Corupţie şi instabilitate? Unii nu se sperie şi aduc sute de milioane de euro în România

• publicat la: 22 noiembrie 2012
Corupţie şi instabilitate? Unii nu se sperie şi aduc sute de milioane de euro în România

Penuria investitiilor străine in România este o reală sursă  de  ingrijorare, avand in vedere perspectivele reduse de creştere prin propriile forţe.

Fiscalitatea greoaie, interpretabilitatea actelor legislative, procedurile administrative complexe, infrastructura, coruptia dezechibreaza grav balanta avantaje-dezavantaje ale investitiilor străine in tara noastra, in contextul in care la categoria avantaje identificam doar forta de muncă  ieftină.

Plecarea Nokia in 2011, motivata in mare parte si de dezechilibrele interne ale companiei, este adesea invocata drept cel mai sonor exemplu de esec investitional in Romania.

Ambasadorul american, Mark Gitenstein, a atras atentia ca multe companii care au vrut sa investeasca in România s-au retras, ca urmare a coruptiei, lipsei de transparenta a guvernelor sau imprevizibilitatii procesului de decizie.

Observam, totusi, ca toate acestea nu au impiedicat compania Bechtel sa incaseze aproape un miliard de euro de la statul roman pentru construirea a 112 kilometri din autostrada Transilvania, din care doar 50 de kilometri au fost finalizati pana in prezent. Sau investitiile “secrete” ale Chevron in Dobrogea.

Insa, intr-adevar, in special neincrederea cu privire la corectitudinea practicilor de afaceri si gradul ridicat de incertitudine descurajeaza multi posibili investitori, sustin si voci din mediul de afaceri autohton.

Cine sunt investitorii?

Chiar si in acest context, sunt in continuare jucatori straini care anunta proiecte importante in Romania, estimate la sute de milioane de euro.

In noiembrie, grupul german Continental, unul dintre cei mai importanti furnizori globali pentru industria auto, a inaugurat, la Timisoara, un nou centru de cercetare si dezvoltare, inceput in vara anului 2011. Birourile si laboratoarele au o suprafata totala de 30.000 metri patrati, iar numarul angajatilor se ridica la 2.000, intreaga investitie insumand 20 de milioane de euro.

Continental este prezent de 12 ani pe piata locala si detine unitati in Timisoara, Sibiu, Carei, Nadab, Brasov si Iasi, cu peste 10.000 de angajati. Continental a investit pana in prezent peste 575 de milioane euro in tara noastra.

De curand, compania britanica TT Electronics a anuntat inaugurarea unei fabrici in Timisoara, aici urmand sa fie construite componente electronice pentru mari branduri din intreaga lume. Este un proiect de mica amploare, insa cu obiective ambitioase pe termen scurt.

Fabrica din Timisoara are o suprafata de 5.000 de metri patrati si 35 de angajati, numarul acestora urmand sa creasca in urmatorul an.

Managerul fabricii este Florin Tulcan, intamplator fostul director al fabricii Nokia de la Jucu.

Cea mai recenta noua investitie anuntata in Romania este atribuita companiei italiene Pirelli, care planuieste sa cheltuiasca 105 milioane de euro in urmatorii cinci ani, suma adaugandu-se planului de investitii al companiei Pirelli in perioada 2005 – 2014, in valoare de 450 milioane de euro, ajungand astfel la aproximativ 555 de milioane de euro.

Compania intentioneaza sa dezvolte fabrica de anvelope din Slatina cu o capacitate de 180.000 de metri patrati in prezent la 200.000 metri patrati in 2017, ducand la crearea a 500 de locuri de munca pana in anul 2017.

Lugojenii s-au pornit deja sa gaseasca solutii pentru a veni in preintampinarea cerintelor producatorului german de automobile BMW, dupa ce au fost lansate zvonuri cu privire la posibilitatea deschiderii unei fabrici de catre acesta in localitate.
BMW ar putea deveni al treilea mare constructor auto prezent in tara noastra, dupa Renault si Ford.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu