Pâine Pascală

• publicat la: 29 aprilie 2013
Pâine Pascală

Este o pâine traditională, făcută rotundă si inaltă, cu impletituri frumoase si cu brânză rasă aşezată generos deasupra. Este pâinea  care este regina cosului de Paşte care merge la biserică pentru a fi binecuvântată  si răsare mândră din cos dintre ouăle rosii si celelalte bunătăţi ce asteaptă să fie gustate după post.

 Ingrediente

Pentru o Pască mare avem nevoie de

  • 1 kg de faina de tip 55 in Franta sau faina de paine in Romăania ( daca aveti tava normala de tort este suficient si 750 de grame ) ,
  • 350-400 ml apa calduta,
  • 50 grame de drojdie proaspata,
  • o lingurita de sare,
  • o lingurita de miere sau zahar brun,
  • 2-3 linguri de ulei ( de masline bio pun eu ),
  • un ou pentru pensulat la final,
  • 100 grame de branza sarata ( puteti pune telemea, cas proaspat ras sau orice branza preferati sarata ).

Aluatul l-am facut cu masina de făcut pâine de aceasta data dar se poate face foarte bine si prin framantat  manual, ascultand o priceasna bisericeasca si asteptand sa primim inca o data lumina , semn ca o sa avem puterea sa o luam de la capat inca o data si anul acesta.

In masina de pâine am pus prima data apă călduta in care am dizolvat drojdia cu o lingurita de miere, am adaugat apoi uleiul si faina si sarea si am setat pe program de framantare si dospire.

Dupa ce este dospit aluatul in modelam intr-o bula rotunda si il punem in tava rotunda inalta, pana avem 2/3 din tava. Daca aveti tava mai mica puneti doar jumatate din cantitatea de aluat. Dupa aceea modelam mici suluri impletite cu care facem o coroana si decoram in mijloc cu  alte bucatele de aluat rasucite dupa inspiratie.Facem niste crestaturi mici pe fiacare cadran sa nu se crape painea la copt, pensulam painea cu ou batut bine cu sare in prealabil si presaram generos branza. Se poate face chiar un cuib de branza in mijloc dar eu prefer sa presar doar deasupra.

Se mai lasa la dospit minim 45 de minute . Se coace la cuptorul incins la 210 grade, cu o tava de protectie sub tava cu painea si cu apa in acea tava ca sa iasa crusta crocanta. Eu o las 15 minute la 210 grade si apoi scad la 190 si o las inca 30-45 minute sa se faca bine si sa nu se arda deasupra, fiind inalta necesita un timp mai mare de coacere.  Nu am decat pozele cu painile gata facute si de anul trecut pe cand nu aveam acest  blog, promit sa revin si cu mai multe poze dupa operatiunea de anul acesta .

Este o paine foarte  gustoasa, cu o aroma aparte care se pastreaza foarte bine.

Poate fi de asemenea un cadou binevenit pentru un prieten drag, de obicei fac mai multe si ofer si prietenilor ca si dar de Paste. Impodobeste masa intr-un fel aparte, cei care fac aceasta paine stiu despre ce vorbesc, celor care nu au incercat-o inca le sugerez sa o faca macar o data.

sursa bucataras.ro

Lasati un comentariu