Corul „Te laudamus” la ceas aniversar

• publicat la: 7 aprilie 2013
Corul „Te laudamus” la ceas aniversar

Duminică, 31 Martie 2013, în biserica greco-catolică „Sfânta Treime” din Şimleu Silvaniei, a avut loc un eveniment cultural-religios pentru marcarea celor 70 de ani de la înfiinţarea primului cor bisericesc cult din Ardeal.Evenimentul a fost inaugurat cu un moment de rugăciune condus de către P.S. Dr. Virgil Bercea, episcopul Eparhiei Române Unite, Greco-Catolice de Oradea, iar apoi corul Te laudamus a interpretat piesele: Bine aţi venit (Nicolae Lungu), Imn (L. van Beethoven) şi Te Deum Laudamus (Marius Cuteanu).Evenimentul a continuat cu câteva cuvinte din partea: dl. ing. Ioan Chioran – actualul dirijor şi membru al corului Te laudamus încă din anul 1990; dr. Marin Pop – cercetător la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău; Daniel Săuca – director al Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj; dl. Septimiu Cătălin Ţurcaş – primarul oraşului Şimleu Silvaniei; domnii Lucian Bode şi Adrian-Miroslav Merka – deputaţi în Parlamentul României.Aniversarea a fost onorată de participarea coralei „Magnificat” a catedralei greco-catolice „Schimbarea la Faţă” din Cluj-Napoca, dirijată de Prof. Univ. Dr. Alexandru Suciu, ginerele Maestrului Marius Cuteanu, alături de solişti ai Filarmonicii din Cluj-Napoca.

La final, foştii şi actualii membri ai corului au primit câte o diplomă din partea d-lui ing. Ioan Chioran ca aducere aminte a acestui ceas aniversar, dar şi ca întărire pentru munca ce le stă înainte în pregătirea centenarului.Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sălaj, Arhivele Naţionale filiala Sălaj, Episcopia Greco-Catolică Oradea, Primăria Oraşului Şimleu Silvaniei. Repere istoriceCorul a fost înfiinţat de către profesorul Marius Cuteanu, fiul preotului greco-catolic Virgil Cuteanu, odată cu sosirea dânsului în toamna târzie a anului 1942, la Şimleu Silvaniei.

Aşa cum profesorul aminteşte, în jurul dânsului s-a adunat intelectualitatea oraşului, dar şi oameni dornici de a da ceva pentru Biserica lor, astfel că numărul coriştilor a ajuns la 40 de persoane într-un timp foarte scurt. De asemenea, aceştia participau aproape zilnic la repetiţiile care se ţineau şi care nu de puţine ori durau până târziu în noapte.Prima reprezentare a avut loc la data de 25 Martie 1943, când la sărbătoarea Buneivestiri, corul pe patru voci a animat Sfânta Liturghie. „Acea sfântă zi a rămas în gândul şi în sufletele coriştilor pentru totdeauna, motiv în plus pentru a o aniversa cu bucurie […], căci de atunci au trecut 70 de ani cu zbuciumate întâmplări”, aminteşte fondatorul corului.

Cel care a pus bazele acestui cor, maestrul Marius Cuteanu, la venerabila vârstă de 95 de ani îşi desfăşoară încă activitatea componistică cu mare elan în municipiul Cluj-Napoca, pregătind şi trăind cu mare emoţie evenimentele organizate cu această ocazie, având încă o memorie activă a evenimentelor trecute.Fie ca Bunul Dumnezeu să le dăruiască tuturor ani mulţi în cântarea sacră!

Vivat! Crescat! Floreat!

Pr. Cristian Laslo

Lasati un comentariu