Manifestările Zilele Hubertus

• publicat la: 28 octombrie 2012
Manifestările Zilele Hubertus

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef a participat sîmbătă, 27 octombrie la Manifestările Zilele  Hubertus, prima manifestare de vânătoare tradiţională cu haită de copoi organizată la Carei.
La manifestare au participat președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, prefectul județului dr. Eugen Avram, viceprimarul municipiului Satu Mare, Marcela Papici, parlamentarul Erdei D. István, primarul orașului Carei, Kovács Jenő, protopopul de Carei, Reszler Mihály, Antal Istvan, preşedintele AJ a Crescătorilor și Deţinătorilor de Cai din Satu Mare, Ionescu Marius, directorul Muzeului Județean, Liviu Marta, Bogdan Georgescu, directorul Direcției de Cultură și Sport Carei, alături de membrii Hunting Club Satu Mare, călăreți ai Clubului Sportiv Horses Sylvana Botiz, Capári Róbert, deținătorul singurei haite de copoi din Ungaria, percum și alți mebrii ai AJVPS și alți invitați de peste hotare.

”Această manifestarea ajuns la a cincea ediție și suntem onorați că de această dată s-a organizat la Carei. În fiecare an vrem să organizăm astfel de evenimente şi sperăm ca pe parcurs organizarea şi modul de desfăşurare a vânătorii să se apropie tot mai mult de ceea ce se întâmpla în Anglia în urmă cu 150 de ani”, a declarat Antal István.

”Zilele Hubertus este o nouă manifestare menită a promova Castelul din Carei. Acum avem o sărbătoare a vânătorilor cu un program deosebit, în care îmbinați concursurile de gătit și concursurile de câini cu expoziții și concerte. Mă bucur că ați organizat și o expoziție de palincă și vin pentru că promovați astfel  produsele tradiționale sătmărene, care sunt unele din principalele noastre arme de a atrage turiștii în județul Satu Mare. Vrem să facem din Castelul din Carei un obiectiv european și să creștem numărul de turiști și mulțumesc organizatorilor că ne sprijină acest demers”, a declarat președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef.

Fiecare călăreţ avea un costum propriu, întocmai celor purtate la astfel de evenimente în urmă cu 150 de ani. Pe braţe, ca semn distinctiv pentru rangul pe care îl reprezentau, vînătorii au purtat banderole de culori diferite. Cel care a dat semnalul de start al pseudo-vânătorii a fost „masterul” de eveniment, coordonatorul vânătorii, Gigel Buth.

Manifestarea a continuat cu o expozitie de trofee de vânătoare în Castelul Károlyi, apoi cu o expoziţie de câini pentru rase de vânătoare, concurs de gătit de preparate vânătoreşti si pescăreşti la ceaun, muzică de fanfară, concert de cornete de vânătoare, concurs de vânătoare şi examene pentru câinii de vânătoare, iar duminică a avut loc vânătoarea tradiţională călare cu haita de copoi, în pădurea Foieni.

comunicat CJ

comentarii

de Horia Mărieș la 28 octombrie 2012 - 12:26

Mă cam mir. Sincer.

Mă mir sincer că atât președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, cât și prefectul județului dr. Eugen Avram și-au dat girul, prin participare, la „prima manifestare de vânătoare tradiţională cu haită de copoi organizată la Carei”.

Recunosc, aveam cu totul și cu totul alte așteptări de la ei. Iar ca președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, să se mai și afișeze într-o fotografie mare, în partea superioară a prezentului articol alături de un personaj controversat, ca să nu zicem total dubios, cum este Antal Istvan, preşedintele AJ a Crescătorilor și Deţinătorilor de Cai din Satu Mare, mi-a întrecut orice efort de imaginație bolnăviciosă.

N-am nimic impotrivă ca Adrian Ștef și prefectul dr. Eugen Avram să-și acorde girul ”Zilelor Hubertus … manifestare menită a promova Castelul din Carei” prin „o expozitie de trofee de vânătoare în Castelul Károlyi, apoi cu o expoziţie de câini pentru rase de vânătoare, concurs de gătit de preparate vânătoreşti si pescăreşti la ceaun, muzică de fanfară, concert de cornete de vânătoare, concurs de vânătoare şi examene pentru câinii de vânătoare” – dar în nici un caz nu este pe gustul meu faptul că și-au dat girul unui eveniment ce urma să aibă loc duminică (adică azi) și anume „vânătorii tradiţionale călare cu haita de copoi, în pădurea Foieni.”

Bag seama acum, cu cel mai mare regret, că nici Ștef și nici Avram nu mai trăiesc cu picioarele pe acest pământ. Poate că i-a orbit nițel puterea.

Păi, i-aș întreba eu pe dânșii foarte simplu:

– Cât a fost stimați domni, de „traditională” vânatoarea cu copoi (ca în Anglia – sic !) pe meleagurile careiene, în ultimii, să zicem, 100 de ani, de când nu mai sunt grofii pe la Carei?

– Câți dintre locuitorii normali ai Careiului au participat în ultimii 100 de ani la vre-o vânătoare cu copoi?

Vă răspund tot eu: NICIUNUL. Fiindcă toți careienii normali sunt oameni harnici, muncitori, preocupați de procurarea cinstită a pâinii cea de toate zilele și fiindcă aceștia n-au nici timp și nici banii necesari ca să-și procure strălucitoarele costume roșii de vânătoare, să-și întreținăm caii pentru călărie, să-și crească o haită de copoi în ogradă sau să tocmească hăitași pentru ca să alerge pe câmp sau prin pădurea Foieni câte o amărâtă de vulpe! Două cuvinte: EXCLUS !

Am întrebat despre „locuitorii normali”, fiincă Kovacs, Beko și toată gașca lor nu sunt oameni normali, ei au mai avut privilegiul să participe la astfel de bairamuri/potlogării pe bani publici prin Ungaria, fiindcă asta era o tradiție sigur o mare veche tradișie în familia lor, mai ales pe la Asaujul de Sus.

Memoria omenească este extrapordinar de scurtă. Am uitat poate cu toții că doi dintre panglicarii prezenți la zilele Hubertus, îi nominalizăm fără nici o reținere pe primarul orașului Carei, pe Kovács Jenő și pe Antal Istvan, preşedintele AJ a Crescătorilor și Deţinătorilor de Cai din Satu Mare, promiteau cu surle și trompete (ca acum, de Zilele Hubertus) înainte cu un an și jumătate, introducerea echitației în școlile careiene.

„În sala multimedia a Inspectoratului Scolar Judeţean Satu Mare a avut loc joi, 8 martie 2012, o conferinţă de presă susţinută de către inspectorul şcolar general Gigel Buth, primarul oraşului Carei, Eugen Kovacs, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor şi Deţinătorilor de Cai Satu Mare, Istvan Antal, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar şi profesori din Carei.

Scopul conferinţei a fost acela de a anunţa demararea unui program in cadrul căruia elevii şcolilor din Carei şi nu numai să participe la cursuri de echitaţie. Conform declaraţiei preşedintelui AJCDC Satu Mare, Istvan Antal, in Carei se găsesc două baze hipice de nivel mondial. Orele de echitaţie ar putea fi incluse in programa şcolară ca şi materii opţionale.”

http://www.buletindecarei.ro/2012/03/introduce-primarul-kovacs-echitatia-in-scoli.html

N-a iesit, nu s-a finalizat nimic din minciunile debitate atunci de cei doi.

Păi chiar cu mincinoși ca și Kovács Jenő și Antal Istvan ați reușit să vă „înhăitați” (ca să folsoesc un termen consacrat la vanatoarea cu copoi) mult stimate președinte al Consiliului Județean Satu Mare, domnule Adrian Ștef, și mult stimate prefect al județului Satu Mare, domnule dr. Eugen Avram ?

Fiți vă rugăm frumos mult mai atenți la astfel de apariții publice în viitor, ca să vă compromiteți și ca să nu începem să vă judecăm /evaluăm noi, alegătorii normali și pe Dvs., pe amândoi, după proverbul:

„Spune-mi cu cine te-soțești ca să-ți spun cine ești”

sau, în varianta vânătorească:

„Spune-mi cu cine te-nhăitezi, ca să-ți spun cât te îngrași.”

Vă mulțumim foarte mult pentru atenția acordată.

de emil la 28 octombrie 2012 - 15:15

La Carei, traditionala vanatoare cu haita de copoi se face fara haita de copoi! De ce? Pentru ca exista o singura haita de acest gen, insa in……. Ungaria!
Deci, zilele Hubertus s-au organizat pentru ca domnul Capari Robert sa-si etaleze haita! Bravos natiune!

de Horia Mărieș la 28 octombrie 2012 - 16:36

@smc la 28 October 2012 – 15:01

Exact: BLA BLA BLA. Se vede de la o poștă că n-ai inteles, nu ințelegi si nici nu vei întelege niciodată nimic.

de Horia Mărieș la 28 octombrie 2012 - 16:46

@@smc la 28 October 2012 – 15:01

P.S. Dar de Dőgtér ai auzit? Sau de cartierul din stânga Gării, la cca 1 km de Gară, cu stai cu fața spre ea, venind dinspre oraș – aproape de str. Peleș, de str. Danko Pista, de str. Bălților?

După ce Kovács Jenő va face salubrizarea totală a acestora, are voie sa vorbească despre vânători cu copoi á la Asaujul de Sus si á la Anglia acum 150 de ani.

Până atunci să nu scoată nici măcar un singur cuvânt despre copoi.
Adig pofa be, pofátlanok!

de Horia Mărieș la 28 octombrie 2012 - 17:07

Fotografii color, foarte frumoase, de la mirobolanta și tradiționala vânătoare precum si câteva fețe mândre și neaoșe de participanți puteți admira în toată splendoarea lor în articolul „Beszámoló a vadászat szabadságáról” 2012.10.27. | M. T. R. | cu tagurile: szabadság, vadászat, posztmodern, róka. apărut în nagykaroly.ro.
Sau pe pagina de f-book a publicației respective.

Acțiunea cultural-artistică, caracterizată în articol ca și „a főurak által közkedvelt rókavadászat”, a prilejuit si participarea, cărat într-o trăsură, a pricipalul főur din oraș, care se trage pasămite direct din spița grofilor Karolyi, este vorba mult stimatul și mult iubitul primaș Eugen Kovács Jenöke Bácsi. Individul n-a fost în stare să se urce pe vre-un cal, deși se trage din neam de călăreți de stepă.

Da’ nesimțiți mai sunt „főurak” ăștia în zilele noastre.
Oare cât timp i-o mai răbda pământul?

de scarbos la 29 octombrie 2012 - 12:15

dar tu cati ani ai horica,de-l faci pe primar „bacsi„?esti mai tanar cumva?ai pretentii de mare intelectual bucurestean cand colo esti un pensionar care improasca cu noroi si venin.sincer cred ca ai o hiba grava la etajul superior.nu te observi cat de patetic esti?

de Horia Mărieș la 29 octombrie 2012 - 12:26

@scarbos la 29 October 2012 – 12:15

Asa este neicușorule, recunosc că am hibe grave la etaul superior. Dar dumneata, care nu aduci absolut nici un fel argument cu care să mă combați, să mă contrazici, crezi că ești mai breaz? Te dovedești a fi doar un postac aflat în slujba baciului, si te bagi, neîntrebat, exact ca musca-n lapte.
Raspund și la intrebarea matale. Sunt mai in varsta decât nepricopsitul ăla tău aflat clandestin în fruntea urbei, poate să-mi spună oricând „bacsi”. Capisci szivecskem?

de avram iancu la 29 octombrie 2012 - 12:34

daca nu venea stef si avram atunci asta era problema ta maries ,au venit iar e problema…dc nu te pui tu primar sa vedem ce o sa faci ?? ca guraliv esti dar numai in fata tastaturii…lasati bah traditiile sa continue sau sa renasca ce dracu aveti cu un eveniment care nu te afecteaza deloc…daca era o vanatoare de tigani ce ziceai??

de scarbos la 29 octombrie 2012 - 13:01

la ce sa aduc contraargumente,horio?apropo,nu-mi spune tu mie cand sa vorbesc si mai ales ce sa spun pentru ca pentru mine tu esti un nimeni care incearca sa se bage in seama cu orice pret.asta capisci la tine,ori ba?am opinii contrare tie si nu-mi spui tu mie cum si ce sa spun.

de rakoczi la 29 octombrie 2012 - 13:37

fiacskam nu mai certati la voi ca nu merita un tulipan prost si flamand ca jenoke sa raciti gura pentru el.
e suparat si el ca nu poate sa pune la loc cat a bagat mina la pusculita de la orasul si mai e suparat ca nu reuseste sa faca sa fie prieten cu calculatoru si atunci trebe platit altu ca sa scrie la el si pentru el.
cheama si el pe toti de la judet care poate sa ajute la el sa scape de mititica ca stie cate a facut si cate datorii inke are si acum trebe sa mai dea si masa la oameni ca sa spune ce el vrea.
nu vazut el asa castel si asa bani pana venit la CAREi asa ca trebe sa intelegeti omu ca vrea sa se joace si el si sa fie grof pana poate.

de emil la 29 octombrie 2012 - 14:00

@ scarbos
vezi ca „patetic” din limba romana are cu totul alt inteles decat cel din limba engleza si in nici un caz nu include sensul pe care l-ai folosit in comentariu. pathetic din engleza este un „false friend” care te-a pacalit sanatos. mai verifica si tu cuvintele in dictionar inainte de a le folosi gresit. asta daca vrei respect.

cat despre dreptul la opinie, iti reamintesc ca este valabil nu numai pentru unii (mai mult sau mai putin convenabili) ci si pentru domnul Maries. in esenta, esti liber sa spui ce vrei, dar si ceilalti au acelasi drept. domnul Maries este de parere ca nu argumentezi. e parerea sa. iar daca ai opinii contrare, permite-i si dansului sa aiba opinii contrare alor tale. in rest, iti reamintesc ca a avea pretentii intelectuale nu este un delict si nici nu este peiorativ. in comparatie cu pretentiile legeliste, de exemplu.

ia de aici niste definitii pentru „patetic” daca tot nu te-ai deranjat sa verifici dictionarul

PATÉTIC, -Ă, patetici, -ce, adj. 1. Plin de patos, care emoționează, impresionează, înduioșează; plin de emfază, de afectare. 2. (Despre nervi) Care inervează mușchii oblici ai ochiului. – Din fr. pathétique, germ. pathetisch.
Sursa: DEX ’98 (1998)
PATÉTIC adj. v. înduioșător.
Sursa: Sinonime (2002)
PATÉTIC, patetică (patetici, patetice) (despre persoane și manifestările lor) Care vădește mult patos; plin de patos. Personaj patetic. Gest patetic. /<fr. pathétique
Sursa: NODEX (2002)
PATÉTIC, -Ă adj. 1. Plin de patetism; mișcător, emoționant, duios. 2. (Despre nervi) Care inervează globul ocular. // s.n. Categorie estetică desemnând însușirea unei situații sau a unei opere de artă de a provoca emoții puternice, de a impresiona. [Cf. fr. pathétique, lat. patheticus].
Sursa: DN (1986)
PATÉTIC, -Ă I. adj. 1. care impresionează puternic, plin de patos; mișcător, emoționant, duios. 2. (despre nervi) care inervează globul ocular. II. s. n. categorie estetică desemnând însușirea unei situații sau a unei opere de artă de a provoca emoții puternice, de a impresiona. (< fr. pathétique, germ. pathetisch, lat. patheticus)
Sursa: MDN (2000)
patétic adj. m., pl. patétici; f. sg. patétică, pl. patétice
Sursa: Ortografic (2002)
*patétic, -ă adj. (vgr. pathetikós, d. páthos, patos). Plin de pasiune, care atinge sufletul, emoționant: discurs patetic. S. n. Ceea ce emoționează, genul patetic în retorică. Adv. În mod patetic.

de Horia Mărieș la 29 octombrie 2012 - 14:06

@scarbos la 29 October 2012 – 13:01

Nu-ți mai spun nimic nenicule, fiindcă îți spun degeaba, văd că ești genul de individ care bați apa în piuă degeaba. Vezi să nu răcești la gâtlej, că la Nagykarolyfalu vine în curând iarna.

Ce argumente să aduci? Păi comentează de exemplu dacă-ți place să se scrie prin nagykaroly.ro că la vânătorile tradiționale cu copoi de la Carei participau și participă și acum „a főurak”, în frunte cu umflatul cărat în trăsura condusă de cei doi tuciurii. Care „főurak nene”, ca ăia nu merită nici să-i lași să-ți spele picioarele. Îți convine nenicule ca un terchea-berchea, un neșcolit, pripășit în oraș direct de la coada vacii să fie clasificat drept „főur”, iar dumneata să fii clasificat drept sărăntoc, sau ]n cel mai rău caz un candidat la parlamentare din partea PP-DD?
Dacă-ți convine să faci în continuare pe pupincuristul, n-ai decât, rămâi sănătos cu toate opiniile matale, mai ales cu cele care sunt contrare unora scrise de mine. Doar că opinii matale au rămas nerostite până acum, probabil fiindcă n-ai învățat cum, și nici nu știi să te exprimi.

@avram iancu la 29 October 2012 – 12:34

Altul care se bagă în vorbă, cu argumente tot la fel de solide.

Nene, eu nu mă pot pune singur primar fiindcă n-am buletin de Carei și fiindcă deocamdată nici nu mă interesează un astfel de buletin. Guraliv pot fi și in fața dumitale, nu numai în fața tastaturii, că nu mă sperii chiar așa de ușor, nu-ți fă dumneata griji deșarte din pricina asta. Doar că dumneata esti deocamdata un anonim extrem de laș, un om invizibil care se ascunde sub un nume conoscut. Cu invizibilii nu se poate sta de vorbă.

Ce „tradiții să continue sau să renască” ăn Carei, vânătoarea cu copoi?

Dumneata sau te-ai născut doar ieri sub zodia vânătorii bazate pe mirosul de anason, miros târâit în pungă în fața copoilor fiindcă „a főurak” n-au văzut nici măcar picior de vulpe pe acele câmpuri de pe la Foieni; sau te-ai născut acum 150 de ani în Anglia, ca urmate, se pare dumneata nu prea știi despre ce vorbești.

Tradiția cunoscută bine de „főurak” actuali este dangătul clopotelor atârnate la gâtul vacilor atunci când se întorc seara acasă de la pășune, stârnind până la cer praful pe str. Malinovsky (fostă și Tractoriștilor, actualul Bulevard 25 Octombrie). Aia da tradiție, aia trebuie „continuată și renăscută” de către toți bacsi pripășiti la lapte și la miere prin urbe, fiindcă doar o astfel de tradiție îi caracterizează.

de emil la 29 octombrie 2012 - 14:10

@ avram iancu al 2012-lea

eu l-as pune primar pe domnul Maries, numai ca functia aia se ocupa prin alegeri, nu prin autopropunere.

cat despre traditii, despre ce traditii vorbim (sa continue, sa renasca etc.) daca nu avem nici haita de copoi? vanatoarea asta cu haita de copoi din Ungaria e ceva de genul sa continue/sa renasca traditia filmului fara film si a mancarii de cartofi fara cartofi! las-o jos, ca se invata-n brate!

de scandalos la 29 octombrie 2012 - 20:40

ce scarbos poate fi sa nu poti sa iesi in public si sa te alaturi haitasului tulipanilor care pompeaza la greu pentru fisurarea sagetilor.
dupa afacerea cu finatele de unde au iesit sifonati amandoi burtosii acum sifoneaza banii de la BRD ROMANIA care plateste la CAREI chiria in familie ;si certificatele de garantie emise la preteni pentru comisionul gras bagat in buzunar tot nu le e de folos la scos capu in lume.

de Horia Mărieș la 30 octombrie 2012 - 00:10

@emil la 29 October 2012 – 14:10

Merci Emil. Dacă n-aș avea alte obligații, jur că aș veni să candidez.
Cu buletinul pot să rezolv fiindcă am ceva imobile în Carei.
Independent, fiindcă n-am in spate (cârcă) nici un partid și nici nu vreau să am; și numai ca să le dau puțin peste bot actualilor.
Mă mai gândesc, până peste 4 ani. Merci encore une fois. Thx, Sir.

de scarbos la 30 octombrie 2012 - 11:39

ha,ha,ha!autopropunere?deci el se propune si in mintea lui bolnava chiar crede ca ar fi ales de cineva?din carei?ma faceti sa rad.voi doi mi-ati inveselit ziua.ha ha ha…

de scarbos la 30 octombrie 2012 - 11:50

O,era sa uit aerele de cosmopolit-avec plaisir,horio.si sa stii ca-mi amintesti de-un personaj din piesele lui caragiale.vai de capul tau.

de scandalos la 30 octombrie 2012 - 12:55

ce scarbos e sa ai aere de comentator aparator de presedinte de tulipan cu salaru taiat si functii impartite in partid la familie !!
sa mai ai si aere de mare cosmopolit si tu sa fortezi nota cu maghiarizarea si pomparea de fonduri numai la organizatiile tulipanilor e chiar scarbos !!
da nu mai scrbos ca sa spui una la prefect si ministru si alta sa faci dupa ce pleaca ei si ramai cu c… pe banii orasului.
daca nu ar fi banii nostri in joc am putea si rade de ce scarbos este…..

de scarbos la 30 octombrie 2012 - 13:55

Habar nu ai cine sunt.Nu ma categorisi tu pe mine,am dreptul la opinie chiar daca tie nu-ti convine.Iar cat despre tine emil,inainte de a incepe sa-mi dai mie lectii din dex ,mai bine ai invata sa te exprimi -„eu l-as pune primar pe d-nul maries,numai ca functia aia se ocupa prin alegeri,nu prin autopropunere„.Acum zau ca esti PATETIC!Decide-te omule ce vrei!Sau mai bine ,te-ai propune pe tine si l-ai pune pe el!Ca mult te duce mintea.Din dex pot copia si eu.

de emil la 30 octombrie 2012 - 15:19

@ scabros
Chestia cu primarul si autopropunerea era raspuns la postarea pe care o redau mai jos. adica, daca ar fi dupa mine, eu l-as pune primar. si daca ar fi dupa mine si daca ar fi sa se puna singur- cum sugereaza legelistul zis avram- apare o dificultate: primarul se desemneaza prin alegeri. ce sa-i faci, unii intelege mai greu la ele. Cu rasul, nu e rau ca ai o stare de spirit pozitiva, poate in aceasta situatie te uiti prin DEX, ca sa ai de unde copia, fiindca, pentru a putea copia ceva (orice), trebuie o sursa. Cu privire la cat ma duce mintea, iti repet – pentru ca ai dificultati de intelegere de la prima lectura – ca folosesti gresit cuvantul „patetic”. pentru sensul in care te straduiesti de atata timp sa folosesti cuvantul ala (cu pretentii nefondate de cunoscator de limba engleza) exista cuvantului romanesc „jalnic”. dar la legelista nu stie la ei romanul si refuza se invetat la ei.

„de avram iancu la 29 October 2012 – 12:34

daca nu venea stef si avram atunci asta era problema ta maries ,au venit iar e problema…dc nu te pui tu primar sa vedem ce o sa faci ?? ca guraliv esti dar numai in fata tastaturii…lasati bah traditiile sa continue sau sa renasca ce dracu aveti cu un eveniment care nu te afecteaza deloc…daca era o vanatoare de tigani ce ziceai??”

observa continutul rasist si instigator din ultimele 5 cuvinte, ca e tot legelista de-al tau (daca nu cumva esti acelasi, cu alt nick)

de coriolan la 30 octombrie 2012 - 18:42

@scarbos……apoi vere esti chiar foarte scarbos!N-ai gresit folosind acest pseudonim!

de Horia Mărieș la 30 octombrie 2012 - 19:19

@scarbosule la 30 October 2012 – 11:39, spune drept, ce s-a intamplat cu tine, ti-au dat drumul de la ospiciu sau ai pur si simplu logoree?

de careianu la 4 noiembrie 2012 - 13:41

a ajuns ditamai prefectu de satumare sa se plimbe in trasura impreuna cu jenodatornicu…bine i mai sta…si csehi il sustinea pe tulipanu evazionist in vara si uite ca pana la urma l-a prins rusinea cand a aflat ce a facut si a parasit politica…poate si nou amic a lu jenocske se pregateste sa ne paraseasca ?
nu prea face bine la nimeni tovarasia evazionistilor….numai ca cine ce cauta gaseste

de Horia Mărieș la 8 martie 2014 - 09:56

COPÓI, copoi, s. m. Câine de vânătoare de talie mare, care urmărește vânatul după miros; ogar, prepelicar. Cf. magh. kopó.
Sursa: DEX ’09 (2009)

Se poate citi foarte clar mai sus că la Carei primașul Kovács Jenö promovează ca sport vânãtoarea cu copoi = ogari.

In presa județeană de azi se combate tare de tot pe tema asta: „Braconajul cu ogari, sport de masă”. Se mai scrie pe acolo: „Vânătoarea cu ogari, ilegală. Folosirea câinilor ogari la vânătoarea constituie infracţiune şi poate fi pedepsită cu închisoare de la trei la şapte ani sau cu amendă până la 25.000 de lei, arată un proiect de ordin postat în 17 ianuarie 2014 pe pagina de internet a Departamentului pentru Păduri, Ape şi Piscicultură din Ministerul Mediului. Potrivit proiectului, vor fi identificaţi şi notificaţi în scris posesorii de câini din rasa ogar “cu privire la faptul că folosirea la vânatoare a câinilor ogari sau a metişilor de ogari constituie infracţiune de braconaj prevăzută de Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani sau cu amendă de la 5.000 lei la 25.000 lei”.

Întreb și eu specialiștii careieni in ale vânătorii: Va deveni oare primașul un adevãrat penal și va fi băgat la pârnaie intre 3 la 7 ani pentru că organizează la Carei Manifestările Zilelor Hubertus, manifestare de vânătoare tradiţională cu haită de copoi ???

Il vor însoți oare la pârnaie și cei care dau girul unor astfel de giumbușlucuri, dintre care amintim doar pe parlamentarul Erdei D. István, pe protopopul de Carei, Reszler Mihály, pe Antal Istvan, preşedintele Asociatiei Județene a Crescătorilor și Deţinătorilor de Cai din Satu Mare, pe Capári Róbert, deținătorul singurei haite de copoi din Ungaria?

Nici nu le-ar sta rău, in plus ar putea sta în aceeași celulă, așa cum stau azi MiMi Stoica, George Copos și Gică Popescu.

de ZSOLTI la 8 martie 2014 - 10:02

am auzit ca primarul are retinere pe salar

de Horia Mărieș la 8 martie 2014 - 10:07

@ZSOLTI: Zău? Ti-ai scos doapele din urechi? Și ce dacă ai auzit?

Lasati un comentariu