Ambasadorul Gitenstein ar vrea ca toată lumea să-l accepte pe Băsescu

• publicat la: 4 noiembrie 2012
Ambasadorul Gitenstein ar vrea ca toată lumea să-l accepte pe Băsescu

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a declarat în emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică de PRO TV, că realizarea unei înţelegeri, a unei atmosfere civilizate între partidele rivale după alegerile din decembrie va fi foarte importantă pentru relaţia cu SUA, care îşi doresc un aliat stabil.

Întrebat către cine era îndreptat mesajul său recent privind temerea că alegerile din decembrie ar putea să dezbine poporul, Gitenstein a răspuns: „Era un mesaj pentru întreaga Românie şi pentru politicienii români, pentru cei care conduc România”.

Chestionat în legătură cu modalitatea în care aceste alegeri ar putea să dezbine poporul așa cum el a declarat, ambasadorul american a spus că România se confruntă cu o problemă similară celei de acum din SUA. Gitenstein că în SUA votul popular e divizat în părţi aproape egale, ceea ce va crea probleme în privinţa guvernării ţării, iar România are o problemă similară.

„Eu spun doar că, din punctul de vedere al statului american, crearea unei înţelegeri, a unei atmosfere civilizate între partidele rivale, după alegeri, va fi un lucru foarte important pentru România, nu numai pentru România, ci şi pentru relaţia sa cu SUA, pentru că noi ne dorim un aliat stabil, vrem ca guvernul român să poată lua decizii pe care să ne putem baza, oricare ar fi acestea”, a arătat Mark Gitenstein.

Întrebat despre ideea unei noi suspendări a lui Băsescu în cazul în care USL câştigă alegerile, iar acesta refuză desemnarea lui Victor Ponta premier, ambasadorul SUA a răspuns: „N-am să intru în discuţii ipotetice. N-am idee ce se va întâmpla în aceste alegeri sau ce va face domnul Băsescu, sau dacă domnul Ponta va fi ales. Pot să vă spun doar care e poziţia SUA: o nouă criză constituţională în aceste câteva luni nu va fi benefică României şi nu e ceva ce ne dorim. Noi vrem să vedem stabilitate. Vrem să vedem alegătorii decizând cine vor să le conducă ţara şi vrem ca orice diferende care ar apărea să fie rezolvate într-o manieră cât mai civilizată şi mai amiabilă. Iar apoi să începeţi să luaţi decizii”.

Întrebat dacă apreciază, în concluzie, că o nouă încercare de suspendare a preşedintelui ar crea instabilitate, ambasadorul a răspuns: „N-am idee ce se va întâmpla după aceste alegeri. Spun numai că o nouă perioadă de criză constituţională şi de nesiguranţă privind guvernul nu ar fi un lucru bun. Nu iau poziţie în privinţa suspendării, nici în privinţa alegerii lui Ponta de către preşedinte”.

„Tot ce le-am spus tuturor celor implicaţi este exact ce am spus în acel discurs, şi anume că stabilitatea, consensul, coabitarea civilizată şi stabilitatea în domeniul decizional şi predictibilitatea deciziilor sunt importante pentru economia dumneavoastră, pentru investiţiile occidentale, pentru relaţia dumneavoastră cu SUA şi, bănuiesc eu, cu UE. N-am să intru în discuţii ipotetice”, a adăugat Mark Gitenstein.

Chestionat în legătură cu faptul că a fost văzut ca un apărător al lui Traian Băsescu, Mark Gitenstein a răspuns: „Aceste lucruri nu au nimic… Nu au legătură cu Traian Băsescu. Au de-a face cu impunerea statului de drept şi cu respectarea propriilor legi”.

„Chestiunea în vara aceasta a fost că Parlamentul dumneavoastră a dat nişte legi referitoare la desfăşurarea referendumului. Apoi, în ultima clipă, a început să facă schimbări la aceste legi, iar Curtea Constituţională a decis că acest lucru era neconstituţional”, a explicat ambasadorul american.

„Dacă nu ai un regim legal previzibil, nu eşti un aliat de încredere şi nu eşti un loc sigur pentru investiţii. Acesta e criteriul pe care l-am folosit de când am venit aici. Crucial, de o importanţă crucială. Vorbiţi cu orice director, cu un membru al unui consiliu de administraţie dintr-o companie occidentală. Când iau decizii de investiţii, când cheltuiesc banii altora, asta fac ei: vor să ştie că banii vor fi în siguranţă şi că pot lua decizii informate şi că guvernul însuşi va lua decizii previzibile, altfel banii nu sunt în siguranţă”, a adăugat Gitenstein.

Întrebat cum se împacă lipsa susţinerii populare, având în vedere că 7,5 milioane de români au votat la referendum pentru demiterea preşedintelui, cu stabilitatea, Mark Gitenstein a evitat, cum altfel, un răspuns clar: „Sistemul dumneavoastră prezidenţial nu-i aşa de diferit de al nostru, în sensul că preşedintele e ales de popor, pentru o perioadă de timp limitată, în cazul dumneavoastră 5 ani, în cazul nostru, 4 ani. În SUA, nu-l poţi demite pe preşedintele ţării decât dacă e în mod formal pus sub acuzare de Camera Reprezentanţilor, judecat în Senat şi demis. În peste 230 de ani, noi n-am făcut asta niciodată în SUA. Şi ştiţi de ce? Pentru că noi considerăm că e important ca preşedintele să aibă autoritatea de a acţiona, cât timp acţionează în limitele Constituţiei şi îşi îndeplineşte atribuţiile în mod legal, în acea perioadă. Persoana e aleasă într-un anumit an şi îşi duce la bun sfârşit mandatul. E o chestiune importantă pentru stabilitatea poziţiei. Şi asta e o problemă de stabilitate”.

El a apreciat că România are un sistem asemănător cu SUA în privinţa posibilităţii de demitere a preşedintelui.

„Nici în România nu e uşor să demiţi un preşedinte. Într-adevăr, au fost două tentative de demitere a domnului Băsescu, iar acest lucru nu s-a întâmplat. Întrebarea e dacă respectaţi regulile prin care se face acest lucru. Asta s-a întâmplat în această vară. Problema e că, într-o republică, nu contează numai ce decide majoritatea, contează ce spun regulile şi ce decid instanţele. Câtă vreme aceste decizii sunt luate într-o manieră adecvată şi legală, ele trebuie respectate”.

„Asta am susţinut în această vară şi aceasta a fost preocuparea Statelor Unite şi a Uniunii Europene”, a subliniat ambasadorul SUA.

Întrebat dacă în întâlnirea pe care a avut-o cu Crin Antonescu după ce acesta a ajuns la Cotroceni i-a spus aceste lucruri, Mark Gitenstein a declarat: „Da, i-am spus. I-am spus că sperăm să acţioneze în limitele poziţiei deţinute, adică preşedinte interimar al României. Şi-a luat acest angajament şi, ca să fiu sincer faţă de domnul Antonescu, a şi respectat această promisiune”.

sursa cotidianul.ro

comentarii

de emil la 4 noiembrie 2012 - 18:52

sa si-l ia acasa si sa si-l faca nevasta. cat despre predictibilitate, a nimerit-o ca Ieremia cu oistea gard: daca si besescu este previzibil…..

de coriolan la 4 noiembrie 2012 - 19:44

Jidanu’ asta american, mai bine si-ar vedea de gunoiul din curtea ambasadei sale si nu s-ar baga in deciziile poporului roman.Poponarul asta de ambasador , am impresia ca are de gand sa paraseasca Romania rugucit intre buci!Chiar nimeni nu-l poate plezni din cuvinte pe jidanu’ asta?Ce-l aclama atat de mult pe marinarul chior?Chiar, boii astia de americani, nu invata nicicand din greseli?,….sau cred ca noi suntem o tara bananiera,cu presedinti sustinuti de ei , care ulterior au devenit dictatori notorii!

de gombos la 5 noiembrie 2012 - 08:07

sa-l duca in SUA

Lasati un comentariu