UDMR-ului nu-i place România din Constituţie

• publicat la: 6 noiembrie 2012
UDMR-ului nu-i place România din Constituţie

Senatorul UDMR Frunda Gyorgy  susţine că nu are nicio problemă cu definiţiile din Constituţie referitoare la România, cu excepţia sintagmei  „stat naţional“, care „nu reflectă adevărul şi nu are valoare nici juridică, nici politică“.

Senatorul UDMR afirmă că ar trebui ca într-una din noile regiuni ale României maghiarii să fie majoritari, oglindind astfel „adevărul istoric şi tradiţia ardeleană“ şi că autonomia „este contrapusul a ceea ce numim segregare sau ceea ce ar putea aduce atingere suveranităţii“ statului, anunţă MEDIAFAX.

Frunda Gyorgy  a subliniat, potrivit COTIDIANUL, că „numitorul comun al Uniunii Europene şi al Împărăţiei Mariei Tereza sunt regiunile, iar viitorul se bazează pe aceste regiuni“, subliniind că regiuni din Transilvania au dobândit autonomia sub Maria Tereza, iar România trebuie „să o lase mai uşor cu statul naţional“.

Şi vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, remarcă GÂNDUL, a declarat, luni, la lansarea candidaţilor din Mureş ai Uniunii la alegerile parlamentare, că „nu e totuna dacă ungurii au un reprezentant în Parlament sau nouă“ şi că există forţe care „acţionează împotriva intereselor“ maghiarilor din Transilvania.

sursa ziare.ro

comentarii

de emil la 6 noiembrie 2012 - 22:00

frunza gheorghe asta poate avea ce pareri doreste, numai ca maria tereza domnea peste niste provincii supuse militar (inclusiv Transilvania), in timp ce u.e. asta parca este o uniune de state egale intre ele. sau frunda impartaseste conceptia potrivit careia Romania are un guvernator desemnat de Merkel & co?

Iar autonomiile acelea, in nici un caz nu erau acordate romanilor, ci numai „natiunilor” privilegiate si celor 4 religii recepte, printre care NU se numara si cea ortodoxa. De prisos sa mai spun ca ungaria mare a desfiintat toate autonomiile din Transilvania, inclusiv pe cea a Transilvaniei insasi, pentru a omogeniza statul national ungar si pentru a-l moderniza, lichidand vechile autonomii anacronice, feudale. Ar fi interesant de discutat de ce niste autonomii care nu mai erau moderne la 1867, ar redeveni brusc moderne in 2012!?
frunza gheorghe asta piros feher zold declara ce i se pare lui neadevarat. ceea ce prezinta el ca statul national nu reflecta adevarul este valabil pentru ungaria mare care, desi avea pretentia de stat national, includea in el natiuni intregi, precum croatii si slovacii, deci era in fond un dstat multinational. in timp ce Romania este statul natiunii romane, produsul sau istoric, pe teritoriul caruia exista si minoritati etnice, asa cum exista ele in toate statele europene (si nu numai, dar ma cantonez in spatiul u.e.).

asa cum frunda poate aspira la traditia ardeleana, aia cu romanii supusi privilegiatilor (unio trium nationum = unguri, sasi si secui)si lipsiti de drepturi secole de-a randul, asa pot si eu sa o resping si sa-i recomand sa o lase mai usor cu aceeasi traditie ardeleana, ba chiar sa si-o pastreze cat mai adanc in interiorul fiintei sale.

nu accept ideea ca ungurii ar trebui sa fie majoritari in vreuna din regiunile in care se va (re)organiza Romania. I-am vazut pe infierbantatii lor cum se comporta in localitatile unde au majoritate etnica (ba chiar si in cele in care nu o au) si mi-e limpede ca este de neacceptat daca dorim sa pastram statul roman. sigur, legelista si friss kakas au o opinie contrara, dar parerea lor ma intereseaza la 25 de metri.

de emil la 6 noiembrie 2012 - 22:12

iar daca autoritatile romane si-ar face datoria, ar forta udmr sa intre in legalitate si sa se inscrie la tribunal ca formatiune politica, daca vrea in alegeri. daca nu, sa i se acorde si minoritatii ungare 1 reprezentant in parlament, asa cum au si celelalte minoritati.

juristul frunza piros feher zold nu stie (de fapt stie foarte bine, dar se preface, sa le arate coetnicilor ca lupta vartos pentru ei!)ca articolul 1 al Constitutiei Romaniei nici macar nu poate face obiectul revizuirii cu privire la caracterul statului roman. O spune constitutia insasi, la intocmirea careia a participat si el.

de emil la 7 noiembrie 2012 - 01:45

de fapt, udmr nu-i place Romania! pacat ca „politicienii” romani se prefac ca nu vad acest adevar elementar.

de edil la 7 noiembrie 2012 - 09:07

ti-o ridicat szarnyas* mingea la fileu ca inca un articol despre udmr.
udmr nu mai e la putere, la putere este usl=pds+pnl, deci sa vorbim despre usl daca se poate.
usl-ul a furat totul in tara asta, a fraierit poporul pentru a suta oara ca ii vor salva, iar desteptii normal ca au pus botul in botnita uselista.
dar o analiza despre reusitele guvernului uselist cand vedem? ca oamenii sunt in criza mai rau ca pe perioada lui boc aia e clar. ca marele si fricosul leu romanesc a ramas in prapastie si dupa referendum aia e clar. ca problema principala a acestei tari nu e nationalismul extremist ci hotia uselista aia e clar.

lasa-ne cu antenismele. lasa-ne cu vralejile fetito. vrem analiza activitatii guvernului uselist. ca pe mru ati sarit in secunda 2 ca e prost, iar pe ponta copiatorul il tineti in brate desi e un mafiot de firma noua.

(*o persoana binecunoscuta din redactia mizeriei, pe care te caciimprastiat doar cand nu ai loc altundeva bineinteles)

de localnic la 7 noiembrie 2012 - 09:49

edil 1 sau edil 2 ? cel care semneaza sau cel care nu stie de ce capat se apuca un instrument de scris ?
in CAREI la putere este UDMR cu doi primari dintre care unul care este si preseditele UDMR are salariul taiat pentru ca finantele sa isi recupereze totusi datoriile iar celalalt este un fost fotbalist la echipa careiana care a re incetata activitatea de cand este vice.
Amandoi au fost membri la mai multe partide pana a intra la UDMR Carei.
Acestia sunt cei care detin puterea la CAREI impreuna cu 11 consilieri care ridica mana la semnal la fiecare sedinta.
Indiferent cine a fost la guvernare ei au avut parte de ministere si conduceri de directii si agentii in Romania.
Presedintele UDMR Kelemen Hunor a fost ministru al culturii in Romania. fapt inimaginabil in Ungaria pentru oricare dintre minoritati. si a alocat sume imense pentru statui necunoscute din secuime in timp ce situl arheologic de la Sarmisegetusa se deteriora vizibil si nu mai vorbim despre alte simboluri ale romanilor din Romania.
Tot UDMRIstul Csibi Barna batjocorea simbolur luptei romanilor pentru libertate fara ca vreunul din colegii udmristi sa ii atraga atentia sau sa il sanctioneze.
Aceste antenisme doriti sa le ignoram ?
Sa ne facem ca nu vedem ca urlati ca din gura de sarpe pentru orice post de viceprimar in orice localitate cu 10 la suta maghiari si la Carei se sfideaza chiar bunulsimt si se baga pumnul in gura etnicilor romani ??
Cum de au reusit pana a nu veni kovacs sa se trateze ungurii la policlinica si la spital desi nu au avut tablite unguresti ca dublura la cele romanesti de pe fiecare usa ?
MaI MARE RUSINEA !

de localnic la 7 noiembrie 2012 - 10:02

cum se face ca din umil datornic la stat fara sa ai nici macar un bun pe numele tau faci fabrica noua la copii in plina criza si cand careienii fac naveta in alte orase pentru un loc de munca ?/
dupa falimentarea a cinci firme si a mobicrasna de unde apar atatea masini noi in curte ?
necaz mare ca e primul guvern in care UDMR nu are oameni ? oricum are bagati prin ministere si jale ramane in urma lor..
directorul cu invatamantul din primaria carei conduce sirul de faclii de la organizatii ce comemoreaza luptatorii antiromani si veniti cu vrajeli de bucuresti si usl..
Hotia de la orasul condus de UDMR nu se pune???
unde sunt ceele milioane de euro bagati in renovare de sediu noua primarie cica; cu banii astia se facea o cladire noua; ce e cu plus 30 de miliarde pentru castel;

jaful de la drumuri nu se pune???lucrari de mantuiala si plati de autostrada…
jaful de la primaria carei nu se discuta??? cu salarii de ministri si angajari in familie ??
o primarie de oras cu 20 de mii de locuitori si cu peste 800 de euroi salar mediu cine a mai auzit in Romania ??/
Hotia UDMR CAREI nu are limite si nici bunsimt si asta doare la cel care cu tupeu semneaza edil !

de localnic la 7 noiembrie 2012 - 10:26

edil,,sa nu uitam de cele aproape 4 miliarde platite din banii orasului firmelor de casa ale edililor pentru o lucrare de scoatere de trandafiri si semanat iarba pe nici 300 de metri..si de balurile struguresti si cele de baut vin si protocoalele nenummarate platite tot din banii orasului …
un director de la spatii verzi la carei are din intamplare si firma de gradinarit dar este de la udmr si…..liniste/sa nu deranjati cumva antenele tulipanyiste din oras….
unde e crama din subsol castel pe care csehi se lauda ca o inaugureaza cu concursul de vinuri si care era in proiectul de la castel???
prima nunta la castel cu mancare si bautura ca la nunta si sute de invitati a fost cum a venit noul primar …se vorbeste si de comision de la tasnadeni…
unde sunt banii bagati in ..scrisuri pe hartie ca oricum suporta…la Carei e conducere UDMR si trebuie sa dea socoteala pentru banii statului roman pe care il fura la toate colturile iar prefectura se face ca nu vede !
de ce sunt platiti copii ca sa mearga la gradinite unguresti??/
de ce la spital sunt reprezentanti ai consilului numai membrii din udmr carei?? vedem ca romanii au ca si consilieri numai intelectuali dar nu inseamna ca numai maistri se pricep la gospodarirea spitalului care nu are nici macar un medic in consiliul de administratie si aduce de la judet de mai mare rusinea si pentru judet si pentru director.

cred ca ati uitat de vrajelile astea= edil

de eniko la 7 noiembrie 2012 - 11:05

sa stit ca cei doi maiom de la udmr nu vorbesc in numele
la toti maghiarii din oras si nics noi nu santem tare multumiti de cum fac ei numai
pentru familia si buzunaru lor.
si pe noi ne pacaleste cu minciunile.

de emil la 7 noiembrie 2012 - 12:01

in Carei, la putere e udmr, nu usl.
si tot in Carei, consilieri udmr (uneori si primarul insusi) conduc si desfasoara actiuni impotriva Romaniei, cum e fost cu comemorarea „patriotilor” horthysti. e o intrebare cum de isi aleg respectivii numai momente din astea cu conotatie antiromaneasca, asa ca 15 martie 1848, 6 octombrie 1849, 5 septembrie 1940, numai chestii din astea cu Ardealul de Nord, Ungaria Mare, amiralul Polii, care toate aduc amintiri deloc placute majoritatii romanesti? toate au un continut iredentist, revizionist limpede. iar liderii udmr Carei nu se delimiteaza de ele. Aceste actiuni privite din perspectiva statului ungar ar fi relativ rezonabil sa se desfasoare in Ungaria. Dar sa le desfasoare cetateni romani, in Romania, asta mi se pare inacceptabil!
Si atunci, de ce sa nu vorbim de udmr, care asa cum nu e la guvernare in Romania, participa ilegal la alegeri -pentru ca nu e inscrisa ca formatiune politica in registrul partidelor politice si nu are statutul aprobat de Tribunalul Bucuresti, sector 1, asa cum prevede legea.
despre cursul leului, am mai spus – dar unii inteleg greu – ca el este rezultatul politicii pdl+udmr din ultimii 3 ani, nu al politicii economice din ultimele luni. asta e un guvern de avarie, care a stopat furturile pdl si udmr si incearca sa repare nedreptatile si ilegalitatile guvernelor beshiste boc si mru, dar nu poate umple peste noapte gaura imensa lasata de pdl+udmr, desteptii care nici macar nu au prevazut in buget bani pentru ultimele 45 de zile din an (adica o luna si jumatate). mari meseriasi si economisti cu viziune larga cat gaura din buget. dar retardatii ii aclama, ca si pe demisul de la cotroceni. apropos, acolo e personajul potrivit pentru „activitatea” din paranteza de la 09:07! desigur, ca orice scatofag legelist care se respecta, era absolut necesar sa-ti pomenesti (macar in paranteza) sursa hranei tale zilnice. de aceea nu ma mira nivelul de nagypuszta si friss kakas al „argumentelor” pe care le folosesti.
usl nu mai are ce fura, au avut grija guvernele pdl+udmr ale lui beshescu sa rada tot. spun asta nu pentru as crede ca usl e formata numai din ingeri, ci pentru ca nu accept nesimtirea, tupeulsi aroganta sustinatorilor pdl+udmr si minciuna lor diversionista, ca si cum ei ar fi facut vreo isprava (cu exceptia taierilor de salarii si furtului din pensii), de parca nu ei (pdl+udmr) ar fi autorii celui mai nerusinat jaf si furt din banii publici de la revolutie incoace!
frunda piros feher zold joaca tenis, iar in cazul de fata el a ridicat mingea la fileu, fiindca el a facut declaratiile pe care le-am comentat. nu ca la borbely laszlo nu ar fi nimic de spus, dar materialul de baza ii apartine lui frunda. iar eu, repet pentru retardati si pentru horthysti, folosesc materialul clientului. ei declara, eu comentez.
In mijlocul Clujului, e statuia Iancului! De ce? Ca sa le dea horthystilor….. avertisment!

de emil la 7 noiembrie 2012 - 12:29

ungurii horthysti de tipul legelista si friss kakas, spre deosebire de ungurii de treaba, nu vad niciodata un pericol in nationalismul extremist pentru ca tocmai ei sunt cei care il practica asiduu, dar, ca diversiune, ii acuza pe romanii care le spun pe nume – adica horthysti – ca sunt nationalisti, extremisti etc.

evident ca pentru un legelista de la nagypuszta si friss kakas IN (vezi ca se spune „in perioada”) perioada lui boc era mai bine, ca era udmr in guvern, iar vite(z) udmr luat la tranta cu crize, iar acum, ca udmr nu mai e in guvern, criza isi face de cap mai tare ca in vremea lui boc, ca nu mai are cine sa se lupte vite(jeste) cu ea, asa ca la K1 kelemen, cseke, ritli, borbely si alti vite(zi) de-ai lui petrovics sanyi.

de emil la 7 noiembrie 2012 - 12:34

@edil debil
fiecare vorbeste ce doreste. unii vorbesc despre usl, altii despre udmr, altii despre patriotii horthysti, altii de friss kakas si nagypuszta, altii despre revizuirea constitutiei la capitole nerevizuibile. daca vrei sa vorbesti altceva decat se discuta pe aici, du-te la nagypuszta si imprejurimi si cavalerii istorici din ardealul de nord. sau mai bine, direct la amiralul Polii.

de emil la 7 noiembrie 2012 - 13:10

aia care dau indicatii despre ce sa se discute se prefac ca nu s-a intamplat nimic cand un jeg din magyar rongyos garda cica il condamna la moarte pe Avram Iancu. acum a spanzurat o papusa, dar hatvani l-a spanzurat pe Ion Buteanu in 1849, atunci cand a incercat sa-l prinda si pe Iancu. daca tot e asa de insetat de dreptate, de ce nu-l spanzura pe calaul ticalos de kossuth lajos, ala care, pe de o parte l-a trimis la Iancu pe Dragos in numele lui – adica al lui kkossuth- pentru un armistitiu ca sa discute pacificarea intre romani si unguri, iar pe de alta parte, desi pe timpul discutiilor de pace armistitiul era propus chiar de el, adica de kkossuth, tot el l-a trimis pe hatvani cu o trupa puternica sa-i prinda pe fruntasii romanilor la aceleasi tratative. e clar ca a fost un ticalos acest kkossuth, dar pe asta eu trebuie sa-l suport in Romania, in fiecare an cel putin o data, de 15 martie si eventual de 6 octombrie, ca si proclamatia de la pesta care cerea anexarea Transilvaniei la Ungaria (evident, tot din ciclul „romanii nu conteaza”, iar horthystii isi pot permite sa batjocoreasca un patriot roman, in Romania, in numele idealurilor horthyste ale ungariei mari. sa vina edil debil sa efectueze actiunea patriotica din paranteza de la 09:07 pe ea si pe amiralul polii. iar ce-i mai ramane dupa ce si-a satisfacut scatofagia sa trimita guvernatorului de la Cotroceni, ca au hrana comuna atat horthystii, cat si beshistii. pofta buna!

de emil la 7 noiembrie 2012 - 13:21

@eniko
se pare ca sunteti destul de putini cei care afirmati ca aia 2 majom de la udmr nu vorbesc in numele tuturor ungurilor din oras. se stie ca nu toti ungurii din Carei voteaza udmr, se stie chiar ca sunt unguri din carei care voteaza partide inscrise la tribunal, chiar partide romanesti, nu numai ppmt sau pcm, dar cand e vorba de ales primarul, pana la urma, pentru cei mai multi unguri a contat ca e a mienk si l-au votat, desi stiau pe cine pun stampila. ca urmare, pe el il avem, pe el il criticam. acuma sincer, eu l-as si lauda, nu numai critica, dar nu stiu cum face, dar si ce ar putea face bine, face tot risipind banul public, nu cu grija fata de acesta (adica de banul contribuabilului din oras, ca fata de el insusi -de primar, adica-are grija, fii pe pace!).

de emil la 7 noiembrie 2012 - 13:32

le reamintesc scatofagilor horthysti ca, in limba croata, „Pola” se citeste cu prima vocala „u”. asta asa, ca le amintesc pe de o parte de dragul lor amiral horticultor miklos, iar pe de alta parte de faptul ca si Croatia era bagata cu forta in ungaria mare, statul „national” ungar, cu o singura natiune si o singura limba, evident, cea ungara!

de un roman la 7 noiembrie 2012 - 16:55

Tot discutati de Udmr si mai stiu eu ce…Ar trebui ca statul roman sa fie mai atent cu ce se intampla cu cetatenii lui.Uitati-va la flagelul acordarii cetateniei maghiare pentru oricine din Romania…Credeti ca statul ungar o face dezinteresat?Eu cred ca nu.
Si mai cred ca la cat suntem de fraieri noi romanii si luam cetatenia maghiara din considerente financiare si legate de emigrari spre alte zari…peste cativa ani vor fi 5 milioane de unguri in Ardeal nu unul.Atunci sa vedeti autonomie,regionalizare pe criterii etnice si unire cu Ungaria.Sa dea domnul sa n-am dreptate.

de emil la 7 noiembrie 2012 - 17:13

sa dea domnul sa n-ai dreptate, asa sa ne ajute Dumnezeu!
pai daca emigreaza romanii aia, nu vor fi 5 milioane de unguri in Ardeal, ci mai multe milioane de cetateni unguri in UE si peste ocean.
pe de alta parte, eu zic ca statul roman ar trebui sa rezolve problema cetateniei in acelasi sens ca acele state din UE care nu admit dubla cetatenie. iar la cetatenia romana dobandita prin nastere, ar trebui umblat putin prin constitutie, ca tot e la moda revizuirea si sa dam posibilitatea statului roman, ca individual si in conditiile legii, nu abuziv, la bunul plac al vreunui functionar, sa retraga cetatenia romana acelora care savarsesc fapte antiromanesti. evident, acele fapte ar trebui clar descrise in codul penal, intr-o lege referitoare la activitatile antiromanesti. iar dupa retragerea cetateniei, in conditiile legislatiei europene, interzicerea intrarii si sederii pe teritoriul Romaniei. sa-i vad atunci pe primari cum o sa mai motiveze ca a doborat vantul steagul romanesc de pe primarie!

de emil la 7 noiembrie 2012 - 17:15

indiferent daca steagul a cazut de pe primaria din Sfantu Gheorghe de Tulcea sau de Covasna!

de emil la 7 noiembrie 2012 - 17:23

@localnic
se pare ca multi unguri au un handicap lingvistic, ca nu pot invata alte limbi. ma refer, evident, la cei care nu stiu romaneste pentru ca nu au invatat desi traiesc in Romania din 1947 incoace. minoritarul ungur nu poate invata romaneste. in conceptia sovina, ungurului trebuie sa-i scrii in limba lui, altfel nu se simte acasa. in care din spitalele din Ungaria, Serbia, Bulgaria si alte tari unde traiesc romani scrie si romaneste? nu ca m-ar deranja ca scrie ungureste, ci ma deranjeaza ca nimeni nu tine cont de caracterul de limba oficiala al limbii romane, inclusiv la Carei. legelista si friss kakas se poarta ca si cum Careiul trecut sub administratia ungara. le reamintesc ca nu-i asa!

de un roman la 7 noiembrie 2012 - 17:31

Aveti perfecta dreptate domnule Emil doar ca vedeti de-a lungul istoriei ungurii mereu au avut datele lor statistice legate de recensaminte etc.Si atunci un anumit pastor cu oua mari sa fiti sigur ca peste cativa ani va merge in Parlamentul Europei si va povesti de romanizare excesiva si de asuprire a minoritarilor maghiari
care in acceptiunea lui vor fi mult mai consistenti numeric decat apar dupa datele statului roman…

de emil la 7 noiembrie 2012 - 20:13

datele lor statistice, din recensamintele dintre 1880 si 1910, daca stii sa le citesti si sa le interpretezi sau numai pe cine cu cine sa aduni, arata o alta realitate decat clameaza ei. exemplul comunei Petresti, care la 1900 avea circa 1200 de locuitori svabi, iar in 1910 avea peste 1200 de locuitori unguri care insa la rubrica limba materna declarau alta decat cea maghiara, este deja de notorietate si nu este singular. sunt zeci de sate romanesti in care apar ca unguri romanii ortodocsi sau greco-catolici care au declarat ca ar cunoaste limba maghiara. tot la unguri apar si evreii pe care ii depistezi usor dupa religia mozaica. adica vreau sa spun ca au facut tot felul de artificii si presiuni pentru a arata un numar mai mare de unguri decat in realitate, dar inregistrarile in recensaminte sunt relativ corecte si din ele rezulta alt adevar decat ceea ce clamau oficialii. in cel priveste pe episcopul tokos (ca banuiesc ca la el va referiti) de curand acesta a recunoscut public ca in 1918 romanii erau etnia majoritara a Transilvaniei. nu ca as pune vreun pret pe declaratiile sale de factura horthysta, dar prin cele spuse, el insusi a mai adaugat o piatra de fundament la justificarea despartirii complete a Transilvaniei de Ungaria si a hotararii de la Alba Iulia din 1918. indirect si fara sa vrea, tokos recunoaste ca ungaria mare era un stat multinational, iar popoarele asuprite din cadrul ei aveau dreptul la autodeterminare. drept care, spre disperarea si furia sa, nu se aplica minoritatilor etnice, cum este cea ungara din Slovacia, Serbia, Ucraina sau chiar Romania. sigur, nu este exclusa aprioric posibilitatea evolutiei in directia sesizata de dumneavoastra. totusi, numarul etnicilor romani din Transilvania care au cetatenie ungara nu stiu sa fie foarte mare, chiar daca nu as putea avansa nici o cifra in acest moment. problema e ca, avand dubla cetatenie, nu pot fi, totusi, socotiti ca doua persoane fiecare, ci numai una. este insa, oricum, o tema de reflectie si ar trebui sa fie mai ales pentru aceia care, din dorinta de a obtine mai rapid si mai usor o viza de SUA cer cetatenia ungara.
pe de alta parte, statul roman insusi ar trebui sa-si faca ordine in propria ograda, sa ne numaram, ca sa aflam in sfarsit cati suntem, cati trebuie trecuti pe listele electorale, cati si cine anume se afla in strainatate etc.

de emil la 7 noiembrie 2012 - 20:32

iar tokos poate fi usor combatut in afirmatiile sale tocmai cu datele statistice si prin comparatie cu situatia romanilor din Ungaria.
adica, in „tolerantul” stat ungar numarul minoritarilor scade din 1918 incoace, rata cresterii populatiei majoritare este mai mare decat cea a cresterii -negative – a minoritatilor; ceea ce arata asimilarea minoritarilor
in aceeasi perioada de timp, in „deznationalizatorul” stat roman rata cresterii populatiei de etnie ungara este aproximativ aceeasi cu rata generala a cresterii populatiei, ceea ce demonstreaza lipsa unei presiuni romanizatoare.
acuma sigur, sa nu uitam ca mai depinde si de cine judeca problema. pentru ca la Viena, in 1940, cu toata dreptatea noastra in mana, Hitler i-a dat jumatate din Ardeal amiralului Polii. atunci, interesul german de a fi la 3-4 ore (cu blindatele)de petrolul romanesc din Valea Prahovei a influentat decizia, nu dreptatea noastra si nici falsurile prezentate de ungaria (falsuri de care a uzat si la ambele conferinte de pace de la Paris de dupa razboaiele mondiale). vreau sa spun ca daca am ajunge vreodata sa judece altii in stil Viena, dreptatea noastra nu mai are nici o importanta. cum am vazut ca s-a intamplat si la referendum. de aceea ar trebui ca toti cei care vor sa scape de beshescu sa se prezinte la vot in decembrie, ca din urne sa iasa o majoritate antibeshista suficienta ca sa terminam in sfarsit ce am inceput in 2012.

de un roman la 7 noiembrie 2012 - 21:06

Imi face placere sa vad domnule Emil ca sunteti foarte obiectiv in relatarea datelor referitoare la recensamintele din 1880 si 1910 si sincer sa fiu chiar le-am citit daca aveati temeri ca ,,poate nu le-as stii citi sau interpreta” doar ca ar fi bine ca mult mai multi dintre,,noi” sa stim aceste realitati.
Ca stat ar trebui sa avem in vedere motto-ul ,,paza buna trece primejdia rea” si ar trebui sa fim mai vertebrali si mai demni si sa nu ne vindem pentru orice demnitatea si identitatea nationala,pentru o coaja de paine,unii chiar pentru nimic doar pentru ca e la moda sa-ti iei cetatenia maghiara chiar daca esti roman suta la suta si nu stii o boaba ungureste.
Aratam din ce in ce mai mult ca un sat fara caini,statul ar trebui sa aiba procuparea sa educe populatia intru cu totul alt spirit si sa militeze la forurile internationale si sa ofere cetatenilor ei drepturi care le au si vecinii,dar din pacate statul nostru se preocupa doar de luptele politicianiste de aici de pe teren propriu si in deplasare ne comportam lamentabil si accentuez din nou si istoria din pacate imi da dreptate unii oameni si ma refer aici la vecinii nostri nu au facut niciodata ceva dezinteresati…

de emil la 7 noiembrie 2012 - 21:53

erata la 7 noiembrie -20:13

„in ce-l priveste pe episcopul tokos”

de emil la 7 noiembrie 2012 - 21:56

@un roman
din pacate pentru noi, nu va pot contrazice. chiar asa aratam.

de un roman la 7 noiembrie 2012 - 22:24

Din start mi-am dat seama ca ati facut referire la vladica cu oua mari,doar ca eu cred ca e mai bine mereu sa interpretam in mai multe sensuri si intr-un spectru mai larg pentru ca vedeti…altfel viata si istoria ne penalizeaza si eu cred ca si romanasii nostri ar trebui sa se obisnuiasca sa fie mai circumspecti in anumite situatii si sa nu fim atat de superficiali in chestiuni legate de demnitate nationala,spirit patriotic (nu sovinism)si identitate nationala…

Lasati un comentariu