Un medic acuză: Zeci de pacienţi au murit

• publicat la: 27 September 2012
Un medic acuză: Zeci de pacienţi au murit

Zeci de pacienţi aflaţi pe listele de aşteptare au decedat din martie 2011, când au fost oprite transplanturile de cord, odată cu desfiinţarea Institutului de Boli Cardiovasculare din Târgu Mureş, a declarat, joi, prof. dr. Radu Deac. Pacienţii au murit deşi existau bani pentru aceste intervenţii, potrivit medicului.

“La 9 martie 2011, printr-o hotărâre de guvern ridicolă, pentru care sunt responsabili primul ministru şi ministrul Sănătăţii de atunci, a fost desfiinţat singurul institut din România unde erau făcute operaţii pe cord la nou-născuţi şi sugari. Totodată, până în martie 2011, în Institutul de Cardiologie din Târgu Mureş se făceau transplanturile de cord, operaţii care se mai realizau numai în Bucureşti, de către doctorul Brădişteanu”, a declarat Deac.

Medicul a mai precizat că, dacă inima nu a fost recoltată, deşi întrunea condiţiile pentru transplant, iar celelalte organe au fost prelevate, înseamnă că aceasta a fost, practic, aruncată. “Sute de bolnavi cu insuficienţă cardiacă, printre care şi copii, aşteapă un transplant de cord. Un copil de trei ani a fost primul din ţară cu transplant, dar mulţi alţii încă mai aşteptă o inimă care să le salveze viaţa”, a adăugat medicul.

Potrivit medicului, după oprirea operaţiilor de transplant de cord, care erau oricum în număr mic, de ordinul zecilor, comparativ cu cele de ficat, de ordinul sutelor, şi cu cele de rinichi, de ordinul miilor, zeci de suferinzi cu boli de inimă, aflaţi pe listele de aşteptare pentru transplant, au murit.

Viitor sumbru

“Din păcate, din 1 octombrie, nu se va mai face nicio urgenţă de nou-născut şi sugar în clinicile din Târgu Mureş. Aprovizionarea este un dezastru. Pe primele şase luni, nu s-a cumpărat niciun reactiv pentru testarea histocompabililităţii pentru transplant. Au plecat asistente, iar de la 1 octombrie pleacă cei doi anestezişti de la transplant şi un medic pediatru. Aceasta este consecinţa reformei la spitale: un eşec. Practic, niciun copil nu va mai putea fi operat în Târgu Mureş”, a adăugat prof. dr. Radu Deac, prezent la Congresul Romtransplant de la Bucureşti.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu