5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă

• publicat la: 20 septembrie 2012
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă

România va renegocia cu Rusia două convenţii privind transportul gazelor naturale; Pensiile „decreţeilor“ sunt o bombă cu ceas; Un business clădit cărămidă cu cărămidă; EximAsig Romania – Volumul subscrierilor s-a dublat in primul semestru fata de intreg anul 2011; Bursa Bucuresti – Lichiditatea, la maximul ultimelor trei luni.

money.ro: România va renegocia cu Rusia două convenţii privind transportul gazelor naturale:

În accest sens, Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri un memorandum vizând iniţierea negocierilor cu Federaţia Rusă asupra proiectului de convenţie între guvernul român şi cel rus cu privire la transportul gazelor naturale pe teritoriul României, după ce Comisia Europeană a demarat o acţiune împotriva României pentru încălcarea prevederilor regulamentului 1775 privind condiţiile de acces la reţelele pentru transportul gazelor naturale. „Guvernul a aprobat memorandumul întocmit de Ministerul Economiei referitor la negocierile cu Federaţia Rusă asupra proiectului de convenţie privind transportul gazelor naturale pe teritoriul României. Este vorba despre o situaţie complexă, într-un domeniu de maxim interes, şi anume cel al resurselor energetice”, a spus Zaharescu.

zf.ro: Pensiile „decreţeilor” sunt o bombă cu ceas:

Guvernele trebuie să dezamorseze o adevărată bombă cu ceas reprezentată de ieşirea la pensie a persoanelor născute în boom-ul demografic al anilor ’60-’70, care reprezintă acum o treime din forţa de muncă. Statul va putea să plătească o pensie de cel mult 15% din ultimul salariu persoanelor născute în perioada 1966-1971, aşa-numiţii „decreţei”. Sistemul public de pensii actual care plăteşte pensii la 5,7 milioane de pensionari din contribuţiile pe care le strânge de la 4,7 milioane de angajaţi are un deficit de 13 miliarde de lei pe care statul îl acoperă din împrumuturi. În România, la o populaţie de 19 milioane de locuitori (cât rezultă din datele parţiale ale recensământului din 2011), există 4,7 milioane de salariaţi, din care 3,1 milioane lucrează în mediul privat, şi 5,7 milioane de pensionari. Adică un salariat susţine pensia a 1,2 pensionari.

capital.ro: Un business clădit cărămidă cu cărămidă:

Cum s-a construit Adeplast: Până să ajungă în topul producătorilor de materiale de construcții, drumul a fost lung. Înainte de Revoluție, Marcel Bărbuț a fugit în Austria. „Acolo am lucrat de jos până am ajuns numărul doi într-o firmă. Făceam tencuieli, termosisteme. Am vrut să fiu propriul meu stăpân și, în 1996, m-am întors în România. Șeful meu a venit după mine pentru că noi construisem firma și avea mare încredere în mine”, își amintește Bărbuț. Însă, businessul din Austria nu a prins în România, așa că a ales să se reprofileze. „Cineva mi-a făcut o propunere să producem adezivi de faianță și gresie. I-am zis că habar n-am cu ce se mănâncă, dar am investit 10.000 de dolari în afacere”, își amintește Bărbuț începuturile Adeplast. Businessul s-a dovedit extrem de profitabil, costurile de producție fiind mici, iar prețul de vânzare la nivelul produselor importate din Vest. În 2007, a hotărât să cumpere acțiunile asociaților lui.

dailybusiness.ro:  EximAsig Romania – Volumul subscrierilor s-a dublat in primul semestru fata de intreg anul 2011:

Compania de asigurari reasigurari Exim Romania (EximAsig Romania), al carei actionar majoritar este EximBank, a inregistrat in primul semestru al anului un volum de prime brute subscrise de 17,5 milioane de lei (aproximativ 4 milioane de euro), de doua ori mai mult fata de volumul subscris in tot anul 2011. Ponderea cea mai importanta in portofoliul companiei o detin asigurarile de garantii, cu peste 90% din total, acestea inregistrand o crestere de peste sase ori a primelor subscrise fata de perioada similara a anului trecut. Cota de piata, pe segmentul asigurarilor de garantii, s-a majorat la 17,6% , fata de 5,7% cat era la finele semestrului intai din 2011, EximAsig Romania ocupand locul 3 in clasamentul societatilor de asigurare care activeaza pe piata de asigurari de garantii.

business24:  Bursa Bucuresti – Lichiditatea, la maximul ultimelor trei luni:

Bursa de la Bucuresti a scazut usor, cu 0,38%, intr-o piata in care cei mai multi investitori au ramas pe pozitii de asteptare, iar un deal cu 1,27% din actiunile Fondului Proprietatea, realizat chiar in ultimele minute, a ridicat lichiditatea la 105,3 milioane lei. In primele doua ore de tranzactionare, piata a evoluat incert, cotatiile inregistrand variatii reduse, in conditiile in care si bursele vest-europene nu au avut o traiectorie clara. Dupa ora 12:00, bursa de la Bucuresti a intrat pe scadere si a ramas pe rosu pana la final, iar atentia putinilor investitori prezenti la tranzactionare a fost axata din nou doar pe cateva actiuni. „Se vede foarte clar de ceva timp ca nu se fac volume, toti investitorii stau in expectativa, mai ales romanii. Cele cateva fonduri straine care mai sunt prezente pe piata mai fac volume pe actiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea, dar asta doar datorita perceptiei ca acestea sunt controlate de actionar majoritar strain”, a declarat Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucuresti a firmei de brokeraj IFB Finwest Arad.

sursa money.ro

Lasati un comentariu