Reducerea TVA la pâine ar putea reduce evaziunea fiscală de 65% din sector

• publicat la: 30 iulie 2013
Reducerea TVA la pâine ar putea reduce evaziunea fiscală de 65% din sector

Evaziunea fiscală din sectorul de morărit şi panificaţie s-ar putea reduce de la 67% la 20%, în circa 6-8 luni după introducerea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) de 9% la pâine, respectiv de la un miliard de lei în prezent, la circa 200 de milioane de lei, iar pâinea s-ar putea ieftini cu circa 15 procente, consideră preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN, Aurel Popescu.

“Noi apreciem că în 6-8 luni de zile, după reducerea TVA la 9% pe tot lanţul, respectiv la grâu, făină şi pâine, evaziunea fiscală se va diminua de la 67% în prezent, la circa 20%. Acum evaziunea fiscală din sector se ridică la circa un miliard de lei şi estimăm că va ajunge la circa 200 de milioane de lei, iar bugetul va putea recupera undeva la 800 de milioane de lei”, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, preşedintele ROMPAN, Aurel Popescu.

Acesta a precizat că mediul de afaceri şi consumatorii vor fi principalii beneficiari ai reducerii TVA la pâine la 9% deoarece va exista pe piaţă o pâine mai sigură din punct de vedere igienico-sanitar, dar şi mai ieftină, iar în domeniu se vor putea face noi investiţii.

Şeful Rompan a menţionat că miercuri va avea loc o întâlnire între autorităţi şi industria de morărit şi panificaţie la care vor participa 500 de producători din domeniu şi unde se va încerca încheierea unui parteneriat, astfel încât “să putem realiza un mediu de afaceri sănătos”.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu