Ziua Mondială a bolnavului marcată la Carei

• publicat la: 11 februarie 2013
Ziua Mondială a bolnavului marcată la Carei

Grija Bisericii faţă de cei aflaţi în suferinţă s-a manifestat şi prin faptul că la 13 mai 1992, Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea  a trimis o scrisoare prin care a instituit Ziua Mondială a Bolnavului. Începând de atunci, an de an, la 11 februarie – ziua comemorării Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes – se celebrează această zi dedicată celor bolnavi şi suferinzi. Dorinţa Suveranului Pontif era ca prin celebrarea acestei zile, instituţiile şi oamenii să fie sensibilizaţi în raportarea lor la cei aflaţi în suferinţă: să dea din timpul lor, din banii lor, din rugăciunile lor pentru ameliorarea durerilor.

Ziua Mondială a Bolnavului a adus a avut un moment special pentru cei internați în instituția cunoscută de careieni sub numele de Căminul de Bătrâni. În organizarea Reuniunii Mariane  de la Biserica Greco-Catolică „Sfântul Anton de Padova” din Carei, s-a săvârsit o Liturghie celebrată de pr. Cristinel Bălan, preot paroh, și pr. Ioan Borșa,răspunsurile fiind date de corul bisericii.

Bolnavi şi bătrâni, dezorientaţi la gândul că au de îndurat o soartă atât de crudă, că au de dus o cruce poate uneori prea grea pentru spatele lor gârbovit de ani şi suferinţă sorbeau cu nesaț cuvintele sfinte.Prin sărbătoarea la care au participat s-a dorit să se arate bolnavilor şi tuturor celor aflaţi în suferinţă că nu sunt uitaţi de Biserică şi că suferinţa lor, unită cu cea a lui Cristos, capătă valoare deosebită. La sfârșitul Liturghiei ,cei care au dorit au primit Sfânta Împărtăşanie  pentru a-i întări în suferința lor.

Bucuria le-a fost întregită de darurile dulci pe care le-au primit alături de iconițe cu chipul Sfintei Fecioare Maria din Lourdes.

Sub lacrimile de bucurie, în ochii bătrânilor se citeşte nu doar resemnarea in faţa vieţii, ci şi tristeţea şi melancolia după vremurile in care erau oameni la casa lor, înconjuraţi de rude şi de copii. Personalul centrului social este alături de ei zi de zi si incearcă să mai aline  povara bătrânetii lor sau a suferintei altora dintre ei  prin purtare exemplară si activităţi care să le creeze o stare de bună-dispoziţie.

Nicoleta Latis

Lasati un comentariu