Ziua Mondială a Apei marcată la Biblioteca Municipală Carei

• publicat la: 26 martie 2013
Ziua Mondială a Apei marcată la Biblioteca Municipală Carei

În fiecare an, pe data de 22 martie se sărbătorește Ziua Mondială a Apei, o zi în care trebuie să ne amintim rolul pe care îl are apa în viața noastră dar și în lume, pentru pacea și dezvoltarea durabilă a acestei planete și importanța gestionării resurselor de apă dulce, care sunt limitate și inegal distribuite în timp și spațiu. Anul 2013 a fost declarat de către Organizația Națiunilor Unite Anul Internațional al Cooperării în domeniul apei, Ziua Mondială a Apei concentrându-se de asemenea pe tema cooperării din sectorul apei.

Într-o  lume în care 300 de bazine de apă sunt folosite în comun de mai multe țări, accesul la apă poate fi o sursă de conflicte, dar poate fi, de asemenea, un catalizator pentru cooperare și dezvoltare a păcii. Cooperarea într-o astfel de problemă vitală, precum gospodărirea apelor, poate contribui la depășirea tensiunilor culturale, politice și sociale, și
poate crea încredere între diferite grupuri, comunități, regiuni sau state. Cooperarea este esențială pentru eradicarea sărăciei, îmbunătățirea condițiilor de trai și a oportunităților
educaționale. Accesul la o apă curată este fundamentul pentru îndeplinirea nevoilor umane de bază și contribuie la realizarea tuturor Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului.
Apa este cu siguranță cheia vieții. Ea este esențială pentru dezvoltarea și menținerea sănătoasă a ecosistemelor. Trei sferturi din suprafața Pământului este acoperită cu apă, însă doar o mică parte o reprezintă apa dulce. Din aceasta fracțiune, 70% este folosită pentru producerea mâncării. Capacitatea de a produce mâncare este esențială pentru a
reduce sărăcia și a încuraja dezvoltarea socială și economică.
Considerată de multă vreme ca ceva de la sine înţeles, apa poate deveni, în multe zone ale lumii, un factor de limitare a creşterii economice şi a producţiei alimentare în următoarele decenii. Din nefericire, abundenţa de timp, ca şi abundenţa de apă, s-ar putea să se dovedească amîndouă iluzorii. Toată abundenţa de apă poate fi afectată de poluare, fenomen care reduce considerabil cantităţile de apă utilizabile. Fiecare litru de apă poluată eliberat în natură fără a fi tratat, contaminează alţi litri de apă dulce în rîul în care a fost deversat. Deversarea produselor chimice şi a metalelor grele, care reprezintă un pericol chiar şi în concentraţii extrem de mici, constituie o ameninţare deosebit de gravă pentru calitatea apei dar şi asupra sănătăţii oamenilor.
Toate aceste lucruri foarte importante pentru viitorul planetei pe care o locuim au fost explicate de prof. Gabriela Mențiu și educatoarele Szucs Judith și Czier Hajnalka elevilor claselor a V-a A și a XI-a F de la Liceul Teoretic Carei, precum și Grupei Piticii de la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 2 Carei în cadrul unei activități desfășurate cu prilejul Zilei Mondiale a Apei.

Evenimentul a avut loc la Sala Biblionet a Bibliotecii Municipale Carei și este inclus în cadrul Parteneriatului educațional încheiat între cele trei instituții amintite. Pe lângă informațiile pe care le-au acumulat, elevii și preșcolarii au desfășurat și activități practice în care au scos în evidență prin desene, fiecare după fantezia sa, importanța apei în viața noastră.

La final, elevii și grădinarii au răsfoit cărțile din expoziția tematică pregătită de biliotecare cu acest prilej.

bilbl. Nicoleta Latiș

Lasati un comentariu