Discriminare la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării

• publicat la: 10 august 2015
Discriminare la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) impune, din nou, cunoaștere limbii maghiare obligatorii pentru ocuparea unui post de secetar de comună în județul Harghita. În martie 2014, Înalta Curte de Casație și Justiție a stablit printr-o sentință definitivă și irevocabilă faptul că impunerea cunoașterii limbii maghiare pentru ocuparea unui post de secretar de comună este discriminatorie la adresa nevorbitorilor de limba maghiară.

În urma unei sesizări a Asociației Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC), instituția condusă de UDMR-istul Csaba Asztalos Ferenc a emis o nouă hotărâre prin care constată faptul că impunerea cunoașterii limbii maghiare pentru participarea la concursul pentru ocuparea postului de secretar al comunei Sântimbru, jud. Harghita, nu este discriminatorie la adresa cetățenilor români care nu cunosc limba maghiară.

Prin Hotărârea nr. 283/10.06.2015 CNCD a stabilit că primarul UDMR din Sântimbru, Kencse Elod, nu i-a discriminat pe români atunci când a impus cunoașterea limbii maghiare, nivel avansat, ca și condiție de participare la concurs. Cerințele primarului UDMR din Sântimbru au fost girate și de Agenția Națională a Funcționarilor Publici, condusă tot de un UDMR-ist (detalii aici).

CNCD a ales în mod ticălos și evident interesat să ignore o sentință definitivă și irevocabilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Într-o speță similară, cu privire la impunerea cunoașterii limbii maghiare pentru ocuparea postului de secretar al comunei Valea Crișului, instanța a decis că este vorba de discriminare pe criterii etnice a românilor nevorbitori ai limbii maghiare.

integral pe Dan Tansa.ro

Lasati un comentariu