Oradea, singurul oraş străin salutat de Papă

• publicat la: 3 martie 2013
Oradea, singurul oraş străin salutat de Papă

Oradea a fost singurul oraş menţionat de Papa Benedict al XVI-lea în saluturile rostite în 12 limbi.

„Lăudat fie Iisus Hristos. Adresez un salut cordial credincioşilor de limba română, mai ales celor de la Oradea. Vă primesc cu bucurie şi vă doresc ca pelerinajul vostru să vă aducă roade bune vouă şi comunităţii voastre. Vă binecuvântez din toată inima”, a spus miercuri, în faţa a peste 150.000 de catolici, Papa Benedict al XVI-lea – redevenit aseară Joseph Ratzinger.

Fragmentul în limba română al mesajului papal a fost transmis de televiziuni şi se găseşte pe site-ul Vaticanului, la adresa http://www.vatican.va/, unde este postată întreaga cuvântare.

La întâlnirea în care şi-a luat rămas bun de la credincioşii catolici, Sfântul Pontif a transmis saluturi în 12 limbi: franceză, engleză, germană, spaniolă, portugheză, arabă, poloneză, italiană, croată, cehă, slovacă şi română.

Însă doar în salutul rostit în limba română Papa a menţionat un oraş. Şi anume Oradea.

Prima explicaţie oferită de purtătorul de cuvânt al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea este că la ultima audienţă generală din Piaţa Sf. Petru au participat şi mulţi orădeni.

„De obicei, grupurile de pelerini îşi anunţă sosirea la Vatican iar Papa salută grupurile numeroase . Astfel, se pare că în Piaţa Sfântul Petru s-a adunat un grup mare de orădeni, îndeosebi romano-catolici care l-au avut în mijlocul lor pe episcopul Bocskei Laszlo”, ne-a declarat pr. Anton Cioba, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Române Unite cu Roma din Oradea.

Marianele, încântate

Ieri, profesoara de limba franceză Ligia Domuţa ne-a împărtăşit un sentiment de bucurie privind posibilitatea ca salutul papal către Oradea să aibă ca motivaţie şi o legătură afectivă cu Reuniunea Mariană greco-catolică.

„Papa a vorbit în limba română, aşa încât îmi place să cred că s-a gândit şi la noi. La fiecare aniversare a Sfântului Părinte, Reuniunea Mariană din Oradea i-a trimis un buchet spiritual cu mesaje concepute de doamna Bălaş şi cu o creaţie a doamnei Filimon, care este artist plastic. Papa Benedict al XVI-lea ne-a mulţumit de fiecare dată, iar ultimul mesaj de mulţumire a apărut şi în revista noastră – Vestitorul. De aceea mă bucură gândul că o parte din salut ni s-a adresat şi nouă”, ne-a spus Ligia Domuţa, fostă profesoară la „Emanuil Gojdu”.

De la cardinalul Lucian

Pe site-ul Episcopiei Greco-Catolice, http://www.egco.ro/, au apărut şi recomandările liturgice ale cardinalului Lucian Mureşan pentru perioada vacanţei scaunului apostolic.

Astfel, de la 1 martie şi până când va fi ales noul papă, la Sfintele Liturghii se va rosti şi o rugăciune specială.

Spicuim din ea: „Stăpâne, Doamne Isuse Hristoase, care călăuzeşti Turma Bisericii, mântuită cu scump sângele Tău şi o păzeşti cu sfinţire statornică, dăruieşte sfintei Tale Biserici vrednic şi drept Păstor, bine plăcut Ţie prin înţelepciune, prudenţă şi viaţă sfântă, iar nouă de folos părinte, sfinţitor şi învăţător. Fă ca Lumina Spiritului Sfânt, Mângâietorul, pe care L-ai promis Apostolilor, trimiţându-L lor de la Tatăl în ziua Rusaliilor, să-i lumineze acum pe cei care-l vor alege pe Vicarul Tău pe pământ, Episcopul Romei, Păstorul turmei Tale”.

sursa bihon.ro

Lasati un comentariu