Sezonul căpuşelor.Cum procedăm?

• publicat la: 2 mai 2013
Sezonul căpuşelor.Cum procedăm?

Cele câteva zile libere şi vremea frumoasă de afară  au tentat amatorii de iarbă verde la iesiri in natură.Lipsa deratizării impotriva acarienilor impune măsuri sporite de atenţie pentru a nu vă  transforma clipele plăcute petrecute cu prietenii sau familia in vizite la medic pentru inlăturarea căpuşelor.

Căpuşele trăiesc în iarbă şi în tufe şi se ataşează unui animal care trece pe langa ele, denumit gazdă. Sunt mici şi pot fi greu de văzut cu ochiul liber.

Medicii atrag atenţia că muşcătura de căpuşă nu doare şi, în multe cazuri, nu se simte. Nici măcar purtarea pantalonilor lungi nu ne poate garanta protecţie 100% împotriva acestor „atacuri”. De aceea, atunci când ajungi acasă, după ce ai fost la pădure sau în locuri cu iarbă înaltă şi cu „pături” de frunze uscate, trebuie să-ţi analizezi cu atenţie întregul corp pentru a observa eventualele semne ale muşcăturii de căpuşă.

Primul semn al infecţiei în cazul înţepăturii de căpuşă este de obicei o urticarie circulară, eritem migrator, care apare în 1-2 săptămâni de la infecţie, dar poate apărea şi la 30 de zile după înţepătura de căpuşă. 

Împreună cu urticaria, persoana înţepată de căpuşă poate avea simptome asemănătoare celor ale gripei: umflarea ganglionilor limfatici, oboseală, dureri de cap şi dureri musculare.

Dacă in pofida măsurilor de siguranţă  aţi reuşit să vă pricopsiţi cu o căpuşă,trebuie să ştiţi că există şi variante mai la îndemână pentru îndepărtarea acestora.

Înnebunită după aroma fosforului umed, căpușa este dispusă să părăsească inclusiv corpul nostru, dacă simte acest miros. Cu toții incercam sa ne ferim de înțepătura căpușelor, care după cum se cunoaște, răspândesc boala Lyme (Borrelioza).

Căpușa înfiptă în piele poate fi îndepărtată cu ușurință cu ajutorul unui singur băt de chibrit. Umeziți capul unui băț de chibrit, și descrieți cercuri cu el, în jurul locului unde este înfiptă căpușa. După câteva secunde căpușa își va extrage singura capul, și se va urca pe bățul de chibrit, pentru a savura mirosul de fosfor!

Această metodă de îndepărtare a căpușelor s-a dovedit a fi cea mai sigură și cea mai eficientă. Se stie ca prin apucarea corpului căpusei riscam ca saliva acesteia să fie injectată în corp prin ruperea capului insectei înfipte în piele.


Indiferent de rezultat,consultarea unui medic este bine a nu fi evitată.

redactia

 

Lasati un comentariu