Sfântă Maria Mică: tradiţii de Naşterea Maicii Domnului

• publicat la: 8 September 2012
Sfântă Maria Mică: tradiţii de Naşterea Maicii Domnului

Sambata, 8 septembrie, credinciosii ortodocsi si catolici praznuiesc Nasterea Maicii Domnului. Sfanta Maria Mica, cum este numita in popor, este prima mare sarbatoare din cursul anului bisericesc care a inceput la 1 septembrie. De ziua de nastere a Fecioarei Maria se leaga o serie de traditii si obiceiuri romanesti.

Detalii despre Naşterea Maicii Domnului nu se găsesc în Evanghelii, dar ele apar în scrierile apocrife. Protoevanghelia lui Iacob, apărută în secolul II d.Hr., deşi apocrifă, conţine informaţii ce pot fi considerate credibile.

Din Protoevanghelia lui Iacov aflam ca parintii Fecioarei Maria erau Ioachim si Ana; tatal ei era din semintia lui Iuda si urmas al regelui David, iar mama sa era fiica preotului Matthan si descendenta din familia preoteasca a lui Aaron. Pentru ca nu aveau copii, Ioachim si Ana erau ironizati si batjocoriti de oameni. Intristati, cei doi s-au indreptat spre casa lor din Seforis si au hotarat sa se retraga fiecare in post si rugaciune.

Ingerul Gavriil i s-a aratat fiecaruia, spunandu-le ca rugaciunea lor nu a fost trecuta cu vederea si ca Dumnezeu le va trimite binecuvantarea Sa. Tot el le-a vestit ca acest prunc se va umple de Duh Sfant din pantecele mamei sale si ca va fi un “vas ales lui Dumnezeu” (Luca 1, 4-23).

Numele “Maria” provine din ebraicul “Aia” şi înseamnă “Doamnă”, iar evreiescul Maryam sau Miryam se pare că are origini egiptene – verbul “mri” (a iubi) – plus sufixul ebraic “am”. Aşadar “Cea iubită”.

În calendarul ortodox, Maica Domnului are 9 zile de pomenire: 8 septembrie – Naşterea Maicii Domnului, 1 octombrie – Acoperamântul Maicii Domnului, 21 noiembrie – Intrarea în biserică a Maicii Domnului, 9 decembrie – Zămislirea Sfintei Fecioare de către Sfânta Ana, 26 decembrie – Soborul Maicii Domnului, 25 martie – Buna Vestire, 2 iulie – Aşezarea veşmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne, 15 august – Adormirea Maicii Domnului şi 31 august – Punerea în raclă a brâului Maicii Domnului.
In calendarul popular, sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului marcheaza hotarul astronomic dintre vara si toamna. Batranii spun ca in aceasta zi, randunelele pleaca spre tarile calde, insectele incep sa se ascunda in pamant, iar frigul isi face simtita prezenta. De aici si proverbul: “O trecut Santamaria, leapada si palaria!”. Este vremea in care au loc targuri si iarmaroace.

Din aceasta zi incepe culesul viilor, al unor fructe si plante medicinale, batutul nucilor, recoltarea ogoarelor, semanatul cerealelor de toamna.

In aceasta zi, ca de altfel la orice mare praznic, nu se fac treburi gospodaresti, nu se spala rufe, nu se face curatenie in casa, ca sa nu atragi raul. Se crede ca barbatii care incalca aceasta traditie se vor lovi, iar femeilor fie li se va arde mancarea pe foc, fie cratita cu mancare se va varsa peste copii arzandu-i.

In schimb, se aprinde icandela in dreptul icoanei Maicii Domnului si se lasa sa arda pe tot parcursul sarbatorii.

Potrivit statisticilor, exista peste doua milioane de români  care poarta numele Sfintei Fecioare si care astazi isi sarbatoresc cu bucurie si mese pline de bucate alese, ziua numelui. Sa fie sanatosi si fericiti alaturi de cei dragi!

comentarii

de Nicoleta Latis la 8 September 2012 - 15:29

La multi ani tuturor doamnelor si domnisoarelor care poarta numele Maicii Noastre Sfinte !

Lasati un comentariu