Lecţie de bun-simţ din partea ianculeştenilor la Primăria Carei.Primăria apelează la forţele de ordine

• publicat la: 1 iunie 2013
Lecţie de bun-simţ din partea ianculeştenilor la Primăria Carei.Primăria apelează la forţele de ordine

UPDATE:4 iunie 2013

Puteti urmări desfăşurarea sedintei CL in prezenta sătenilor din Ianculesti la sectiunea Filmul Săptămânii,coloana din dreapta,mai ales pentru a constata veridicitatea celor consemnate in articol si  totalele derapaje de la adevăr apărute intr-o parte a presei judeţene abonate la banii primăriei Carei.

Problema păsunii Ianculeşti este dezbătută la această oră în Primărie,prezenţa Prefectului şi a conducerii Consiliului Judeţean Satu Mare.

Vineri 31 mai,primarii au  convocat aleşii locali la o şedinţă –fluviu a Consiliului Local,la aceiaşi oră 10,00, la care aveau loc festivităţile de final de şcoală pentru absolvenţii celui mai reprezentativ liceu din oraş,Liceul Teoretic. Cele 32 de puncte inscrise pe ordinea de zi a şedinţei nu dădeau mari speranţe participanţilor de a zăbovi doar preţ de 1-2 ore la dezbateri.

Nu este pentru prima dată când executivul careiean ignoră importanţa unui eveniment important din viaţa urbei,in 2011,de 1 iunie-Ziua Internaţională a Copilului, primarul Kovacs  convocând şi atunci  mămicile şi tăticii consilieri la o şedinţă ordinară de consiliu.

Sedinta  de vineri 31 mai s-a arătat a fi una deosebit de importantă,dis de dimineaţă existând o impresionantă desfăşurare de forţe de ordine in zona din imediata apropiere a Primăriei.

Trupe de jandarmi,gardieni insoţiţi de şeful Poliţiei Locale,Ecsedi Ioan şi alte forţe din structura de ordine publică  a oraşului patrulau in zonă dar şi pe culoarele primăriei.

Nu ştiu să fi fost   un asemenea dispozitiv la vizita din toamna trecută a şefului Guvernului,premierul Victor Ponta şi a preşedintelui Senatului,Crin Antonescu.Deşi in cursul dimineţii primarul Kovacs era in Primărie,acesta nu a participat la lucrările şedinţei CL.

Sedinta a debutat cu inerentele probleme legate de completarea şi apoi confirmarea Procesului Verbal de  la intâlnirea anterioară,în prezenţa a 18 consilieri locali din cei 19 şi a preşedintelui de şedinţă, Adrian Bucureştean.

S-a supus apoi votului secret proiectul potrivit căruia se conferă titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Carei Preasfinţitului Iustin    Sigheteanul, arhiereul vicar al  Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului .Cu 1  vot impotrivă se acceptă recunoaşterea meritelor Prea Sfintiei Sale prin oferirea acestei inalte distincţii .

Ceremonia de decernare a titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Carei  va avea loc  în data de 16 iunie 2013 cu ocazia binecuvântării  încheierii lucrărilor de la Catedrala „EroiiNeamului” din Carei.

In acest moment,un reprezentant al satului Ianculesti solicită in mod civilizat preşedintelui de şedinţă, permisiunea de a asista la dezbaterile proiectelor legate de satul Ianculesti impreună cu alti 70 de consăteni.Probabil acesta a  fost motivul desfăşurarii atâtor forţe de ordine in Primăria Carei.

Datorită numărului mare de participanţi,sedinta  a continuat  in sala mare de pe acelaşi palier.Ianculeştenii au luat loc in partea dreaptă  a incăperii,in mod ordonat,alături de ei aflându-se senatorul Valer Marian.

Unul din cele două puncte legate de satul Ianculesti viza construirea unei capele mortuare in incinta cimitirului local,existând in acest sens 2 iniţiatori.

Primul proiect dispunea de schiţa şi  plan de   situaţie alături de o machetă a construcţiei la final şi a fost depus de consilierii USL iar cel de-al doilea ,solicita un studiu tehnic din partea primăriei precum şi ajutor financiar şi a fost initiat de consilierii Oneţ Ionuţ si Marius Ciucoş.

In susţinerea proiectului depus,consilerul Ilie Ciută a făcut apel la raţiune pentru ca să se poata realiza  un obiectiv de strictă necesitate cu costuri minime,implicând  şi comunitatea.

A venit timpul ca să  facem ceva si pentru Ianculeşti , că 23 de ani i-am tot  uitat.Avem o schiţă  si un proiect cu tot ce implică aceasta şi deci in 2 săptămâni se poate elibera autorizaţie de construcţie.Deoarece locuitorii sunt dispuşi să contribuie şi  să presteze muncă voluntară alături de specialiştii in construcţii de pe plan local,cheltuielile se pot reduce semnificativ.Solutia aceasta ar fi una rapidă  faţă de alocarea de fonduri pentru un studiu de fezabilitate care nu va costa sub minim 10 mii lei şi apoi alte cheltuieli pentru documentaţie ,construcţie.Noi putem construi cu jumătate sumă  iar dacă suntem hotărâţi,lucrările ar putea incepe de luna viitoare.” 

In sprijinul solicitării inaintate,consilierul Oneţ a afirmat că s-a consultat cu membrii consiliului parohial  pentru a initia acest proiect dar “ dacă colegii consideră,putem da curs propunerii domnului Ciută pentru rapiditatea realizării construcţiei.”

Deşi se părea că s-a ajuns la o inţelegere a problemei si a protejării bugetului local,consilierii majoritari au votat pentru varianta  cheltuirii de fonduri pentru studiu de fezabilitate.

Proiectul  de hotărâre privind aprobarea închirierii păşunii în suprafaţă de 33,98 ha în favoarea Asociaţiei Crescătorilor de Animale „Colonia Moţilor Ianculeşti” şi Asociaţiei Crescătorilor de Animale Ianculeşti a generat ample discutii,in sală fiind prezenti reprezentanţi ai ambelor asociaţii.

De la bun inceput consilierul Ciută a semnalat faptul că există un viciu de procedură,deoarece in şedinta Comisiei Economice s-a discutat un proiect  iar acum apare altul.

Initial ,proiectul intocmit in baza raportului de specialitate semnat de Emil Petcu, sef Birou Patrimoniu şi Administrarea Domeniului Public şi Privat,BPADPP, prevedea închirierea suprafeţei de 17,93 ha păşune pe o perioadă de 5 ani, cu o încărcătură         optimă de animale pe ha de min 0,3 UVM/ha, în favoarea Asociaţiei Crescătorilor de Animale  „Colonia   Moţilor   Ianculeşti” si a  16,05 ha păşune pe o perioadă de 5 ani, cu o încărcătură optimă de animale pe ha de min 0,3 UVM/ha, în favoarea Asociaţiei Crescătorilor de Animale     Ianculeşti.

De aici şi până la scoaterea la licitatie a păşunii nu a fost decât…. o zi.

Cel care a atras atenţia asupra ilegalităţii procedurii a fost senatorul Valer Marian care a afirmat că “se dezbate aici un proiect care nu a trecut prin comisii. Deci nu poate fi supus la vot.Păşunea apartine de drept locuitorilor din Ianculesti in baza documentelor de care dispun sătenii şi  nu există temei legal pentru a o scoate la licitatie.,deci puteţi intra sub incidenta legii penale.Profit de ocazie pentru a atrage atentia asupra faptului că intr-un spaţiu public de şedinţă a Primăriei Carei  nu există insemnele statului de drept,drapelul lipsind cu desăvârşire.”

In sala s-a aflat şi Adela Opriţoiu,consilier juridic din partea Institutiei Prefectului Satu Mare si care a afirmat că abia după ce va ajunge proiectul in cauză la Prefectură se va putea pronunţa asupra legalităţii lui.

Consilierul Ciută a consemnat in faţa asistentei ,date din extrasul CF din  carereiese că sătenii au in folosinţă această păşune.

Din punctul meu de vedere,prin ceea ce se doreşte a se vota acum noi procedăm la instrăinarea păşunii ianculeştenilor.Vrem să scoatem 33,98ha la licitatie dar restul de teren….?In raportul de specialitate se face referire la suprafata de 42,35 ha  din care doar 33 ha ar fi păşune iar restul tufiş şi stufăriş….unde e acest tufiş? Ne vom trezi că vin la licitatie alţi crescători de animale din Carei deoarece apartine satul de UAT Carei si oamenii vor rămâne fără păşune.E clar că una din asociatii,Colonia Motilor e dezavantajată din start şi nu va putea participa datorită conditiilor impuse.După ce ca timp de 23 de ani nu am făcut nimic pentru ei acum le luăm si păşunea.Propun să amânăm acest punct,să ne aplecăm cu  atenţie asupra acestui proiect de hotărâre,fiecare în comisia în care lucrăm şi abia apoi să luăm o hotărâre”,a incheiat consilierul Ciută.

Desi discutiile dintre consilieri si aparatul de specialitate au fost destul de aprige,ianculestenii au demonstrat că se pot conforma cerinţelor impuse de normele de conduită intr-o sala de şedinţe a Consiliului Local şi că doleantele lor  se pot exprima prin intermediul unor purtători de cuvânt.

Lăsaţi de izbeliste timp de 23 de ani,căutati doar in preajma activităţilor electorale,au găsit totuşi puterea de a-şi reprima necazurile si nemulţumirile acumulate si a apela la un mod mai mult decât civilizat de exprimare.

Dorel Brici a fost unul dintre sătenii care au dorit să ia cuvântul din partea mulţimii prezente si deşi intrebările puse nu au fost deloc comode,tonul adoptat a fost unul normal.

Regret că unii consilieri nu vin să vadă in ce conditrii trăim si despre ce este vorba.Acum avem 2 asociatii.Problema e că de când ne stim acolo păşunea era impărtită pentru  capete de bovine o suprafaţă,alta pentru oi alta pentru porci.Acuma intrebarea e ce vreti să faceti?Să scoateti animalele din Ianculesti,să distrugeti păşunea?Nouă nu vreti să  ne dati drept la păşunat si vreti să aduceti pe altii?In iarnă ati vrut să impăduriti păşunea si dacă ne-am impotrivit nu s-a mers mai departe.Lacul l-ati luat.Ce interese sunt si ale cui?Drum nu avem nici până acum,de promisiuni suntem sătui.

In sprijinul celor afirmate,Ciprina Chiorean ,reprezentantul sătesc afirmă că “ acum  9 ani aveam peste 200 de capete de animale  iar pe păşunea nu intrau oile ca să distrugă  păşunatul vacilor.Din cauza indiferentei primăriei am ajuns in această situatie.Eu dispun de un act datat 18 ianuarie 1947 privind intăbularea suprafetei in discutie,cu drept de uzufruct in favoarea sătenilor din Ianculesti iar acum ni se ia un drept dat de statul român.

 

Viceprimarul Keizer Ludovic  a solicitat ajutorul domnului Emil Petcu  in  ce priveşte informarea despre legea fondului funciar  şi a OUG 34 din 23 . 04.2013 pentru luarea unei decizii în cursul şedinşei de astăzi,infierând lipsa de implicare a ianculeştenilor de-a lungul anilor.

Conducerea municipiului nu are treabă cu dvs.Sunteţi de vină că nu aţi pus la puinct păşunea şi o să luăm o hotărâre în spiritul legii mai ales că nu noi am venit cu această idee ci Prefectura”.

Din partea  Asociaţiei Crescătorilor de Animale Ianculeşti,Todea Margareta a afirmat că beneficiază de sprijinul primarului Kovacs,menţionând că de fapt sunt 3 persoane fizice doar că au mai multe capete de animale.

Profesorul Valentin Sorian,fiu al satului Ianculeşti scoate în evidenţă şicanele la care sunt supuşi sătenii  din partea Primăriei Carei din dorinţa de a li se diminua din drepturi.

Consider că fiecare are dreptul la păşune.Nu ştiu de ce nu se poate rezolva situaţia.Să ştiţi că şi balta a fost incadrată tot la păşune şi acum nu mai e a noastră.E păcat să se învrăjbească sătenii pentru că cineva face un abuz,în primărie se mai greşeşte câteodată…..Există organe abilitate ale statului  pentru a face lumoină dar  nu există bunăvoinţă ca să se facă ceva”.

Urmare a prezentării ca probă neîndoielnică a extrasului de CF la adresa suprafeţei de teren în litigiu,secretarul Primariei Carei,Sroth Clara a precizat că  potrivit informaţiilor de care dispune,ar exista o hotărâre 71 a Prefecturii,datând din 1991,prin care acest teren s-ar fi trecut în proprietatea privată a municipiului Carei dar până acum luat la cunoştinţă de  acest fapt.Rămâne de văzut dacă  cele afirmate de Sroth Clara se confirmă şi cine a fost implicat în această transcriere.

Aşa cum puncta la final tanti Ileana Oneţ,” vrem doar dreptate! De ce să fim noi bătaia de joc a altora? Cămin Cultural nu mai avem că e făcut praf,Şcoala se dărâmă pe noi,dispensar nu avem,am avut pădure şi nu mai avem că au luat-o alţii..să tot merem la Bucureşti după dreptate?”

După ce iniţial insista pe adoptarea unei decizii în cursul acestei şedinţe,viceprimarul Keizer a solicitat pauză de consultări  în urma cărora preşedintele de şedinţă,Adrian Bucureştean a supus la vot propunerea iniţială a consilierului Ciută de amânare a luării unei decizii pripite în ce priveşte situaţia păşunii din Ianculeşti.

Astfel,s-a stabilit ca amânarea să se facă pentru săptămâna viitoare,când va avea loc o şedinţă extraordinară,joi,6 iunie cu acest unic subiect.

 Daniela Ciută

comentarii

de iancsi la 1 iunie 2013 - 22:29

care din alea din spatele lui laicsi il …trateaza????
oare sanislauuuu stie????
politia e cu noi!
acelasi scenariu ca la piscolt…blonda e alta…..

de Citizen la 1 iunie 2013 - 22:34

Oricum nu ne asteptam la altceva de la aceste personaje care vor ramane ca o pata neagra in istoria orasului ca cele mai veroase si mai inculte.
Daca nu au fost in stare sa demonstreze nimic in viata privata a lor nu era de asteptat ca peste noapte sa se lumineze.Profita de competentele lor actuale si folosesc Politia in interes personal vezi doamne sa ii apere de cativa pensionari care isi cer dreptul lor de drept!
Nu inceteaza sa ma uimeasca cu emanatiile intunecimii mintii lor!

de annamaria la 2 iunie 2013 - 00:06

este foatre trist tot ce se intampla acolo

de Horia Mărieș la 2 iunie 2013 - 02:38

Din lucrarea: „Plasa Carei, jud. Sălaj. Descrierea teritoriului, populațiunei, stărilor: sanitare, culturale, morala religioasă, economice, financiare și de comunicație. Date statistice. 1937. Intocmită de: Dr. Ioan German, pretorul plășii Carei. Editura: Librăria și tipografia „Cultura” Societate Cooperativă, Carei, 1938.”

Pagina 67, paragraful 3:

„Colonia Ianculești (este) așezată pe hotarul comunei urbane Carei. Colonia se compune din 99 capi de familie, moți veniți din Munții Apuseni, cu loturi de câte 12 jug. cat. (6,93 ha) pământ arabil, plus câte 700 stg. p. loturi de casă și 222 jug. cat. (128,20 ha) pășune comunală. Colonia posedă și o pădure comunală de 50 jug. (28,875 ha) în hotarul comunei Foieni. Colonia este încadrată din punct de vedere administrativ orașului Carei, formând un cătun aflat la 5 km. depărtare.”

[Iugăr (în germană Joch, în maghiară hold), cunoscut și ca pogon. Se consideră că un iugăr este suprafața pe care o ară doi boi într-o zi. A fost folosit ca unitate de măsură în Transilvania, un iugăr cadastral transilvănean era egal cu 0,5775 hectare.]

In atenția primarului Kovacs, a viceprimarului Keiser, a secretarului Primăriei Mun. Carei, d-na jurist Clara Sroth. Nota bene: In anul 1937 ianculeștenii dispuneau de 128,20 ha pășune comunală și de 28,875 ha pădure comunală.

De ce se discută atunci în proiectul ce s-a aflat pe poziția 17 a ordinii de zi de doar 33,98 ha pășune comunală în Ianculești?

(„17. Proiect de hotărâre privind aprobarea închirierii păşunii în suprafaţă de 33,98 ha în favoarea Asociaţiei Crescătorilor de Animale „Colonia Moţilor Ianculeşti” şi Asociaţiei Crescătorilor de Animale Ianculeşti”).

Este atât de greu de consultat cartea funciară – colile originale aflate în registrul de carte funciară, varianta pe hârtie? OCPI Satu Mare, Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliară Carei se află chiar vis-a-vis de Primăria Mun. Carei. Se trece strada pe zebră, până la farmacia din colț, se face la stânga, cca 20 de m, se intră pe poarta din dreapta. Simplu, nu-i așa?

Consilierul privat al primarului, distinsul Boros Ernö, se află în posesia lucrării citate mai sus (sau în orice caz are cunoștiință de ea). Oare de data asta de ce nu a pus-o pe biroul primarului, pentru ca acesta, fiind de fapt un venetic (DEX: persoană venită undeva din alte locuri și considerată străină în locul unde s-a stabilit), adică nefiind de felul lui din Carei, să afle totuși adevărul despre ianculeșteni, despre pășunea și despre pădurea lor comunală?

de bravo la 2 iunie 2013 - 08:22

Bravo iancu le
In sfirsit ceva…
Bravoo!

de comeback la 2 iunie 2013 - 08:30

Bravo dinosaurilor
Aveti singe in instalatie
Pacat ca nimeni nu va sprijina
Numa se fac…
Daca le e frica de dino..
Mama mama daca vin
Tyranosaurii..
Da nu vor veni..
Nici senatoru..

de Margareta la 2 iunie 2013 - 08:43

Prefectura ar trebui să implice si nu sa stea deoparte si să privească la multele ilegalităţi din primăria Carei.Pământul nu a plecat din acel loc cărat in spate de cineva si să nu i se stie de urmă.

de Panda la 2 iunie 2013 - 08:52

mare dragoste trebuie sa fie daca iti aduci si in sala de sedinte de la servici pupila de la ….pasunat!
prietenii stiu de ce …..

de de janika la 2 iunie 2013 - 10:03

Jenoke si Lajcsika suparati pe voi ca nu leatidat votu pe ei!!!!!!

de Ocean la 2 iunie 2013 - 10:40

Cei doi localnici pomeniti D-mn Primar si Vicele, nici in cele m-ai negre visuri, nu au grezut ca Moti sunt atit de uniti. Bravo lor daca veti fi uniti nimeni nu va poate desparti.! Dar totusi stau si ma intreb unde sunt ce 129-ha pasune, si 29 ha padure. D-mn Primar nu a venit nici la sedinta de ce oare.? Ii e frica de adevar si de furia Motilor. Sa ii si fie. Acei oameni au muncit, si trait pasnic, pina nu te atizi de ce ii al lui, adica de pamint. Asa ii Motul adica ” harnic , cinstit , om de treba. Lasal in pace ca te lasa si el . Auziti cei care ii deranjati vai de mama vostra.!

de sisu la 2 iunie 2013 - 11:12

acele 129 de ha,sunt din sat pana la soseaua catre vezendiu,dupa lacul barnolt,din cele spuse de batrani,si pasunatul a fost mai lat pe anumite portiuni,dar a devenit teren arabil dupa cateva incalacari ale legii,deci dicutam acum de minim 5 ha teren.

de Horia Mărieș la 2 iunie 2013 - 11:21

Extrem de sinceră și de apreciat ca atare luarea de cuvânt a viceprimarului Keizer Ludovic: „Conducerea municipiului nu are treabă cu dvs.”

Conducerea municipiului nu are treabă cu nimic, fiindcă nu pricepe nimic, decât propriile interese meschine, cum să aibă ea atunci treabă cu ianculeștenii ???

„Viceprimarul Keizer Ludovic a solicitat ajutorul domnului Emil Petcu in ce priveşte informarea despre legea fondului funciar şi a OUG 34 din 23.04.2013”

Asta-i culmea! De parcă n-ar fi obligația viceprimarului să cunoască legile țării în care trăiește, de parcă el n-ar ști să citească legea și ordonanța de urgență invocate, el trebuie neapărat „să solicite ajutorul” d-lui Emil Petcu.

Mare-i grădina Domnului și mulți nebuni i-au sărit gardul… de-a dreptul în Primăria Municipiului Carei.

de xaver la 2 iunie 2013 - 12:30

Motii ar trebui sa fie uniti si in munca, sa-si curete pasunea de tufis, sa-si repare casa de cultura, caci doar ei si-au distrus-o., daca nu stiu cum sa se apuce, sa se duca in schimb de experienta la Petresi, Urziceni, etc.

de de janika la 2 iunie 2013 - 12:56

Conducerea orasului(Lajcsi) numai are treaba cu voi !!! ca la urmatoarea aleger nu mai are nevoie de votul vostru !!! ca va iesi in pensie!!!

de Joka la 2 iunie 2013 - 14:07

Motii ar trebui sa fie uniti si sa dea de pamant cu impostorii care le fura impozitele si darile care nu se mai reintorc sub forma de investiii in sat asa cum se procedeaza la .. Petresi, Urziceni, etc.

de Victoria la 2 iunie 2013 - 14:08

La roman pana nu ii dai un picior in cur nu face un pas inainte. Biserica este in sat construita in mare parte din banii satenilor pentru aceea s au gasit bani .Sa nu mai stea in bar sa stinga amarul sa puna banii intr o pusculita si sa isi construiasca de ce au nevoie.Cum se face ca in alte sate in tara se poate face treaba si fara bani multi, o fi lenea prea mare ? poate nu le place la campie…..bine ca in munti au drumuri case culturale scoli.
Sa nu uite ca de 12 ani incoace UDMR ia un mare procent de voturi de la marii romani.

de Szabi la 2 iunie 2013 - 14:34

La ungur pana nu reuseste sa puna mana sa ia de la altu nu ii sanatos.Iau bani de la statul roman si appoi nu vreau sa puna drapelul in sala de sedinte de la primaria Carei care este platita de guvernul romanesc.
Numai primaru poate sa stea sa beie cu csatarosii langa ureche?Nu ajunge la el ca a luat din banii de la oras dati de careienii o masina pentru el si familia sa acum vre sa ieie si pasunea de la niste batrani din Ianculesti?
Cum se face ca pt fotbal se poate sa se deie 500 de milioane ca sa faca burta mare independentu cu lajos si pentru o capela mortuara la un sat care plateste la oras darile nu se ieste banii?
Nu uitam ca de 23 de ani incoace UDMR bnumai cu minciuni si santaj a stat la putere si nici macar nu se inregistreaza ca partid politic dar ia banii ca si partidele politice,!
Cand o sa intre in legalitate UDMR si o sa puna mana sa lucreze si sa nu mai steie cu mana intinsa dupa banii de la statul Roman?

de oana la 2 iunie 2013 - 15:18

Este binevenita actiunea populatiei din Ianculesti. In sfarsit, dupa atata munca tenace, oamenii incep sa fie constienti de forta drepturilor lor, de puterea pe care o au asupra celor alesi. Este meritul organizatiei liberale din Carei care a reusit sa-i constientizeze de acest lucru si sa le dovedeasca ca nu toti politicienii sunt corupti, ca unii chiar cred in ideile si valorile pe care le sustin.Felicitari acestei organizatiei, oamenilor care muncesc acolo cu daruire si perseverenta pentru mai binele semenilor lor!
Este bine ca politicienii sunt verificati si pe parcursul mandatului lor, prin astfel de actiuni, nu doar prin mersul la vot, odata la 4 ani!

de emil la 3 iunie 2013 - 10:16

@ Szabi 14:34

Pentru ca rmdiszno sa intre in legalitate, ar trebui mai întâi ca partidele politice si parlamentarii lor sa înțeleagă ca rmdiszno este ilegal in parlament. Pe urma, cei care aproba înscrierea pe listele de candidați ar trebui sa verifice daca formatiunea respectiva respecta legea partidelor politice si are programul si statutul aprobate de tribunalul Bucuresti, sector 1 si daca este inscrisa in registrul partidelor politice. Daca nu, atunci cei care candideaza nu pot fi inscrisi sub sigla tulipanului (rmdiszno), ci trebuie sa fie inscrisi numai ca independenti. Deci, ca sa nu sara rmdszamar ca ma iau de unguri si incerc sa le interzic dreptul sacru de a participa la alegeri, spun limpede: pot fi lasati sa participe la alegeri, dar nu ami ca independenti, nu ca din partea rmdiszno.

de Flaviu la 3 iunie 2013 - 10:47

Conducatorii UDMR ai orasului incearca sa devoreze satul de moti prin deposedarea lui de toate bunurile.Ce se aude cu lacul Ianculesti luat in grija parinteasca a tulipanilor in frunte cu Robi si Deszo?
La cat se ridica incasarile din administrarea lacului din ultimul an?
Lacul a fost luat de la Asociatia Pescarilor pe motiv de proasta gestionare dar nu se spune nimic de veniturile realizatre de noua conducere.
Cu pasunea ce se urmareste?
Nu mai are unde planta tulipele Csabika?

de gyury la 3 iunie 2013 - 19:42

da cac… de kovacs unde o fugit….? un mincinos ordinar

de ady la 3 iunie 2013 - 19:54

bine va fac ca ati votat cu rahatu de kaizer si kovacs tot timpu vau mintit

de vasile la 3 iunie 2013 - 19:58

da kovacs unde a fugit de la sedinta,

de CRISTI21 la 3 iunie 2013 - 20:47

Ideea principala n-o prinde nimeni.Voi chiar nu va dati seama? Nu a venit nimeni la licitatie si nimeni nu vrea sa ia „pasunea mocanilor” ( au primit acu cativa ani in urma, la Tiream pamanuri, ca doar au fost intrebati, „ce pamant vor, arabil sau pasunat? ” toti au ales, arabil, la tiream.l-au vandut si acuma vor si din pasunat, care, e al statului, ii dat sub uzufruct)Se razboiesc ei intre ei,asociatiile din sat. vorba vine, ca doar pe taran( sensul bun) nu are carte si cu un pahar de palina ii duce unde vrea EL. Aici altcineva are interes..mocanu ii mocan..dar isi vor da cu pumnii in cap peste ani, cand acel EL v-a putea cumpara pasunea si vor ramane mocanii cu buzele umflate.
Si totusi, cei care au un singur animalanimal , peste 2, 3 ani nu vor mai fi in sat, animale.Cine va prelua asociatia asta a motiilor??
…mda…si statul parca sustine agricultorii, fermele, taranul care munceste si vrea sa se extinda…sa ma fac inteles nu taranul care are o vaca si sta intr-un birt si aseapta pensia
sun in toate satele asociatii , poate intr-u sat 2 sau chiar 3 asociatii si ii impartita pasunea in mod egal. de ce la ianculesti nu se poate asa ceva?? ptr ca e cineva prea flamand
deci, trageti singuri concluzii…

de mia la 3 iunie 2013 - 21:25

ideea principala este ca udmristii sunt lenesi la munca si iuti la pus mana pe averile altora.chiar nu va dati seama ca vor sa distruga satul de moti?
de ce credeti ca au pus mana pe lac ???cam 40 de milioane pe luna fac tulipanosii…daca bagau padure de pin negru pe pasune si mai citeva casute de vacanta…ce mai trai pentru udmristii obisnuiti sa faca pe sugativele.
stau cu mana intinsa toata ziua la primaria de unde isi iau salarii de zeci de milioane si votantii lor traiesc cu paine si apa.
deci, trageti voi concluzii….

de Ildiko la 3 iunie 2013 - 22:49

ioiii da mare suparare estem la primeria din karoly ca nu putut sa ieie pasune de la oamenii din satul ianculestii asa cum luat si balta de la ei .
nu lasati la voi sa fure covaciu care bea pana trebe dus acasa .laicika pus la el in scaun cand dus oamenii la sedinta de tulipani si dat jos pe beika ca au trebui bani la ei ca nu avut nici dupa ce sa beie apa si fiscul stat la el la usa pentru datoriile.
nu trebe lasati la voi ca si cu balta ca acum acolo mare sef dejo estem si cu robika si duc acasa a penz cu sacul.
numa bautura si femeile si banu trebe la ei si orasu poate sa moare din partea lor.

de portaru la 4 iunie 2013 - 13:58

BINE CA ATI VENIT DOMNU PREFECT la CAREI ca cu astia nu se mai poata invinge de cum isi bat joc de ROMANI!!!!
CINE A FURAT PASUNEA DE LA IANCULESTI?????

de emil la 4 iunie 2013 - 15:13

Se pare ca unii nu știu, nu pot sau nu vor a înțelege câteva lucruri simple. Pășunea a fost atribuita întregului sat Ianculesti, deci nu putea fi vândută de anumiți indivizi (fie ei si alcoolici) in nume personal. E bine sa nu uitam ca in anii socialismului biruitor, CAP -urile mai arau niște (zeci sau chiar sute de) hectare din pășune ca sa poată raporta o producție mai mare si sa fie priviti ca fruntasi in intrecerea socialista sau ca sa aibă conducerea unitatii(CAP sau IAS) niște produse in plus pe care sa le „redistribuie” acolo unde considerau necesar (inclusiv in interes sau beneficiu propriu). Sigur este ca inainte de 1940 satul Ianculesti avea peste 120 de hectare de pasune comunala. Nu e clar ce s-a întâmplat din 1940 încoace, dar rezultatul este ca pășunea ianculestenilor are o suprafață de circa 3 ori mai mica decât figura in actele de împroprietărire. Este posibil ca o parte din teren sa fi devenit teren arabil in anii CAP, dar si dupa 1990 este posibil ca unii sa fi înstrăinat din terenul comunei. Nu este relevant faptul ca unii si-au vandut terenul personal pe nimic. Aici e vorba de pășunea comunala. Deci, pana la urma, câte hectare are pășunea ianculestenilor? 128 sau 42 de hectare?

de jiga la 4 iunie 2013 - 15:32

buuuuun film ati pus cu sugativele din averile altora si care se dau mari virgine la premeria cziganyviggggg…..smenuri si susanele la mana premerilor tulipanyiiiiii care nu mai stiu unde sa pune banii jumuliti la nyegruuuuu………….

de sandy la 4 iunie 2013 - 16:14

ce tare a fost sedinta asta, marian era cel mai tare ,se comporta ca un adevarat european,
totusi de scoala de ce au nevoie ? cati copiii sunt acolo?nici la Marna nu mai e scoala,
bloooooo,

de berni la 4 iunie 2013 - 17:51

da la reformati de ce le trebe la CAREI gradinita separata la fosta scoala nr.4????
de ce iau copii de la sectia romana si ii duc acolo si spun ca sunt mai multi copii????
de ce primaru nu da voie sa se faca si sectii noi de gradi de limba romana si nu semneaza actele pt dus la inspectoratul scolar si spune acolo numai minciunile???
de ce nu se taie chitantele la balta la inculesti si baga dejo cu robi si arpi banii la buzunar din locurile de la ianculesti????

de adrian la 6 iunie 2013 - 08:14

pentru ce a fost adusa politia la sedinta?
ca sa protejeze furturile si deposedarile de teren de catre cei ce conduc udemereste orasul?
de ce nu a venit politia cand kovacs a luat din banii fundatiei consilului local o masina in interes personal?
unde este politia cand primarii incalca legea?

de om-de-rand la 6 iunie 2013 - 14:40

totusi ce se intampla ?
e bai mare !
s-a rasturnat lumea cu curu-n sus ?

de dani la 6 iunie 2013 - 20:27

Da, emil, ai dreptate cu lipsa de pasune. Is romanca si nu tin cu kovacs dar acum la cearta cu pasunea, el nu are nici o treaba.sau facut 2 asociatii in sat.una dintre asociatii si-au depus hartiile pana la termenul limita, februarie 2013 si cealalta prin aprilie. cele doua asociatii se razboiesc.Singura vina a lui kovacs e ca nu imparte odata pasunea dupa cap de animal la cele 2 asociatii, si balciul e gata. Ce tot intinde atata.Este o lege si ptr agricultori. Sa se imparta pasunea dupa cap de animal, care cat are si gata.

de Gerula la 6 iunie 2013 - 20:43

pana nu a fost kovacs nu am avut treaba unii cu altii da cel mai bine ar fi sa veniti si sa vedeti cine sunt asociatia cu oile duse noaptea la pascut pascuns!!!!
la 3 oameni care stau la gramada sa se deie ca la tot satu????
ce treaba are lajos ca sa spuna ca el dicteaza si sa mearga aia cu oile la pasunat ca el ii stapan????nu le mai ajunge la unii sacu de bani luati cu japca si le trebe si sufletu oamenilor acuma da ii vor ajunge blestemele amaritilor!

de dia la 6 iunie 2013 - 21:35

io nu stiu care-i treaba cu flamanizii de asociati. da totusi cate capete de animale sunt la o asociatie. is egale animalele sau nu??

de luci la 6 iunie 2013 - 21:42

animalele hapsane is egale la supt

de szecsenyi la 9 iunie 2013 - 08:20

dupa ce dimineata a dat ordin sa vina jandarmii si alte forte de ordine jena si-a luat vic. de mana si au intins-o in ungaria la cumparaturi…ghinion ca nu au pus masca pe figura si am vazut adevarata lor fata!

de mitruta la 16 iunie 2013 - 20:41

a fugit guzganu ca necuratu de tamaie cand a vazut ianculestenii cum vin randuri randuri/nu a avut curaju sa stea in fata lor si sa dea ochii cu iei si mai si pune vicele sa tranteasca minciuni cu soata bolnava de moarte da buna de mers la cumparaturi in ungaria si apoi a doua zi se chefuia pe rupte la festivalu svabvilor,.pana si pinochio ar fi invidios pe individu pus de primar la cate minciuni poate scoate pe minut.pana si la ianculesti a spus ca au venit oameni la scandal cand pe film am vazut ca de fapt a fost chiar invers da a mai dat si bani la finutu sa scrie minciunele gogonate,.poate merge la cati popi vrea ca tot nu ajung la cate pacate are….

Lasati un comentariu