Centenar Gheza Vida la Academia Română
Joi, 27 iunie 2013, sub egida Academiei Române din Bucuresti,au avut loc mai multe manifestări dedicate sărbătoririi Centenarului marelui sculptor roman, Gheza Vida:un simpozion,o lansare de album cu lucrările artistului si vernisajul expozitiei de la Biblioteca Academiei.
Dimineaţă de la ora 10:00, în Aula Academiei Române a avut loc Simpozionul Naţional – Centenar Gheza Vida, în prezenţa unor personalităţi marcante ale culturii române. Organizarea a aparţinut familiei maestrului Vida, care prin acad.Marius Porumb, au adus un omagiu memoriei unui artist de talie europeană ce aparţine galeriei celor mai importanţi creatori de frumos din România.
Zoe şi Marius Porumb,fiica şi ginerele artistului
in centru,Gheorghe Vida,fiul artistului
Lucrările simpozionului au fost deschise de preşedintele înaltului for, acad. Ionel Haiduc, care l-a numit pe Gheza Vida “ urmaş demn al lui Constantin Brâncuşi”. A urmat apoi vicepresedintele Academiei Române, Valentin Vlad,care a făcut o scurta incursiune in viaţa si opera acestui fiu al Maramureşului.
În viziunea academicianului Răzvan Theodorescu,la 100 de ani de la naşterea artistului, meşterul cioplitor din Maramureş rămâne pe planul celei mai elaborate, celei mai rafinate şi totodată celei mai fruste arte, o inconturnabilă paradigmă.
“Când l-am cunoscut pe artistul român omagiat astăzi, am avut sentimentul că-i întâlnesc chiar opera. Puternic, Gheza Vida respira acea forţă interioară pe care i-o dădea, aievea,ţinutul mitic al Maramureşului natal şi o biografie rectilinie, cu o verticalitate pe care i-au conferit-o acestui fiu de miner ideile de stânga pentru care a luptat în brigăzile din Spania şi a stat în lagărul de dincolo de Pirinei. Era sobru precum imaginile în lemn şi piatră ale celor 29 de martiri de la Moisei, masiv ca “Ostaşul Român” de la Carei, avea ceva din simplitatea nobilă a bătrânilor din “Sfatul”băimărean”.
Evenimentul a fost onorat de prezenţa Ministrului Culturii, Daniel Barbu, care vede în opera lui Vida timpul, prin sculpturile Pintea Viteazul şi Răscoala, şi spaţiul prin “Monumentul Ţăranilor Martiri” de la Moisei sau “Monumentul Ostaşului Român” de la Carei.
”S-a spus despre Vida că a fost un om de stânga, dar eu reformulez: a fost democrat. Vida nu era filozof, ci artist. Revăzând lucrările sale nu mă gândesc la stânga, ci la un manifest democratic într-un limbaj ce exprimă cu onestitate şi genialitate artistică. El a avut o relaţie privilegiată cu timpul şi spaţiul. Din păcate astăzi avem tot mai puţini sfătuitori şi păstrători ai tradiţiilor noastre. E momentul să aducem recunoştinţa noastră celor care au făcut-o, printre ei aflându-se şi Gheza Vida.
În sprijinul celor afirmate de ministrul Barbu, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş afirma că “ datoria noastră este de a păstra vie memoria artistului Gheza Vida, un exponent al cetăţii Baia Mare, oraş binecuvântat de Dumnezeu, ce a dat ţării oameni de o deosebită valoare. Gheza Vida,putem spune că îmbină arta cu viaţa socială.”
Împreună cu familia artistului, Primăria Baia Mare va asigura nemurirea întregii opera a lui Gheza Vida printr-un proiect de mare anvergură ce va fi finalizat în toamna acestui an prin inaugurarea atelierului Gheza Vida, ce va deveni o atracţie turistică, dar şi un loc de pelerinaj pentru studenţi şi artişti.
Acad. Marius Porumb a evocat Omul Gheza Vida şi opera sa nemuritoare, precizând că “Monumentul Ostaşului Român de la Carei, Monumentul Ţăranilor martiri de la Moisei şi Sfatul Bătrânilor, sunt realizări artistice excepţionale devenite în conştiinţa publică simboluri ale istoriei naţionale, opere majore ale ale sculpturii monumentale contemporane. Operele sculptorului se află în patrimoniul a numeroase muzee din ţară: Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul de Artă Baia Mare, Muzeul Brukenthal Sibiu, Muzeul de Artă Cluj Napoca, Muzeul de Artă Contemporană Galaţi, Muzeul de Artă Constanţa, Muzeul de Artă Braşov, Muzeul Banatului Timişoara, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea. Lucrări semnate de Vida se află şi în colecţii private din ţară, dar şi în colecţii şi muzee din Franţa, Spania, Italia, Ungaria, Israel, Rusia, Iran, Chile.
Opera şi personalitatea sa au fost încununate cu numeroase premii şi distincţii dintre care amintim Premiul de Stat (1953), Maestru Emerit al Artei (1957), Artist al Poporului (1964), Steaua Republicii (1978).
Maestrul Gheza Vida a fost ales în 1968 vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România, iar în 1974 a fost ales membru al celui mai înalt for ştiinţific şi cultural al ţării, Academia Română.
În acest an, cu ocazia Centenarului Vida, sub egida Academiei Române vor avea loc numeroase manifestări, respectiv expoziţii la Baia Mare, Cluj Napoca, Bucureşti şi la Accademia di Romania din Roma. Editura Academiei Române, în colaborare cu Editura Mega, a editat albumul Gheza Vida – Centenar,lansat tot in această zi.
Unul dintre colaboratorii apropiaţi ai acad. Marius Porumb, implicat în bunul mers al desfăşurării evenimentelor de joi, a fost şi dr.Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene “Petre Dulfu” din Baia Mare.
Vocea sa inconfundabilă a dat glas unei frumoase poveşti a lui Geo Bogza, despre Dumnezeu si Sfântul Petru ce au fost găzduiţi într-o casa de ţărani români. În semn de mulţumire pentru omenia ţăranului, Sfântul Petru a cerut ca “ Oamenii aceştia să-şi vadă într-o zi sufletul.“ Peste câţiva ani, din neamul acela de oameni, în satul acela s-a născut Mihai Eminescu. “În această cheie l-am descriptat unii dintre noi şi pe marele artist Gheza Vida. Ca pe o ocazie minunată, ca Neamul Românesc din Maramureş să-şi vadă sufletul. Prin Gheza Vida, “artist al locului” , devenit print-o operă nepieritoare “artist al esenţelor”, Neamul Românesc din Maramureş întâi, şi apoi întreaga seminţie românească şi-a văzut sufletul. Suflet aşezat cu multă cumpănire în Sfatul Bătrânilor, în Monumentul de la Carei, în Pintea Viteazul, în Monumentul de la Moisei, în Dans din Oaş.”
La evenimentul din Aula Academiei Române au participat şi cunoştinţele noastre prezente la manifestările de la Carei din 1 martie 2013, conf. dr. Ramona Novicov şi prof. dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea.
Admiratoare de necontestat a operei lui Vida, conf. univ. dr. Ramona Novicov a explicat audienţei de ce îl iubim atât de mult pe Gheza Vida şi de ce ne mirăm de adevărul din operele sale.
Potrivit acesteia, artistul a fost un om şi un artist liber şi a rămas aşa în conştiinţa posterităţii pentru că toată viaţa sa, fără nicio ezitare sau fisură, a fost luminată de un crez şi nu doar de o ideologie. El a crezut până la capăt, capăt priveghiat de pasărea înţelepciunii – bufniţa, în forţa perenă a neamului său şi a pământului care-i conferă această forţă. De fapt, a crezut neclintit în adevăr, iar acest adevăr l-a făcut liber. Referitor la opera sa, aceasta afirma că tot ce a înfăptuit Vida în viaţa sa şi dincolo de ea, a stat sub semnul înţelepciunii şi al harului. Galeria amplă de personaje mitice aparţin credinţelor străvechi ale Maramureşului. Făpturi noduroase ale nopţii sau axiale, luminoase, ale zilei, ele alungă frica de moarte, aducând în schimb pacea şi încrederea în puterea şi frumuseţea creaţiei divine şi a celei omeneşti.
Prof. univ. dr. Aurel Chiriac, o prezenţă constantă la manifestările din acest an dedicate artistului Gheza Vida, afirma că creatorul de artă are în munca sa, cel puţin o constantă.
”Toate realizările sculptorului degajă o forţă organizată în jurul unor idei ori simboluri de neclintit. Chiar şi lucrările de mici dimenisiuni transmit o masivitate debordantă , o brutalitate atent finisată, o putere de exprimare atent distilată. Clipele special trăite la Carei au fost pentru mine nu numai sublime, dar şi generatoare de comuniune sufleteasca cu toţi cei prezenţi şi mai ales cu sufletul celui comemorat.” Evocarea episodului în care un porumbel s-a aşezat pe obeliscul Monumentului de la Carei, obelisc ce reproduce stilizat acoperişul unei biserici de lemn a zonei, a impresionat prin semnificaţie: sufletul revenit pe pământ a stat nemişcat tot timpul slujbei dorind astfel să mulţumească pentru neuitare şi mai ales să ne aducă aminte că din ceruri ne va binecuvânta mereu.
Au mai rostit prelegeri dr.Călin Stegerean,directorul Muzeului de Artă Cluj,dr.Grigore Arbore,dr.Tiberiu Alexa,directorul Muzeului de Artă Centrul Artistic Baia Mare,dr.Ioana Vlasiu,istoric de arta,specialist in arta moderna.
O manifestare deosebit de reusită,care a reunit doar pe cei care apreciază cu adevărat opera marelui sculptor român,care are inscrise pe răboj numeroase expozitii internationale.Nu pot să nu amintesc de prestaţia de înaltă ţinută a corului bărbătesc Sfântul Mina din Cluj Napoca,coordonat de Alexandru Salvan,care a smuls ropote de aplauze din partea asistenţei.
“Pădurea a rămas aceiasi, creşte şi înverzeşte, dar oare cine va mai ciopli ca Gheza Vida lemnul ce îl aşteaptă neclintit în tăcerea definitivă ce s-a lăsat peste atelierul baladelor populare ?” ne întrebăm şi noi împreună cu Virgil Mocanu.
Sculptura lui Vida, summum de frumuseţi unice, oarecum uitată astăzi, dar de o perenitate de netăgăduit, poate fi, cu ocazia comemorarii centenarului său, un fericit prilej de interpretări noi şi proaspete menite să definească locul său privilegiat, singular, în sculptura românească.
Daniela Ciută
comentarii
de un roman la 29 iunie 2013 - 08:35
Stimata redactie dupa cum probabil foarte bine ati remarcat sunt un fidel cititor al siteului dumneavostra si un fervent comentator al unor articole pe care le postati…V-as ruga frumos sa-mi explicati de ce mi-ati sters ultimul comentariu…Vi s-a parut ca am facut uz de prea multa ironie si sarcasm?Vi s-a parut ca am injurat sau am folosit expresii triviale care nu-si au locul aici?
Eu cred ca nu…Probabil va este totuna si va deranjeaza ca sunt oameni care va apreciaza si care prin intermediul acestui site care de altfel este unul de apreciat inearca sa se exprime. Eu am incearcat sa ii raspund unui dezaxat mintal pe care in loc sa-l banati sa nu isi mai permita sa-si bata joc de orice simbol sau manifestare romaneasca sau efectiv de orice e romanesc,dumneavoastra vad ca puneti egal intre postarile mele si ale acestui iredentist imputit,adica ma stergeti si pe mine si pe el.Daca cenzurati atat de aspru atunci de ce mai lasati loc de comantarii,sau de ce nu verificati mai des postarile nu sa lasati ore intregi cate un comentariu care lezeaza sentimentele romanilor.Sincer as dori o explicatie sau daca considerati ca nu aveti nevoie de oameni care va apreciaza si va citesc materialele atunci chiar nu voi mai accesa siteul dumneavoastra si ramaneti sa incurajati sovinii si extremistii ca ,,Nagykaroly”,K.A.,P…etc…Este a treia postare cu acest comentariu si va rog din respect sa-mi raspundeti sau sa-l stergeti si atunci am inteles respunsul dumneavoastra…
de Buletin de Carei la 29 iunie 2013 - 09:23
Stimate Domn,poate ati remarcat ca unii dintre cei care posteaza pe aici sunt doar incitatori care cu buna stiinta doresc sa provoace galceava.Suntem convinsi ca Dvs aveti capacitatea de a remarca acest fapt.Am considerat ca sunt mai binevenite comentariile bine documentate si care sa nu raspunde acestor incercari ale lor,amintite.Din pacate,in aceste locuri,pe unii ii deranjeaza istoria romanilor,iar incercarile de falsificare a ei sunt tot mai numeroase,avand si complicitatea unor persoane situate in functii publice,vezi exemplul cartii”Traseul Legendelor Satmarene” care desi a fost interzisa abia la un an de la aparitie,se mai disptribuie „pe sub mana” de catre cei care au acces la stoc.
Poate ati remarcat ca suntem singurii care semnalam derapajele de la toleranta,buna convietuire intre etnii sau limbaj civilizat,fapt ce atrage insa reactii din partea extremistilor ca cel la care faceti referire si din ale carui postari,acum oprite,razbate o imensa respingere ca sa nu spun ura, nu numai la adresa etnicilor romani in general cat mai ales la adresa valorilor lor culturale.
Ne bucuram ca am avut posibilitatea sa asistam la evenimentul de la Academie si speram sa apreciati si Dvs faptul ca una din operele renumitului sculptor Gheza Vida,Monumentul Ostasului Roman se afla in orasul nostru iar Centenarul organizat la Carei in data de 1 martie a atras aprecierea personalitatilor prezente.Astfel de activitati tebuie sa ne preocupe iar pe complexatul care nu poate sa traiasca civilizat alaturi de alte etnii si sa accepte istoria locurilor nu trebuie decat sa il ignorati.
de un roman la 29 iunie 2013 - 14:50
Va multumesc pentru ca mi-ati raspuns,acest lucru denota preocupare si apreciere in acelasi timp fata de cititorii dumneavoastra,va si inteleg ca dumneavoastra adoptati o atitudine mai diplomata dar eu ca simplu cetatean nu pot sa raman impasibil la mizeriile hungariste comentate aici pe site sau oriunde altundeva,sau sa fiu pasiv la initiativele iredentiste si cred ca asa ar trebui sa fim toti romanii,sa ne aparam valorile patriotice si culturale,pentru ca vedeti concetatenii nostri folosesc din plin sintagma,,cainii latra caravana trece” si prin politica ,,pasilor marunti” isi indeplinesc usor-usor obiective periculoase pentru noi romanii…Dar din pacate cei de la care ne asteptam sa dea tonul canta mereu in surdina si asta nu e bine deloc…daca aveti curiozitatea cititi comentariile mele legate de materialul referitor la Hramul Manastirii Scarisoara si poate veti fi de acord cu mine ca politicienii si Inaltele fete bisericesti ar trebui sa se comporte altfel…sa dea alte exemple de educatie si spirit si atunci vom avea parte de un viitor mai bun,mai demn si mai sigur in fata unor astfel de extremisti…
de alt roman la 29 iunie 2013 - 18:37
Sculptorul Gheza Vida care a lasat mostenire celor din aceasta parte de tara un monument simbol,a dovedit ca merita sa luptam pentru pastrarea traditiilor noastre,pentru a ne pastra identitatea lasata de stramosii nostri.
Opera lui demonstreaza ca nu mereu trebuie sa asteptam de la altii rezolvarea problemelor noastre.De cele mai multe ori trebuie sa ne bazam pe noi insine si sa ne luam soarta in maini.
Am citi comentariul de la hram dar dupa cum am spus cred ca noi cei de aici ar trebui sa dam tonul la rezolvarea problemelor ca daca e sa asteptam dupa politicienii de sus,ne vine acru.
Simple si civilizate proteste sunt in masura sa ne rezolve problemele.Am luat aminte la ianculestenii care au venit in mod ordonat la Carei si de care s-a speriat pana si primaru de a dat bir cu fugitii pana la Debrecen.
Trist este ca nici macar primarii nu ar putea pune in practica initiativele iredentiste fara ajutorul unor semeni de ai nostri dornici de un castig imediat sau de o slujba pentru neamuri.Si ei profita din plin de naivitatea unor tineri ce vor sa urce pe scara sociala calcand peste idealurile neamului romanesc pentru care s-a sacrificat un Avram Iancu sau Horea Closca si Crisan.
Nu mai marii de la judet sau capitala ne vor rezolva problemele ci noi,cei care locuim aici si stim tot ce se petrece si de ce sunt in stare cei care conduc orasul la ora actuala!
Nimeni nu se poate pune cu poporul care iese in strada si asta este ideea ce trebuie retinuta si aplicata cat mai repede!
Indiferent de represaliile pe care primarii stiu sa le aplice celor ce ies din rand asa cum au facut la protestul cu copacii,merita tot sacrificiul pentru o cauza dreapta si pentru pastrarea limbii romane in orasul CAREI!
de un roman la 29 iunie 2013 - 19:29
Eu sunt de acord cu unele din ideile dumneavoastra,dar intr-o lume civilizata dupa parerea mea problemele nu se rezolva in strada,pentru ca asta ar trebui sa fie ultimul lucru care sa se intample pentru ca intre o ipotetica iesire pasnica in strada si proteste care sa se lase cu violente poate fi cale scurta,eu si dumneavoastra de aceea ne dam votul cuiva ca aceia care ajung in functii de decizie sa o faca cu demnitate,respect si onoare fata de cetateanul roman si valorile sale…Eu ca cetatean roman si dumneavoastra ca alt cetatean roman suntem simplii oameni care putem sustine diverse initiative dar acestea initiate,conduse sau chiar impuse de cei care ne conduc,pentru ca poporul se aduna in jurul liderilor in cazul nostru din pacate politici sau bisericesti…Nu pot eu sau dumneavoastra sa dictez o linie a educatiei moral,civice si patriotice in tara asta dar cei pe care ii mandatam pot si ar trebui sa o faca…Nu cred ca sunteti un adolescent desi mi-ar place sa vad la mai tanara generatie interes fata de patriotism ,dar cred ca ati trait vremurile comunismului si cred ca din punct de vedere patriotic si civic eram mult mai,,popor”…Eram mult mai uniti si mai stapani…acuma avem retineri in anumite situatii pentru ca vedem cate se intampla in tara din partea iredentistilor si nu se iau masuri drastice…Trebuie eu sa merg sa-l spanzur pe Csibi Barna cum a facut-o el cu Avram Iancu sau trebuie sa-l ,,spanzure” justitia romana?Trebuie sa merg eu sa interzic cartile iredentiste cu Vass Albert(care se mai dau si ca premii elevilor),trebuie sa interzic eu modalitatea ca unii etnici maghiari si din pacate si romani sa dobandeasca a doua cetatenie(maghiara),slovacii eu facut-o…?Trebuie sa merg eu sa-i scot din parlament pe Udmr-istii care sfideaza in Parlamentul Romaniei sau in Guvernul Romaniei,sau in Primaria din Carei legile romanesti,cetatenii romani si simbolurile lor?Eu ca simplu cetatean roman cred ca daca cei care conduc tara ar avea o atitudine corecta ne-ar face pe mult mai multi dintre noi sa fim mai uniti,uitati-va in Muntenegru sotia fratelui premierului a stat zi si noapte si i-a ajutat pe raniti,mai patrioti,mai puternici si cu reactie la orice ne lezeaza pentru ca nu ar fi ceva iesit din comun ca in caz de orice sa ajungem in strada cum ziceati dumneavoastra mai sus…
de Beni la 29 iunie 2013 - 19:49
nene roman sa stii ca lumea civilizata la care te referi este doar in carti acum.daca vrei sa obtii ceva atunci trebuie sa lupti pentru asta..cine face asa ceva obtine ce vrea si cine nu …ramane mai departe sa citeasca cartile si sa se plinga de necazurile lor
de un roman la 29 iunie 2013 - 23:26
Tinere Beni daca tu asta ai inteles din ce am scris eu atunci…mai trebuie sa te maturizezi…
de oana la 30 iunie 2013 - 14:33
Centenarul acestui sculptor ne-a oferit ocazia de a ne redescopri valorile locale, care sunt , in acelasi timp, si nationale. Acum, orasul Carei pare reconfigurat in jurul a doua centru majore: Castelul si Monumentul Ostasului Roman.
Manifestarea din 1 martie a inscris orasul Carei pe harta culturala a Romaniei, drept un centru major de actiuni culturale si patriotice.Felicitari pentru aceste reusite, pentru faptul ca , initiativa a venit, in lipsa curajului institutiilor culturale oficiale( centre de cultura ale orasului, muzeu etc)unor persoane particulare, dar cu simt civic !
de Careianca la 30 iunie 2013 - 20:04
Asa este Oana ai mare dreptate.Daca nu era Daniela Ciuta ,multi dintre mai marii culturii ar fi ignorat evenimentul sau l-ar fi uitat de tot.Pacat ca nu se mai pune pret pe valori.Felicitari Danielei Ciuta.
de adela la 30 iunie 2013 - 20:51
nu degeaba a fost invitata la bucuresti!
pacat ca nu se vorbeste despre asemenea evenimente nici la radio si nici la presa scrisa care urmareste numa senzationalu
de Vali la 1 iulie 2013 - 06:52
Despre Centenar sa vorbit la radio Adela,poate nu ai auzit tu.
de un om intre (tot mai putini) oameni la 4 iulie 2013 - 07:08
Ferice de cei care s-au putut impartasi din potirul maretului eveniment organizat sub egida Academiei Romane!
Multa putere, ravna si perseverenta doamnei culturii si spiritualitatii careiene in organizarea altor asemenea evenimente care sa propulseze mica noastra urbe in spatiul cultural romanesc!