacă, perspectica celor 2 ani de armată era un argument foarte serios care să te facă să înveți.

Nu cred că amintirile notate succint mai sus folosesc la ceva sau cuiva în ziua de azi, când toată știința lumii este disponibilă instantaneu printr-un simplu search pe Google. Totul este însă să faci atunci când trebuie acest search, iar apoi să mai și reții cîte ceva din tot ce ai citit.

Ăsta ar fi lucrul esențial: să reții măcar câte ceva !

de emil la 10 iulie 2012 - 06:35

@Andras Sorin
toata lumea lua bacul pentru ca pana la el functiona sita care cernea mereu pe cei care nu aveau cunostintele si deprinderile cerute de programa. cum? prin mecanismul corigentei si repetentiei, aplicat de oameni pregatiti, cu vocatie de dascal. nivelul cunostintelor nu era obiect de negociere. nu stiai, nu treceai. sigur, erau si exceptii, mai functiona cate o pila, te mai trecea cate un prof doar pentru motive uneori numai de el/ea stiute, nu chiar toti erau oameni de inalta calitate si caracter, dar asta era regula si era o relatie cauza efect: stiai – treceai si reciproca

de Lenin la 10 iulie 2012 - 07:43

Invatzatzi invatzati invatzati….

A fost Marele Dascal al proletariatului!

Lasati un comentariu