Se modifică bancnotele Euro

• publicat la: 8 noiembrie 2012
Se modifică bancnotele Euro

De anul viitor bancnotele euro vor fi modificate. Banca Centrală Europeană (BCE) şi băncile centrale naţionale din eurosistem urmează să introducă a doua serie de bancnote euro. Denumită seria “Europa”, aceasta va reda în filigran şi în hologramă un portret al Europei, personaj din mitologia greacă ce a dat numele continentului. Noile bancnote vor fi introduse treptat, pe parcursul mai multor ani, începând, în luna mai 2013, cu bancnota de 5 euro.

“Seria <<Europa>> a beneficiat de progresele înregistrate de tehnologia de producere a bancnotelor de la introducerea primei serii cu peste zece ani în urmă. Elementele de siguranţă ale acesteia au fost optimizate, contribuind astfel la sporirea siguranţei bancnotelor. Trei noi elemente de siguranţă – filigranul-portret, holograma-portret şi numărul verde-smarald – au fost dezvăluite astăzi publicului”, se arată într-un comunicat al Băncii Centrale Europene.

Noile bancnote vor prezenta aceeaşi concepţie grafică bazată pe tema “epoci şi stiluri” şi culorile dominante ale primei serii, dar au fost uşor modificate pentru a include elementele de siguranţă optimizate. Bancnotele din a doua serie vor fi uşor de distins de cele din prima serie. Seria “Europa” va păstra cupiurile din seria anterioară, şi anume 5 euro, 10 euro, 20 euro, 50 euro, 100 euro, 200 euro şi 500 euro, acestea urmând a fi introduse în ordine crescătoare. Noua bancnotă de 5 euro va fi, aşadar, urmată de cea de 10 euro.

Iniţial, bancnotele din prima serie vor circula în paralel cu cele noi, însă vor fi retrase treptat şi, în cele din urmă, vor înceta să mai reprezinte un mijloc legal de plată la o dată care va fi anunţată cu mult timp în avans. Cu toate acestea, bancnotele din prima serie îşi vor păstra valoarea pe termen nelimitat şi vor putea fi preschimbate la băncile centrale naţionale din eurosistem în orice moment.

Bancnota de 5 euro din seria “Europa” va fi dezvăluită integral la data de 10 ianuarie 2013.

 

sursa gandul.ro

Lasati un comentariu