Leacuri din natură pentru durerile de dinţi

• publicat la: 20 septembrie 2012
Leacuri din natură pentru durerile de dinţi

Fie că suferi de stomatită sau ai predispozitia genetică de a face parodontoză, leacurile din natura iti vin in ajutor. Află si retete de pastă de dinţi naturală, făcută in casă.

Impotriva durerilor dentare există un antidot simplu: mestecatul frunzelor de cătuşnică sau de salvie. Acestea curăţă si intăresc dintii. In schimb, dacă nu ai probleme de genul acesta, după 40 de ani te poate ameninta ceea ce se numeste “boala dintilor sănătosi”, parodontoza.

Este un proces patologic de reducere a dimensiunilor gingiilor si de descoperire a dintilor, care, cu timpul, vor cădea. Impotriva acesteia se poate folosi hreanul, ce provoacă un aflux crescut de sânge in zonă. Se mai pot masa gingiile cu ulei de măsline.

Cuişoare, impotriva durerilor de dinţi

Cuisoarele nu sunt doar condimente aromate, ci au si proprietati antiseptice si anestezice. De aceea, intra si in compozitia unor unguente stomatologice indicate in dureri dentare, gingivite si alveolite. Când te dor dintii sau maselele, mestecă un cuisor, de trei-patru ori pe zi. Mai poţi masa zona dureroasă cu tot cu gingie cu un tampon de vată inmuiat intr-un amestec preparat din 15 picaturi ulei de cuisoare si o lingură ulei de floarea-soarelui sau de măsline. Chiar dacă pe moment scapi de durere, nu uita să mergi la medic pentru a rezolva cu adevărat problema.

Pasta de dinţi făcută in casă

Dacă vrei să iti faci o pastă de dinti naturală la tine acasă, iată două retete.

Pasta pentru adulti: ai nevoie de doua linguri de ulei sau unt de cocos comestibil topit la bain marie, doua linguri de bicarbonat de sodiu, 10 stropi de ulei esential preferat (arbore de ceai, menta, rozmarin sau de eucalipt), un sfert de lingurita de pudra de stevie si o lingura de argila. Toate ingredientele se amesteca si se depoziteaza intr-un borcan de dimensiuni mici. Se acopera cu un capac etans. Pasta de dinti se poate pastra la temperatura camerei, dar nu mai mult de o luna. Atunci cand o folosesti, iei pasta cu un betisor curat, nu pui periuta direct, pentru a nu contamina compozitia.

Pasta pentru copii: se amesteca doua linguri de unt sau ulei de cocos comestibil, o lingura de xylitol dat prin rasnita de cafea (se gaseste la supermarket la alimente pentru diabetici), cinci picaturi de ulei esential de arbore de ceai. Xylitolul este un indulcitor care, spre deosebire de zahar, previne formarea placii dentare si ajuta la remineralizare. Argila ajuta la restabilirea PH-ului din gura si elimina mirosurile neplacute. Uleiurile esentiale mentionate dau gust bun pastei, dar au si efect antibacterian. Bicarbonatul de sodiu are efect usor abraziv si elimina placa. Totusi, este prea agresiv pentru copii.

LĂMÂIA COMBATE STOMATITA

O afectiune frecventa a danturii o reprezinta stomatitele, inflamatii ale mucoasei bucale. Acestea se manifesta prin dureri care se inra-utatesc la inghitire sau prin simplul contact cu alimentele. Mucoasa bucala poate prezenta vezicule, afte sau o roseata difuza. Pentru a scapa de aceste efecte neplacute poti face badijonari cu suc de lamaie, portocale sau tamponari cu suc de ceapa. De ajutor este si gargara cu decoct de gutuie, preparat dintr-un fruct mare, ras, lasat sa fiarba intr-un litru de apa pana cantitatea se reduce la jumatate. Se strecoara si se foloseste in aceeasi zi. Se mai tamponeaza zona
afectata cu felii de lamaie sau se tin in gura, impreuna cu miere si apa. Se aplica si smochine tinute in apa fierbite, apoi racite pana ajung caldute.

SALVIA IMPROSPĂTEAZĂ RESPIRAŢIA

Ceaiul de salvie este recomandat in abcese dentare, dar este de folos si atunci când gingiile sângerează sau in cazul in care se retrag si esti in pericol să pierzi dintele sau măseaua. Totodată, improspătează respiratia. Se clăteşte gura, după care se face gargară cu ceai de salvie sau se aplica tampoane de vată imbibate in infuzie concentrată (doua lingurite de planta la o cana cu apa). Mai poti face un “praf pentru albirea dintilor” din doua linguri de frunze de salvie proaspete, maruntite, amestecate cu două linguri de sare de mare intr-un mojar, astfel incât se obtine o pudra fina. Se usuca apoi la cuptor, la foc mic. Se mai piseaza o data. Se păstreaza intr-o cutie inchisă etanş şi se foloseşte de două ori pe zi. Se pune puţin praf pe periuţa umezită.

sursa ecomagazin

Lasati un comentariu