Din ciclul „statul sunt eu” .Băsescu anunţă un moştenitor surpriză

• publicat la: 12 aprilie 2013
Din ciclul „statul sunt eu” .Băsescu anunţă un moştenitor surpriză

În premieră, Traian Băsescu vorbeşte despre faptul că ar vrea să lase un moştenitor la Cotroceni; Despre Ponta numai de bine, Antonescu, desfiinţat; „Demis” de 7,4 milioane de români, Traian Băsescu încă se mai crede că este lider la capitolul încredere.

Băsescu vrea să-şi transfere portofoliul său de încredere

La Digi24 TV, Traian Băsescu a făcut o serie de afirmaţii din care rezultă clar că se crede stăpânul acestei ţări. Şi în această calitate vrea să lase un moştenitor la Cotroceni. După ce spune cît este de credibil şi câtă încredere au liderii europeni în el, Băsescu afirmă: „aş fi vrut să fiu în situaţia în care, uşor-uşor, să transfer acest portofoliu de încredere, de relaţii pe care le am şi către premier, şi către cel care vrea să devină preşedintele României şi către un lider din opoziţie (…) m-aş simţi vinovat, dacă n-aş transfera portofoliul de încredere şi de relaţii în lumea politică europeană şi transatlantică, pe care le am. Dar trebuie să am şi oamenii către care să o fac, pentru că nu e al meu acest portofoliu”.
Ajutat şi de un moderator căzut în admiraţie şi specialist (nu de azi de ieri) în ridicatul mingilor la fileu (Două mostre de întrebări: Deci, un bun moştenitor, înţeleg, şi-mi spuneţi dacă înţeleg bine, un mai bun moştenitor, cu datele pe care le aveţi acum, ar fi Victor Ponta, decât Crin Antonescu?; Bref, dumneavoastră, acum, simţiţi că Victor Ponta e un partener de discuţie şi ar fi capabil să primească această moştenire?), Băsescu merge pe aceiaşi linie: „Eu, după ce am plecat de la Cotroceni, doar mă salut dacă ne întâlnim undeva într-un Aeroport. Dar încrederea, detaliile, multe din ele, în relaţiile cu diverşi lideri, trebuie să le predau următorilor”. După cum se vede, Traian Băsescu vrea un „Băsescu II” la Palatul Cotroceni. Şi se crede încă rege la capitolul încredere. Ce vor românii, ce vrea electoratul, niciun cuvânt.

Niciun politician nu va fi preşedinte

Dar să vedem la ce moştenitor se gândeşte Traian Băsescu. După ce moderatorul îi expune un sondaj mai mult decât dubios făcut de o casă de cercetare înfiinţată acum o lună de ziarul Adevărul şi în care ordinea la încredere (deci nu la intenţia de vot) era, Isărescu, Ponta, Oprescu, Antonescu, Johannes, preşedintele aruncă „bomba”:„O să vă spun un lucru, pe care eu îl cred, dar să nu îmi cereţi detalii. Niciunul din ei nu va fi preşedinte, dintre cei pe care i-aţi spus mai înainte. Dintre politicieni, niciunul nu va fi preşedinte”.
După cca 25 de minute în care s-au discutat alte probleme, moderatorul reia tema moştenitorului: „Domnule preşedinte, e ultima mea întrebare, pentru că vreau o lămurire: îl vedeţi pe Mugur Isărescu posibil candidat, sau îl vedeţi pe Mugur Isărescu posibil preşedinte?”. Cum Traian Băsescu răspunde destul de evaziv în ceea ce-l priveşte pe Isărescu, moderatorul îşi face din nou „datoria”: „Şi atunci când spuneţi că dintre Sorin Oprescu, Victor Ponta, Crin Antonescu şi Klaus Iohannis, niciunul nu va fi preşedinte…”
Băsescu nu refuză mingea ridicată şi spune: „Păi, Victor Ponta a spus clar că nu vrea, iar ceilalţi trei nu pot. Sigur că o să avem surprize, categoric”. De ce nu pot ceilalţi trei, şi mai ales Antonescu, Băsescu nu spune. Şi nu spune nici care va fi surpriza. Începem însă să o intuim. Dacă nu va fi Isărescu sau unul dintre politicienii foarte bine cotaţi în sondaje, rezultă că va fi cineva „din afară”. Şi iată astfel se ajunge la zvonurile care indicau un personaj din serviciile secrete preferat la preşedenţie. Preferat de Traian Băsescu, dar nu credem că şi de electorat.

Antonescu şi Pivniceru desfiinţati, despre Ponta, numai de bine

Se pare că după Dan Voiculescu (sau înaintea lui) ordinea nu contează, Traian Băsescu are drept principala ţintă pe Crin Antonescu. Joi seara el l-a desfiinţat pe liderul PNL, dar fără să vină cu vreun argument.
„Bun, acum el şi are o obsesie cu mine, cred că mă şi visează, i se pare că, atunci când vorbeşte oricine, vorbeşte Băsescu. Când nu îi place. Crin Antonescu este un om care nu are responsabilitate pentru cum arată România în exterior, de unde vin banii, din păcate, pentru că România este încă o ţară care are deficit bugetar, care are împrumuturi pe care trebuie să le plătească înapoi, pe care nu le produce bugetul de stat şi atunci trebuie să împrumute azi ca să plătească înapoi banii pe care i-a împrumutat acum un an ca să dea pensiile şi salariile la timp. Deci Crin Antonescu nici nu are valorile astea, nu le înţelege şi nici nu-l interesează (…) În momentul de faţă, nu este lider politic român mai decredibilizat decât Crin Antonescu, pe exterior. Or, ar fi o catastrofă pentru România să-l avem preşedinte, mâine, pe Crin Antonescu. El trebuie să se rebranduiască, să înţeleagă partenerii europeni, că este, totuşi, un politician care înţelege mecanismele Uniunii Europene, criteriile Uniunii Europene, care înţelege ce înseamnă să fii stat membru NATO, care înţelege valorile care funcţionează în aceste două cluburi”.
Şi în colimatorul lui Traian Băsescu s-a aflat şi Mona Pivniceru (nu este pentru prima dată – n.a.) „nu pot să nu vă spun că n-aş fi vrut ca un ministru aflat cumva sub… un ministru al justiţiei aflat sub influenţa unor grupuri, cum a fost dna Pivniceru, clar…” Despre ce grupuri e vorba, spune tot Băsescu: „Liberal şi Voiculescu, punct. N-aş fi vrut să intru în acea luptă de uzură şi am preferat ca deciziile să le ia un prim-ministru care ştie la fel de bine ca şi mine în ce situaţie suntem”. Din nou un atac fără nicio probă. Şi dacă tot s-a referit şi la Voiculescu, preşedintele a mai continuat: „Hai, până la urmă, dacă un prim-ministru al unei ţări şi un preşedinte stabilesc o soluţie, cât mai contează Dan Voiculescu?! Asta este. Ce să mai spui?! Te duci şi ţipi la televizor şi îl faci pe Băsescu în toate felurile, pe Ponta în toate felurile, dar rămâi cu zisul”. După cum se observă totul faţă de Victor Ponta este foarte prietenos. Vă mai oferim câteva mostre: „Deci, aş spune, eu sunt optimist pentru România. Avem stabilitate politică. Pactul sau acordul de colaborare instituţională între mine şi guvern funcţionează. Nu avem nici un motiv să fim îngrijoraţi, în opinia mea(…) Eu vă pot spune că premierul a fost un partener corect în relaţia cu mine în tot acest proces (…) Deci în mod cert premierul a avut încredere să facă această numire şi performanţele dnei Kovesi ca procuror general (…) Eu cred că Antonescu ar trebui să vadă că Victor Ponta reuşeşte – ceea ce, mărturisesc, nu am crezut că se va întâmpla foarte curând – să înţeleagă responsabilitatea unei funcţii atât de înalte”..cotidianul.ro

Lasati un comentariu