Surpriza PDL pentru referendum: boicotul total

• publicat la: 24 iulie 2012
Surpriza PDL pentru referendum: boicotul total

În condiţiile în care sondajele arată că aproape 70% din cei care spun că vor merge la urne susţin demiterea lui Traian Băsescu, varianta boicotului pare tot mai interesantă, atât pentru PDL, cât şi pentru preşedintele suspendat. Decizia ar urma să fie luată astăzi şi ea va fi „îmbrăcată” în acuzaţia de fraudă masivă pe care ar pregăti-o USL.

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, citat de MEDIAFAX, că „sunt foarte multe elemente care arată decizia USL de a frauda“ referendumul şi că „există riscul, dacă în zilele următoare nu se ameliorează“ situaţia, să ceară PDL să nu fie reprezentat în secţiile de votare şi să „boicoteze total“ referendumul. Mai mult, remarcă EVENIMENTUL ZILEI, preşedintele suspendat  susţine că este posibil să nu se prezinte nici el la referendum. El a precizat că se va sfătui cu cei de la PDL, care nu vor să participe la o lovitură de stat.

Această variantă nu este însă o surpriză pentru preşedintele interimar Crin Antonescu. Acesta a declarat pentru AGERPRES că se aştepta ca Traian Băsescu să adopte el însuşi ideea boicotării referendumului, deja promovată în spaţiul public de susţinători ai săi. El a mai adăugat că recentele acuzaţii venite din partea PDL şi a lui Traian Băsescu privind o posibilă fraudare a rezultatului votului din 29 iulie au rolul de a justifica decizia de boicotare a referendumului.

Totuşi, remarcă ADEVĂRUL, Băsescu nu este convins că boicotarea referendumului ar fi soluţia cea mai bună şi spune că va discuta cu PDL despre acest lucru, urmând să respecte decizia pe care o vor lua pedeliştii. Dar deja primarii PDL din toată ţara au decis boicotarea referendumului, anunţă ANTENA3. Vor fi organizate partide de pescuit şi jocuri sportive pentru a ţine oamenii departe de urne.

Strategiile au ieşit la iveală după ce jurnaliştii de la GÂNDUL au sunat la mai mulţi edili PDL, sub pretextul unui sondaj realizat de conducerea partidului, şi i-au întrebat cum vor acţiona pentru ca alegătorii să nu se prezinte la vot în număr mare. Din 11 primari democrat-liberali , 6 au declarat pentru GÂNDUL că au luat măsuri pentru ca prezenţa la vot în ziua referendumului să fie cât mai scăzută.

Surse din partid au declarat anterior pentru MEDIAFAX că liderii PDL de la centru şi de organizaţii judeţene se vor reuni, marţi, în şedinţa Colegiului Director al partidului pentru a decide dacă boicotează referendumul.

Astfel, observă ROMÂNIA LIBERĂ, dacă, săptămâna trecută, preşedintele suspendat pleda pentru prezentarea în număr cât mai mare la urne a românilor cu drept de vot, ieri discursul a suferit o nuanţare importantă. Pentru prima dată de la începutul campaniei electorale pentru referendumul din 29 iulie, Traian Băsescu a admis că ideea boicotului ar fi o variantă „valabilă”, ca manifestare a dorinţei de „a nu legitima lovitura de stat”.

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu