Jorge Mario Bergoglio este Papa Francisc

• publicat la: 13 martie 2013
Jorge Mario Bergoglio este Papa Francisc

Arhiepiscopul de Buenos Aires, Jorge Mario Bergolio, in vârstă de 76 de ani, este de azi Papa Francisc I.

Fumul alb care anunta consensul celor 115 cardinali in alegerea noului Papa a fost vazut, miercuri seara, la doar 7 minute dupa orele 19 (20:07 ora Romaniei), deasupra Capelei Sixtine.

Dupa circa o ora, timp in care s-a desfasurat ritualul binecunoscut, cardinalul Jean-Louis Tauran a rostit de la balconul Basilicii Sfantul Petru celebrul anunt „Habemus Papam!” si a dezvaluit cine este noul papa si ce nume va purta, ca urmare a deciziei luate in conclav de cei 115 cardinali.

Arhiepiscopul de Buenos Aires, Jorge Mario Bergoglio, in vârstă de 76 de ani, va fi Papa Francisc I. Este primul papă iezuit din istorie.

Noul papă a fost primit cu urale de zecile de mii de credinciosi prezenti. Noul papă a rostit câteva cuvinte catre cei prezenti si impreună cu acestia a rostit „Tatăl nostru!” si „Ave Maria!”.

Clopotele au inceput să bată, iar steaguri din toate colturile lumii, inclusiv din România, sa fluture.

O decizie rapidă

Specialistii spun ca noul Papa a fost ales destul de repede, la al cincilea tur de vot.Potrivit ceremonialului, Cardinalul Jean-Louis Tauran a fost asteptat cu emotie sa iasa la fereastra si sa rosteasca celebrele cuvinte: „Habemus Papam!„.Intre timp, noul Pontif, cel de-al 266-lea din istorie, si-a imbracat vestmintele specifice in Camera Lacrimilor. Dupa care a trecut intr-o capela pentru a se ruga, a primit juramintele de credinta ale cardinalilor si apoi, impreuna cu maestrul de ceremonii a iesit la celebrul balcon al Basilicii Sfantul Petru pentru a rosti celebrul mesaj „Urbi et Orbi”.

Toti cardinalii care au participat la vot au depus un juramant potrivit caruia nu vor dezvalui niciodata informatii din interiorul discutiilor purtate in conclav.

Defilarea Garzii Vaticanului a fost primita cu vii aplauze.

Lasati un comentariu