O Primărie din judeţul Satu Mare refuză construirea unei Capele mortuare pentru satul din administrare

• publicat la: 14 februarie 2017
O Primărie din judeţul Satu Mare refuză construirea unei Capele mortuare pentru satul din administrare

La 4 ani de la prima solicitare pentru construirea unei Capele Mortuare în Ianculeşti, sat ce aparţine de UAT Municipiul Carei, nu s-a acordat nici măcar autorizaţia de construcţie! Subiectul a fost politizat  ulterior de primar.

Potrivit unor reglementări europene la care a aderat şi legislaţia românească,  familia are obligaţia să depună persoana decedată la casa mortuară după numai o oră de la momentul decesului.

Cum se pot conforma acestei cerinţe  moţii  din Ianculeşti, sat care aparţine de UAT Municipiul Carei? Primăria Carei refuză constant construirea unei Capele Mortuare. Primarul Kovacs invocă motive politice în timp ce sătenii sunt dispuşi să presteze muncă voluntară pentru diminuarea costurilor construcţiei.

Mai mult, la şedinţa din 31 mai 2013 unde a fost introdusă pentru prima dată pe ordinea de zi solicitarea construirii Capelei Mortuare, consilierul Ciută a oferit   schiţa şi  planul  de   situaţie alături de o machetă a construcţiei la final. Consilierii UDMR şi PSD au votat în schimb pentru varianta costisitoare  în care să se aloce  mai întâi sume pentru studii  peste studii. Suntem în februarie 2017 şi lucrările nici nu au fost demarate . Oferta comunităţii de moţi din Ianculeşti a fost respinsă iar proiectul blocat şi politizat de primar.

Satul Ianculeşti este supus unui proces de depopulare forţată de către UAT Municipiul Carei prin  menţinerea condiţiilor de  trai tip ev mediu , adică lipsa trotuarelor, a drumurilor asfaltate , a lipsei posibilităţii de urmărire a posturilor TV judeţene, a lipsei apei potabile şi a canalizării, a lipsei transportului în comun, a refuzului investiţiilor pentru reabilitare Cămin Cultural şi clădire şcoală , etc.  În aceste condiţii, tinerii migrează spre oraş.

Lecţie de bun-simţ din partea ianculeştenilor la Primăria Carei. Primăria apelează la forţele de ordine.

VIDEO şedinţa din 31 mai 2013

https://www.youtube.com/watch?v=fi99Q5cGzXg

Evoluţia situaţiei privind construcţia Capelei Mortuare…

http://www.buletindecarei.ro/2014/11/primarul-propune-capela-mortuara-contra-voturi-totul-sta-in-alegerea-voastra.html

http://www.buletindecarei.ro/2014/12/trafic-de-influenta-la-careicapela-mortuara-contra-voturiepisodul-2capela-fac-daca-cer-consilierii-psd.html

http://www.buletindecarei.ro/2015/12/primaria-carei-tace-malc-la-solicitarile-ianculestenilor.html

http://www.buletindecarei.ro/2016/08/realizarile-administratiei-kovacs-la-ianculesti-dupa-2-mandate-consecutive-un-sat-fara-trotuare.html

 

Buletin de Carei

comentarii

de ANTIDRAGNEA la 14 februarie 2017 - 14:34

Ce au de spus ‘marii’patrioti PSD care au condus si conduc destinele acestor oameni !!!!!!

de apolitic la 14 februarie 2017 - 15:53

din cauza unor sefi infatuati si fara capatai sufera toti! ca doar la fiecare partid sunt si buni si profitori.la satul Ianculesti este important sa se faca capela si asta nu intelege sovinul de primar pe care il aveti!toate satele unguresti si svabesti au capela numai kovacsa nu vrea sa dea autorizatie pentru motii din Ianculesti.

de Poet la 14 februarie 2017 - 19:34

O sa fie capela,dar nu in secolul asta,ce nu important se uita,numai buzunarele sa fie plina,o sa fie modernizare la satul Iancu,atunci cand va invia AVRAM IANCU.

de gabi la 14 februarie 2017 - 21:19

rusine la asa primar care culege banii de taxe din sat si apoi vrea sa ingroapte satul intreg!

de localnic!!! la 14 februarie 2017 - 22:18

@apolitic
da, toate satele unguresti si svabesti au capela, majoritatea (cel putin 90%) construite de cativa deceni de enoriasi si nu de primari, dar mult mai usor este sa intinzi mana decat sa pui umarul

de Buletin de Carei la 14 februarie 2017 - 22:24

Stimate localnic, satele unguresti si svabesti au construit din banii lor si Camin Cultural si scoala si au introdus apa potabila tot din banii lor? Adică moţii din Ianculeşti trebuie să plătească la primărie toate taxele şi impozitele şi apoi să scoată din buzunar şi pentru investiţii în sat. Eşti la ora glumelor sau doar pui la încercare informaţiile şi cunoştinţele cititorilor? Un sat fără drumuri şi trotuare este inclus în prima zonă de impozitare de către un primar ,,glumeţ,, şi tu faci oamenii cerşetori. Puţin mai mult respect pentru cei care plătesc taxe şi impozite mai ales că primarul nostru nu face parte din aceaastă categorie.

de localnic!!! la 14 februarie 2017 - 23:24

@bdec
am comentat situatia capelelor, (O Primărie din judeţul Satu Mare refuză construirea unei Capele mortuare pentru satul din administrare, titlu dat de D-voastra), va deranjeaza c am spus adevarul? referitor de zona de impozitare, dupa D-voastra in cate zone ar trebui impartit satul sus mentionat????? in rubrica onservatii se poate observa ca vorbim de zona rurala adica nu este = cu 1DECEMBRIE 1918 care este zona urbana.

de stan la 15 februarie 2017 - 00:31

@localnic
„amice, esti idiot!” Tocmai asta era chestiunea: SATUL (adica aflat in mediul rural) Ianculesti este inclus in aceeasi zona si categorie de impozitare ca si str. 1 Decembrie 1918 din Carei, adica aflata in mediu urban!

de Horia Mărieș la 15 februarie 2017 - 02:47

@stan@ 15 februarie 2017, 00:31

SUBSCRIU!

de Buletin de Carei la 15 februarie 2017 - 08:23

Stimate localnic, la finalul articolului la care comentati, exista mai multe link uri catre materiale avand ca subiect satul despre care discutam si pe care nu il agreati. Daca dai clik pe unul dintre ultimele doua, apare documentul oficial care atesta ca satul Ianculesti este inclus in PRIMA ZONA DE IMPOZITARE din Carei adica este considerat ca arata la fel ca si strada 1 DECEMBRIE 1918. Am mai specificat in comentariul care nu va palce ca satenii din satele unguresti si svabesti au apa potabila, drumuri asfaltate, scoala si Camin Cultural iar unele sate si sala de sport.

de localnic la 15 februarie 2017 - 09:27

@bdec
c nu agreez satul Ianculesti este eronat. am multi prieteni acolo, fost colegi de liceu chiar si fin. da, exact acolo am vazut ca satul este inclus in prima zona de impozitare dar in rubrica de observatii scrie c RURAL adica se refera doar pe teritoriul Ianculestiului sa nu fie impartit in mai multe zone. impozitul platit de ei nu se ridica la nivelul impozitului platit de cei care stau pe 1 Decembrie 1918 la care in rubrica OBS scrie ca URBAN

de Buletin de Carei la 15 februarie 2017 - 11:10

Sunteti in totala eroare. Si probabil va complaceti in aceasta situatie. Daca tot aveti cunostinte in Ianculesti apelati la actele lor si intrebati de ce platesc cel mai mare impozit pe terenul agricol? Este acelasi pamant care e invecinat cu Petrestiul sau cu Marna si totusi impozitul e aproape dublu. Va faceti ca nu ati citit despre faptul ca in satele unguresti si svabesti este apa potabila , drumuri si trotuare asfaltate, Camin CulturaL toate construite de administratia locala a satelor respective. Mai adaugaţi si faptul că au dispensar şi scoală!

de localnic!!! la 16 februarie 2017 - 17:37

@bdec
da, am cunostinte despre Ianculesti. am teren la Tiream. impozitul de baza se plateste pe categorie de teren care este plusat de categorie de localitate de care apartine (se plateste mai mult decat la Tiream care este doar comuna si terenul cu multe categorii mai slaba, in momentul din fata 100 de hectare stau sub apa dar diferenta nu de aici vine ci din faptul ca apa ridica sarurile la suprafata si din cauza asta se diminuaza productia. arenda este mult mai mica decat la Ianculesti care este multiplul diferentei de impozit).

de Buletin de Carei la 16 februarie 2017 - 17:42

Felicitari pentru proprietati. Cu intelesul limbii romane stati mai greu, nu e nici o suparare dar atunci nu intrati in discutii pe care nu le pricepeti. In concluzie, cel mai mare impozit pe teren agricol se plateste la Ianculesti. Satul intreg este cuprins in prima zona de impozitare a mun.Carei desi nu are apa curenta nu are canalizare nu are transport in comun nu are Camin Cultural si nici scoala si ce e mai grav, NU ARE DISPENSAR, nici macar un asistent medical. Nu am uitat nu de faptul ca nu exista Capela mortuara in sat dar ce e mai grav e ca primaria nu a fost de acord sa aprobe constructia prin munca voluntara a satenilor!

de localnic!!! la 16 februarie 2017 - 18:13

stau f.foarte bine cu intelesul l. romane poate cu exprimare stau mai prost pe care si le recunosc (din cauza asta m-am facut agronom (in Romania, cu rezultate f. bune, si nu in strainatate) si nu prof. de l. romana. tot ce am trecut mai sus sunt reale pe care D-voastra nu vreti sa recunoasteti. nu spun c nu aveti dreptate in cele scrise de D-voastra (aparute detaliat in alte articole si pe care nici nu am comentat). nu sunt eu de vina c nu ati reusit sa convingeti pe electoratul sa aiba o alta atitudine la prezenta si sa voteze pe cine doriti D-voastra

de Buletin de Carei la 16 februarie 2017 - 20:08

Indiferent ce meserie practicati ar trebui sa intelegeti limba romana inainte de a face comentarii pentru ca altfel riscati sa va faceti de ras. Odata recunosteti ca avem dreptate odata nu dar nu veniti cu date concrete cand nu sunteti de acord. Nu sunteti la curent nici cu faptul ca Buletin de Carei este independent financiar si nu are nevie de banii din primarie pentru a exista asa cum sunteti obisnuit la altii. Indiferent cine castiga alegerile Buletin de Carei merge inainte asa cum face din 2005. Noi plătim impozite la primărie , nu stăm cu mâna întinsă ca să primim dar stăm cu ochii pe cei care folosesc banii careinilor pentru folosul lor personal. Vă deranjează? În legătură cu limba română presupun că sunteţi de acord că nu trebuie să fii profesor de această specialitate ca să vorbeşti corect în România.

de localnic!!! la 16 februarie 2017 - 20:45

parca vorbesc cu un papagal
va promit ca nu va mai deranjez nicio data

de Buletin de Carei la 16 februarie 2017 - 20:57

Vă deranjează adevărul? Nu sunteţi singurul dar indiferent dacă vă supăraţi sau nu realitatea cruntă este aceiaşi. Banii careienilor sunt cheltuiţi de primărie pentru un grup de interese şi nu în mod nediscriminator în beneficiul tuturor careienilor. Vă place sau nu la Ianculeşti Căminul Cultural nu a fost reparat doar pentru a se degrada mai repede, la fel şi şcoala şi drumurile. Când aţi fost ultima dată la Căminul Cultural din sat?

Lasati un comentariu