Discuţii pentru o dată unică a sărbătoririi Paştelui

• publicat la: 21 ianuarie 2016
Discuţii pentru o dată unică a sărbătoririi Paştelui

Arhiepiscopul de Canterbury, liderul Bisericii Anglicane, a declarat că poartă discuţii cu Papa Francisc şi Patriarhul Tawadros al II-lea, care conduce Biserica Ortodoxă Coptă din Alexandria, pentru ca Paştele să fie sărbătorit în aceeaşi zi a fiecărui an, punând astfel capăt uneia dintre cele mai mari dispute dintre confesiunile creştine. Liderul Bisericii Anglicane a anunţat, la finalul unei întâlniri cu episcopii din subordinea sa, că negociază deja cu Papa Francisc şi Tawadros al II-lea pentru fixarea Paştelui, astfel încât cea mai importantă sărbătoare creştină să nu mai aibă dată variabilă şi să fie marcată în acelaşi timp de adepţii tuturor cultelor creştine, transmite BBC.

În prezent, creştin-ortodocşii stabilesc data Paştelui în funcţie de fazele lunii, după indicaţiile lăsate în urma primului Sinod Ecumenic, în anul 325.

Atunci, liderii creştinilor au stabilit ca Paştele să fie sărbătorit în funcţie de Echinocțiul de Primăvară (21 martie). Mai exact, în prima duminică după prima lună plină apărută după Echinocţiu. Dacă prima lună plină apare într-o duminică, atunci Paştele se sărbătoreşte peste o săptămână, nu în acea zi – regulă impusă la început pentru ca sărbătoarea creştinilor să nu coincidă cu Paştele iudeilor.

Arhiepiscopul de Canterbury şi-a exprimat încrederea că schimbarea va avea loc în următorii 5-10 ani, „înainte de pensionarea” sa. Dacă va fi acceptată, modificarea va fi una dintre cele mai importante pentru confesiunile creştine din ultimele sute de ani. Ideea nu este deloc una nouă, titrează Revista Blogurilor.

Papa Francisc a mai discutat despre posibilitatea fixării Paştelui încă de anul trecut, la o reuniune cu arhiepiscopi catolici din întreaga lume. Atunci, Papa Francisc a declarat că „trebuie să găsim o soluţie”, potrivit Catholic News Agency.

sursa napocanews.ro

comentarii

de foaier la 21 ianuarie 2016 - 20:03

N-ar fi, în fond, nimic rău în sărbătorirea Paștilor de către toți creștinii în același timp. Nu e rău nici că se poartă discuții între romano-catolici, anglicani și biserica ortodoxă coptă. Chiar nu e rău nici dacă se ajunge la sărbătorirea de către toți cei reprezentați în discuțiile respective. Până să se încheie disputa însă, mai e o cale foarte lungă. Mai întâi că patriarhia coptă nu are autoritate asupra altor patriarhii ortodoxe. Iar dacă nu are, nu poate impune altora angajamentele sale. În fond, problema a fost în discuție acum aproape 100 de ani. Atunci, Biserica Ortodoxă Română și-a dat acordul pentru sărbătorirea comună a Paștilor, sub rezerva acceptării de către TOATE bisericile ortodoxe. Altfel spus, BOR s-a angajat să pună în aplicare calcularea datei Paștilor pe stil nou dacă și când toate celelalte biserici ortodoxe trec la calculul după stilul nou. Adică, să înțeleagă toată lumea, nu BOR se opune ideii de celebrare comună a Paștilor de către creștinii ortodocși și cei romano-catolici. Dacă mâine ceilalți ortodocși decid schimbarea, tot mâine o acceptă și BOR. Deci, trebuie așteptat ca restul otodocșilor să adopte calcularea pascalității pe stil nou.

Lasati un comentariu