Liderul UDMR: Vom insista pentru recunoaşterea limbii maghiare în Constituţie

• publicat la: 28 September 2012
Liderul UDMR: Vom insista pentru recunoaşterea limbii maghiare în Constituţie

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, că Uniunea va avea un rol important în amendarea Constituţiei în anul 2013, în condiţiile în care există “mai multe aspecte care trebuie clarificate”.

“Anul 2013 va fi un an în care Constituţia României va fi amendată. Este nevoie de o amendare a Constituţiei şi noi credem că UDMR va avea un aport important în amendarea Constituţiei. Sunt câteva aspecte care trebuie clarificate, pornind de la primul articol şi până la raportul între instituţiile fundamentale, dacă vrem republică parlamentară sau republică semiprezidenţială, dacă vrem să separăm atribuţiile celor două Camere ale Parlamentului, dacă vrem bicameralism sau nu. Noi la toate aceste întrebări avem răspunsuri corecte şi concrete care vin din societate şi nu din teorie, din manuale. Vom insista şi în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor, drepturile lingvistice şi nu numai, drepturile colective, şi noi credem că folosirea limbii materne este un lucru important, şi în zonele unde trăiesc maghiari într-o proporţie substanţială această limbă trebuie să devină o limbă recunoscută şi din punct de vedere al legii fundamentale”, a spus liderul Uniunii, potrivit Mediafax.

Potrivit acestuia, după amendarea Constituţiei va avea loc şi o reorganizare a regiunilor de dezvoltare, iar UDMR va avea, de asemenea, un punct de vedere.

“Nu este indiferent comunităţii maghiare cum vor arăta aceste regiuni, că rămân aceste judeţe, iar peste judeţe se vor organiza regiuni de dezvoltare sau nu. Noi considerăm că judeţele trebuie să rămână în forma actuală, iar peste acestea trebuie să apară noi regiuni de dezvoltare ţinând cont de tradiţiile culturale, tradiţiile istorice, legăturile economice şi sociale între diferite microregiuni, pentru că aceste tradiţii, aceste identităţi regionale sunt puternice şi noua organizare a regiunilor de dezvoltare trebuie să ţină cont de aceste aspecte fundamentale, altfel nu vor fi eficiente, nu vor fi coerente aceste regiuni”, a subliniat Kelemen.

sursa ziare.ro

comentarii

de emil la 28 September 2012 - 21:38

au dreptul sa insiste, dar limba romana ramane cea oficiala.

Constitutia Romaniei

ARTICOLUL 152
Limitele revizuirii
(1) Dispoziţiile prezentei Constituţii privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii.

Citiţi mai mult: http://legeaz.net/constitutia-romaniei/articolul-152-constitutie

de emil la 8 January 2013 - 20:56

cat depre “traditiile istorice”, e curios cum de “modernizatorii” ăștia aleg mereu “modele” din perioade in care elementul etnic majoritar din Transilvania, adica acela romanesc, se gasea in inferioritate politica, economica, sociala, religioasa si culturala. de ce oare?

de un roman la 8 January 2013 - 21:22

Udmr ar trebui sa insiste pentru cunoasterea limbii romane de catre cei care fac parte din ,,turma”lor,ar trebui sa vada modele de democratie gen SUA unde o persoana pentru a dobandi cetatenia americana printre altele trebuie sa respecte simbolurile americane,drapelul,loialitate fata de statul american,limba…si multe alte lucruri de altfel foarte simple…Se aude ciobane Hunorius cu turma ta…???

Lasati un comentariu