„Extremiștii maghiari” vor și ei un referendum

• publicat la: 12 iunie 2013
„Extremiștii maghiari” vor și ei un referendum

Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) vrea organizarea unui referendum pentru consultarea populaţiei maghiare cu privire la regionalizare.

„Ştim foarte bine că nu avem puterea să blocăm parlamentar propunerea de regionalizare a Guvernului, de aceea PPMT vrea organizarea unui referendum, în aşa fel încât populaţia maghiară să se poată exprima despre cum vede regionalizarea teritorială a României”, a spus Sorban Attila, preşedintele PPMT Harghita, miercuri într-o conferinţă de presă, susțințând că USL nu ţine cont de „respectarea regiunilor istorice formate de-a lungul timpului şi principiile autonomiei locale”.

De asemenea, acesta a spus că vor fi organizate „mişcări de stradă”, împreună cu Consiliul Naţional Secuiesc, în semn de protest faţă de proiectul de regionalizare propus de Guvern.

„La orice mişcare de stradă care duce înainte cauza noastră de autonomie, eu spun că trebuie să fim acolo. Astfel de manifestări se leagă de regionalizare, pentru că forma acuală de împărţire teritorială pe care ştim că o pregăteşte Guvernul nu dă nicio şansă pentru autonomia Ţinutului Secuiesc”, a afirmat Sorban Attila.

Declarațiile liderul PPMT vin în contextul în care președintele UDMR Kelemen Hunor afirma săptămâna aceasta că maghiarii din Harghita, Covasna și Mureș „se tem de o asimilare foarte perversă”, prin proiectul regionalizării.

Liderul UDMR a transmis că oamenii ar putea ieși în stradă, dacă Ținutul Secuiesc va fi „asimilat spre Brașov, Buzău sau Neamț”.

„În Harghita, în Covasna și în Murel mai puțin, vrei – nu vrei, trăiesc maghiarii. Este o zonă, așa cum este și Țara Moților și Moldova și Dobrogea, cu anumite tradiții istorice, culturale, legături sociale, economice și din acest punct de vedere, eu cred că orice abordare, indiferent cum faci acolo are și o conotație etnică. Nici Ceaușescu nu a îndrăznit în ’68 să facă o organizare teritorială în așa fel încât cele două județe, 3 județe să fie împărțite în 4-5-6 alte zone sau populația să fie asimilată spre Brașov, spre Buzău, spre Neamț și așa mai departe. Oamenii au ieșit în stradă și în ’68. Dacă cineva crede că nu vor ieși în 2013, eu cred că se înșeală”, a spus Kelemen Hunor la RFI.  /cotidianul.ro

comentarii

de Horia Mărieș la 12 iunie 2013 - 20:17

Si eu vreau un referendum. La Carei.

Cu intrebarea de mai jos si cu două răspunsuri posibile:

==============================================
Îl mai vreți primar pe Kovács Jenö? DA sau NU.
==============================================

Cine mă ajută oare cu strângerea semnăturilor pentru organizarea referendumului?

Legea 215/2001, Art. 74, alin. (4):

(4) Organizarea referendumului trebuie să fie solicitată, în scris, de cel puţin 25% dintre locuitorii cu drept de vot.

de Horia Mărieș la 12 iunie 2013 - 20:24

Citez dintr-un clasic încă în viață:

„Oamenii au ieșit în stradă și în ’68. Dacă cineva crede că nu vor ieși în 2013, eu cred că se înșeală”.

Aș adăuga la spusele clasicului: …și în dec.1989, și în anul 1990….și în ianuarie 2012….iar apoi a căzut Boc de a făcut „poc”. Și „poc” a rămas. Urmează Băse.

Poate cade și Kovács în 2013. Ar cam fi cazul. Părerea mea.

de Flaviu la 13 iunie 2013 - 09:01

lumea in carei la fel ca si in romania in general se limiteaza la dezbaterea problemei la nivel de carciuma.tinerii sunt mult mai preocupati sa stea la ludy la o bere dupa ce au tras gaz sau o tigara cu prafuri.atata timp cat nu va exista patritism local in marea parte a orasului atata timp cat se da ajutor social pe criterii stiute doar de primarie,atata timp cat moara va alimenta zona tireamului cu faina inainte de campanii electorale,atata timp cat lumea va pune stampila pe buletinul de vot pe criterii etnice in carei va domni aceasta asa zisa dictatura.
partidele politice aflate in opozitie in oras ar trebui sa inceapa campania electorala de pe acum.saptamana trecut s a vazut ca musteata grasa avea vezica plina si nu a avut curajul sa infrunte motii.
eu as propune infiintarea unui ong care sa promovoze patriotismul local in randul tinerilor poate asa vom avea echipa de footbal din nou si poate asa lumea chiar o sa puna stampila cu cap .

Lasati un comentariu