Institutul Inimii din Târgu Mureş, desfiinţat de Boc, revine la vechiul statut

• publicat la: 24 octombrie 2012
Institutul Inimii din Târgu Mureş, desfiinţat de Boc, revine la vechiul statut

Premierul Victor Ponta a semnat, miercuri, în calitate de ministru interimar al Sănătăţii, două ordine prin care Institutul inimii din Târgul Mureş şi Institutul de gastroenterologie din Iaşi revin la forma administrativă anterioară guvernării Boc, managerii urmând să aibă control asupra bugetelor.

„Domnul prim-ministru a semnat, în calitate de ministru interimar al Sănătăţii, două ordine. Unul pentru Institutul de boli cardio-vasculare din Târgul Mureş, care reorganizează actualul centru în institut din nou, dându-i autonomie financiară şi control asupra modului în care sunt gestionate fondurile institutului. Acelaşi lucru este emis într-un alt ordin şi semnat de prim-ministru pentru Institutul de gastroenterologie de la Iaşi”, a anunţat, miercuri, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.

El a precizat că fiecare dintre cele două institute va avea un manager care va participa la negocierea, stabilirea şi fundamentarea bugetului instituţiei medicale pe care o conduce. De asemenea, cele două institute vor avea bugete evidenţiate separat pentru a se cunoaşte exact care sunt sumele alocate şi cheltuielile necesare funcţionării.

Prof. dr. Radu Deac acuza la sfârşitul lunii septembrie că zeci de pacienţi aflaţi pe listele de aşteptare au decedat din martie 2011, când au fost oprite transplanturile de cord, odată cu desfiinţarea Institutului de Boli Cardiovasculare din Târgu Mureş. Pacienţii au murit deşi existau bani pentru aceste intervenţii, potrivit medicului.

„La 9 martie 2011, printr-o hotărâre de guvern ridicolă, pentru care sunt responsabili primul ministru şi ministrul Sănătăţii de atunci, a fost desfiinţat singurul institut din România unde erau făcute operaţii pe cord la nou-născuţi şi sugari. Totodată, până în martie 2011, în Institutul de Cardiologie din Târgu Mureş se făceau transplanturile de cord, operaţii care se mai realizau numai în Bucureşti, de către doctorul Brădişteanu”, a declarat Deac.

Medicul a mai precizat atunci că, dacă inima nu a fost recoltată, deşi întrunea condiţiile pentru transplant, iar celelalte organe au fost prelevate, înseamnă că aceasta a fost, practic, aruncată. „Sute de bolnavi cu insuficienţă cardiacă, printre care şi copii, aşteapă un transplant de cord. Un copil de trei ani a fost primul din ţară cu transplant, dar mulţi alţii încă mai aşteptă o inimă care să le salveze viaţa”, a adăugat medicul.

Potrivit medicului, după oprirea operaţiilor de transplant de cord, care erau oricum în număr mic, de ordinul zecilor, comparativ cu cele de ficat, de ordinul sutelor, şi cu cele de rinichi, de ordinul miilor, zeci de suferinzi cu boli de inimă, aflaţi pe listele de aşteptare pentru transplant, au murit.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu