Cititorii ne semnalează despre activitatea consilierului primarului

• publicat la: 12 august 2013
Cititorii ne semnalează despre activitatea consilierului primarului

Am primit pe adresa redactiei  o solicitare din partea unui cititor,pe care o redam integral in continuare:

.

În ziarul săptămânal (hetilap) „Nagykaroly és Vidéke”, nr. 977 din 8 august 2013, ziar editat (kiadja) de Asociația Culturală cu același nume, dar, așa cum foarte bine se știe, finanțat pe față de RDMSz (UDMR) Carei, redactorul șef Boros Ernö, consilierul primarului Kovács Jenö, deci un salariat al Primăriei Municipiului Carei, plătit din banii contribuabililor careieni, publică articolul de fond ‘Cartea „Istoria secuimii” și raportul comisiei internaționale referitor la studiul holocaustului românesc (14.)’ adică„A székelység története” cimü könyv és a romániai holokauszt tanulmányozására létrehozott nemzetközi bizottság jelentése (14).

Nu o să mă refer în cele ce urmează la aberațiile de tot felul scrise de autor în articol și la modul cu totul personal, cu evidente accente șovine și irendentiste în care acesta abordează diversele fapte istorice și în special pe cele legate de evenimentele petrecute in data de 25 octombrie 1944, zi în care se sărbătorește Ziua Armatei Române, aniversându-se victoria finală pentru eliberarea Transilvaniei de Nord de sub ocupația horthystă.

Este treaba specialiștilor, a istoricilor sau a organelor abilitate ale statului să-i răspundă individului pe această temă. Nu mă mai mir de loc de conținutul editorialelor scrise de Boros Ernö, m-am obișnuit deja cu ele și nici nu mă pot aștepta la altceva mai bun, sau la ceva de bun simț de la el, de la un pseudoziarist, probabil fost securist, școlit pe băncile Academiei „Ștefan Gheorghiu”, așa cum rezultă de altfel și din biografia lui, publicată pe diverse site-uri.

O să mă refer însă la faptul că individul Boros Ernö, un „ziarist” lipsit de minimele atribute ale deontologiei profesionale, își permite să publice informații insuficient verificate, niște „bârfe” și, prin acestea, își permite să întineze gratuit memoria bunicului meu.

Toate ca toate, i se pot ierta probabil foarte multe de către un creștin oarecare unui „păgân” oarecare numit Boros, dar eu unul așa ceva, o astfel de măgărie, nu o să-i permit niciodată, și în consecință, nici nu o să-l iert niciodată!

În articol, Boros Ernö afirmă că„ar fi auzit” în anul 2007, de la domnul Hevele Gusztáv, domiciliat în aceea vreme pe strada Gării (Vasut utca) – de care nu știu dacă mai este în viață sau nu – că bunicul meu, Negrean Iosif (al cărui nume a fost scris de-a lungul timpului și Nyegrán, fiindcă așa au fost timpurile respective), „bőrkereskedö” (comerciant de articole de pielărie), ar fi fost, imediat după intrarea trupelor sovietice în Carei (data exactă nu este precizată de autor), „parancsnok”, adică comandantul unei formațiuni (neprecizată de către autor), care s-a ocupat de deportarea foștilor soldați horthyști în așa numitul lagăr al morții de la Földvár – Feldioara – Marienburg.

Adică, se insinuează de către numitul Boros, fără nici o jenă, și pe baza spuselor unui oarecare Hevele Gusztáv, căcică „Negrán, a börkereskedö” ar fi fost un colaboraționist, adică ar fi colaborat cu rușii, cu comuniștii sovietici, pentru trimiterea în lagăr a foștilor soldați horthyști.

Nimic mai fals, nimic mai absurd. Este o minciună  jalnică, josnică și sfruntată.

A fost un singur  „bőrkereskedö”  (comerciant de articole de pielărie)  Negrean (Nyegrán) în Carei, așa cum rezultă din puținele documente atașate și acesta a fost bunicul meu.

Deci atacul insidios al numitului Boros Ernö este un atac direct la persoană.

 

Păi nu îți este puțin rușine dumitale, domnule „ziarist” Boros Ernö, să publici astfel de informații total neverificate ?

Chiar nu ți-a trecut prin cap că sovieticii n-ar fi colaborat în vecii vecilor cu cineva care a fost distins de către Majestatea Sa Regele, în ziua de 9 mai 1940 cu Medalia „Meritul Comercial și Industrial” Clasa I-a și numit pe brevet  „Mare comerciant”? 

Chiar nu ți-a trecut prin cap că un om ca Negrean Iosif n-ar fi colaborat în viața lui cu trupele comunist-sovietice, mai ales pentru a-i ajuta să deporteze pe cei care domiciliau în același oraș cu el și pe care îi cunoștea bine, fără doar și poate?

În ce stare se afla memoria domnului Hevele Gusztáv în anul 2007 când dumneata susții că ai vorbit cu dânsul, chiar că nu am de unde să știu. Putem să întrebăm însă familia distinsului pictor Ștefan Gnandt. Domnul Hevele Gusztáv a fost pantofar la viața lui, deci probabil că a fost un client al bunicului meu de la care cumpăra produse de pielărie, iar in anul 2007 este de presupus că se apropia deja de respectabila vârstă de 90 de ani. Fără nici o supărare și cu tot respectul posibil, dar – și din păcate, la o vârstă atât de frumoasă, începe deja să te șicaneze ireparabil neamțul numit Alzheimer. Câtă încredere poate avea cineva cu scaun la cap în mărturia unui domn ca Hevele Gusztáv?

Pe de altă parte, dumneata, domnule „ziarist” Boros Ernö, ai publicat cu mânuța dumitale, într-unul din numerele săptămânalului la care servești ca redactor șef, editorialul „Lista chiaburilor din Carei în anul 1953” adică „Nagykárolyi kuláklista 1953-bol”, vezi fascimilul din foto antet. La poziția 9 din listă figurează numele Negrean Iosif.

Dumneata chiar te faci că nu știi că cei care au fost declarați chiaburi de către comuniști, erau considerați pur și simplu niște „exploatatori”, niște „dușmani ai poporului”?

Cum puteau oare aceștia să fie aceptați ca și „colaboratori” de către comuniștii-sovietici?

Dumneata domnule Boros, chiar nu îți dai seama ce logică strâmbă și tendențioasă poți să ai, sau că cel puțin asta este impresia pe care o produci, ca o consecință directă a faptului că nu-ți verifici din mai multe surse informațiile pe care le dai publicității?

Dar până și dumneata admiți în articol, stimate domnule „ziarist” Boros Ernö: „Aș adăuga doar atât. În 2007, atunci când am auzit cele expuse (în articol) de la Hevele Gusztáv, a fost deja mult prea târziu ca să verific în amănunțime toate lucrurile, fiindcă atunci mulți dintre supraviețuitorii lagărului morții de la Feldioara erau deja decedați.”

Păi de ce n-ați verificat informațiile respective din anul 2007 până la data de 8 august 2013, data publicării josniciilor d-voatră în „Nagykároly es Vidéke”, stimate domnule ziarist Boros? Chiar n-ați avut timpul necesar?

Sau preferați să aruncați cu gunoi în oamenii care nu se mai pot apăra, doar ca să umpleți cu măzgăleli fetide o pagină de ziar?

Atenție însă, Bunul Dumnezeu (A Jo Isten) nu bate cu bâta.

Mai există martori în viață care, în afara mea, pot apăra și păstra nepătată memoria bunicului meu. Amintesc aici doar pe distinsa doamnă Hettig Anna și pe distinsul domn Csikos Gyula, ambii domicilați în Carei. Sunt convins că dacă dânșii vor citi aceste rânduri, vor putea depune oricând mărturie în favoarea bunicului meu.

Cu privire la mass-media, art. 30 alin. 8 din Constituție stabilește căRăspunderea civilă  pentru informaţia sau pentru creaţia adusă la cunoştinţă publică revine editorului sau realizatorului, autorului, organizatorului manifestării artistice, proprietarului mijlocului de multiplicare, al postului de radio sau de televiziune, în condiţiile legii.

Datorită informațiilor publice neadevărate referitoare la bunicul meu Negrean Iosif, aduse la cunoștiință publică de numitul Boros Ernö, eu mă consider în prezent parte vătămată. Cel vătămat are deschisă calea unei acțiuni civile pentru obținere de despăgubiri (daune morale) și în consecință, în cazul în care numitul Boros Ernö nu își va cere scuze în public în termen de 15 zile de la data prezentei și nu publică o dezmințire în ziarele locale de limba română și de limbă maghiară, îmi rezerv dreptul să mă adresez justiției.

Horia Mărieș

Carei, 11 august 2013

comentarii

de azvana la 12 august 2013 - 21:09

Bobinatorul UDMR-ist incalceste rau sarmele,iar primarul ii plateste articolele.

de ibi la 12 august 2013 - 21:39

acest Maries nu e domnul la care nu se da inapoi ce a mostenit de la parintii??
si atunci a dat liber jeno la consilieru platit din bani de la primarie sa atace pe el ca sa sperie si sa taca si sa ramana la ei avere asa cum au facut si pana acum cu altii!
totdeauna acest kotlou consilier de primar a ocupat cu atacuri impotriva romanilor dar si el are ceva sange de roman in el asa ca impotriva parintilor lui lupta acest om.
eu cred ca primaru a vrut sa scape de Maries si a pus pe kotlou sa gaseasca ceva ca el nu are curaj sa spuna la om in fata si ati vazut ca nici la zile oras nu a vrut sa intre intre oameni si sa vorbeasca ca a avut frica mare.

de Relutu la 13 august 2013 - 01:25

Sange de Ungur sau/si Roman avem multi in aceasta zona. Unii sunt mandrii, altii nu recunosc, alti nu au, iar altii sunt indignati de propriul sange. Pentru un cretin ca Boros nu conteaza decat sa-l linga in „ureche” pe edil. Eu nu-l mai bag in seama. Incerc in asa fel sa neg ca exista. E si el un paduche al vremurilor care face valuri pentru a conta. Dar conteaza doar la naivi(sa nu zic prosti).

de Relutu la 13 august 2013 - 01:28

Sincere felicitari pentru distinctia primita de la Majestatea Sa, Regele.

de cititor la 13 august 2013 - 10:55

inca o dovada ca primarul sustine actiunile incitatorare si revizioniste ale ungariei desi este salariat al statului roman platit de guvernul PONTA!
pentru cine mai avea dubii e binevenita precizarea domnului Maries!

de Horia Maries la 23 august 2013 - 07:18

ACESTA NU ESTE UN „DREPT LA REPLICA”.
Este doar un comentariu.

In numarul de ieri (nr. 979 / 22 august 2013) al saptamanalului local de limba maghiara N & V, ca raspuns la cele scrise de mine in articolul postat mai sus si ca urmare a e-mailului pe care l-am adresat redactiei saptamanalului respectiv (adresa de email a N & K se confunda cu adresa de email privata a lui Boros Erno), redactorul sef ma onoreaza, consacrandu-mi aproape o pagina si jumatate.

Este cert ca domnul Boros nu a terminat inca disputa cu mine, fiindca articolul de fond intitulat „Velt ragalomra valos ragalmak (1)” – nu-l traduc, dar titlul contine de doua ori cuvantul ‘calomnie’ – se termina cu „Folytatjuk”. Asteptam cu mare drag si cu netarmuita nerabdare „Urmarea”, iar pana atunci am avea de notat doar urmatoarele:

Boros Erno imi reproseaza in principal faptul ca „i-am trantit in cap multe jigniri si calomnii”, anume ca l-am catalogat pseudoziarist fiindca este lipsit de minimele atribute ale deontologiei profesionale, ca este probabil un fost securist, scolit pe bancile Academiei „Stefan Gheorghiu” si ca in articolele lui abordeaza diversele fapte istorice intr-un mod cu totul personal, cu evidente accente sovine si iredentiste.
Apoi, Boros Erno ma imita ca o maimuta si ma ameninta la randul lui cu justitia.

Nu pot sa neg nimic din cele pe care le-am scris si nici nu retractez nimic, imi asum responsabilitatea afirmatiilor facute si sunt dispus sa ma intalnesc oricand in fata unui judecator cu domnul Boros Erno. Sunteti invitatul meu, domnule redactor sef, va aduc la cunostiinta pe aceasta cale ca nu ma impresionati de nici un fel.

Dupa umila mea parere, un ziarist care nu-si verifica din mai multe surse (este recomandat sa se apeleze la cel putin trei surse) informatiile pe care le publica, nu poate fi considerat un adevarat ziarist, ci, asa cum m-am exprimat, un pseudoziarist. Altfel, informatiile publicate nu pot fi considerate decat niste banale barfe (pletykak) rauvoitoare, tendentioase, lipsite de bun gust si de bun simt. Vezi balivernele preluate de Boros Erno de la numitul fost pantofar/cizmar/vulcanizator Hevele Gusztav. N-am nimic cu Hevele, doar ca se pare (si o sa verific aceasta supozitie in amanuntime) ca in anul 2007 Hevele Gusztav era deja cam ramolit si cu evidente probleme de sanatate. La cap. Deci nu se poate acorda nici un fel de incredere barfelor spuse la un pahar de vorba de catre acesta. Punct.

Am folosit expresia „probabil un fost securist”. Cuvantul „probabil” nu descrie o certitudine. Probabilitatea (matematica) variaza (exprimata procentual) intre 0 si 100%. In DEX, cuvantul probabil este echivalat cu 1. posibil, 2. poate, 3. posibil, potential, virtual, 4. plauzibil, 5. pesemne, poate, pasamite.

Nu sunt expert in traduceri din romana in maghiara, dar sensul lui probabil este mai mult ” talan” decat asa cum a tradus cuvantul Boros si anume ” valoszinu”. Domnul Boros s-a aratat a fi foarte sifonat, sustine ca l-am calomniat si ca sa se disculpe publica o adresa (oarecare) pe care a primit-o de la C.N.S.A.S. Toate bune si frumoase, n-am de unde sa stiu adevarul, am folosit cuvantul in sensul de poate, plauzibil, deci nu am afirmat cu certitudine ca Boros ar fi fost securist, fiindca, asa cum scrie si dumnealui in articol, n-am avut nici o tangenta cu fosta Securitatea si asta intreaga mea viata. Cunosc insa, fiindca nu sunt cazut de pe Luna, metodele de lucru si de racolare ale fostei securitati. Cunosc si faptul ca imediat dupa 22 decembrie 1989, vajnicii securisti au avut mare grija sa distruga majoritatea dosarelor.

In consecinta, adresa C.N.S.A.S. cu care se disculpa Boros, n-are nici un fel de valoare probatorie. A se nota, n-am afirmat cu certitudine ca Boros ar fi fost in vre-un fel un colaborator al securitatii, am scris probabil in sensul de „poate”, „potential”, „pesemne” si asta doar facand anumite deductii legate de trecutul (cunoscut din surse publice) al acestuia, pana in anul 1989.
In fond eu nu sunt ziarist, nu trebuie sa-mi verific din trei surse adevarul celor scrise, eu pot sa-mi permit sa emit si anumite supozitii.

Legat de ziaristica facuta la Academia „Stefan Gheorghiu”.
Fiindca nu suntem cazuti de pe Luna, cunoastem destul de bine cam cine ajungea pe acolo. Profilul uman si moral al celor care ajungeau pe acolo. Acum vorbesc la general, orice asemanare cu cazul Boros Erno este pur intamplatoare. Erau racolati/trimisi la „St. Ghe.” la ziaristica, de catre organele locale PCR si/ sau UTC tineri cu „origine sociala foarte sanatoasa”, in general muncitori care nu au reusit sa intre prin propriile forte la vre-o facultate, in general activisti locali PCR si/ sau UTC, in general tineri foarte bine verificati de catre organele de securitate. Cate din cele „generale” enumerate se potrivesc in cazul Boros, mai ramane de vazut.
Ar mai fi de notat si faptul ca dupa absolvire, respectivii aveau fara doar si poate de platit datoriile pe care le-au contractat de la regimul comunist care le-a facut hatarul sa-i trimita la scoli/facultati. Iar datoriile se plateau de obicei „in natura” prin inregimentarea benevola in anumite „organe”‘ de propaganda sau de informare (a se citi informatori, soptitori, delatori).

in concluzie, intr-o pagina si jumatate, Boros n-a facut altceva decat sa bata apa in piua, sa se disculpe. Nu a reusit sa scrie nici macar un cuvant legat de esenta celor semnalate de mine, adica de faptul ca a asternut pe hartie minciuni josnice, tendentioase, neprobate despre bunicul meu, a carui memorie eu ma consider obligat sa o apar pentru ca sa ramana neintinata.

In rest, pana la „Folytatas” raman valabile cele scrise de mine la sfarsitul „dreptului la „replica”.
Nu de alta, dar acest spatiu nu-mi permite sa-l combat pe Boros cuvant cu cuvant, asa cum ar fi fost de altfel cazul (vezi magaria din articol pe care o scrie cu referire la Ip, judetul Salaj). Istoricii si doamna prim procuror de la Parchetul de pe langa Judecatoria Carei, precum si – sau indeosebi – Institutia Prefectului judetului Satu Mare pot insa sa-si faca treaba.
Au cale libera de la mine.

Oradea, 22 august 2013

de UNIO la 23 august 2013 - 08:02

kotlou bobinatorul era turnator asa ca va rog sa nu il ridicati la rang de colaborator al securitatii!
si nici maghiar adevarat nu este ca e din familie mixta.
pana si aia aveau regulile lor de apreciere si nu ridicau la rang de colaborator pe fitecine/sa fim seriosi!
o sluga la cine plateste mai mult ca inafara de diploma comunista de la stefan gheorghiu nu are nimic interesant de spus/nu degeaba l-au ejectat si ziarele maghiare din satmar

de nocomment la 23 august 2013 - 08:32

Politia tot militie ramane , gaborii tot gabori , pdl-ul si usl-ul , tot fsn-ul e , s-au schimbat doar „mariile” !!!! „desteapta-te rromane ” !!!! Justitie , nu e , politie , nu e , politica , nu e ,flota nu mai e , autostrazi nu e , salarii , nu e , nimic nu e ! e numai ebe , hudre, bashisti , uselisti , udemeristi si anticristi ! „Aiasta-i ” Romanika , unde nimic nu e ….pt. popor !

de Horia Maries la 23 august 2013 - 08:54

Un mic supliment la cele de mai sus. Doar o mica vorba sa mai spun.

Cautand prin urmele lasate de ziaristul Boros Erno in presa postdecembrista, am gasit in „Jurnalul de vineri”, saptamanal regional, Maramures, Salaj, Satu Mare, anul V, numarul 203 , 10-16.11.2006 articolul de o pagina intitulat „Saptamanalul careian fondat de senatorul Szabo Karoly si primarul Beko Tamas isi radicalizeaza discursul. O noua incitare la sovinism”, autor SZASZ LORAND.

In articol, atunci cand este vorba, in A.D. 2006, de sovinism, de Dvs este vorba, stimate domnule redactor sef Boros Erno, doar ca in articol prenumele Dvs. este scris ERNESTIN !

De Dvs. este vorba, nu-i asa? Nu fac nici o confuzie regretabila, nu-i asa?

L-ati dat cumva in judecata pe autor, pe Szasz Lorand, pentru calomnie, sau l-ati iertat?
Sunt doar curios sa aflu adevarul chiar din gurita Dvs.

Va tin la dispozitie pagina scanata a saptamanalului respectiv. Sa auzim numai de bine. „Folytatjuk”.

de pensionarcoment la 23 august 2013 - 09:37

Romania e la locul ei stai linistit si aici va ramane!
ebbe tulipane si alti gainari sunt vremelnici.
de ce nu spuneti despre salariile din primaria carei care depasesc cele ale ministrilor lui ponta.deci este salarii nocomment si este si case si masini dar nu pentru voi care credeti tot ce va spun si nu va uitati in curtea lor mai intai!

de Horia Maries la 24 august 2013 - 22:44

Doar Pentru cunoscator si in legatura cu balivernele numitului Boros Erno, scrise in numerele din 8 si 22 august 2013 ale saptamanalului „N es V”.

Am vorbit la telefon cu matusa mea, sora mamei, Ileana Stefanescu Domiciliata in prezent in Gwrmania . Era in Carei in ziua de 25 oct 1944, avea 22 de ani si-si aduce aminte destul de bine de toate evenimentele de atunci.

Dimineata devreme – era o zi ploioasa si friguroasa, la casa de pe str I. Maniu (apoi devenita Fabrica de Nasturi = Gombgyar, sic!) a sunat la poarta Petru Uglai, clopotar la biserica greco-catolica, tatal Angelei, colega mea din clasele primare, „sora mea de lapte” (asta fiindca mama ei mi-a dat si mie sa sug țâță la un moment dat).

Petru Uglai i-a spus bunicului ca „au intrat primele patrule ale Armatei Române in oras”.

Bunicul, impreuna cu preotul greco-catolic Ioan Salajan, cu Petru Uglai si cu George Uglai fratele Angelei, care avea atunci 11 ani (si posibil – dar matusa nu-si aduce f. bine aminte – cu profesorul Gavril Osian) s-au dus la marginea orasului sa intampine Divizia a 9-a de infanterie a Armatei a 4-a Române al carei comandant era generalul Gheorghe Avramescu. Divizia ajunsese cu o zi inainte la „portile” Careiului, dar s-a asteptat o zi pentru eliberarea ultimului oras de pe pamant românesc fiindca ziua de 25 octombrie era ziua de nastere a Regelui Mihai I.

Intalnirea a fost scurta cu generalul (acesta peste doua zile trecea cu armata granita cu Ungaria). Generalul Avramescu l-a rugat pe bunicul meu sa preia demnitatea de primar interimar al orasului Carei din insarcinarea autoritatilor române.
Bunicul a acceptat initial, dar dupa 2 zile a renuntat la aceasta demnitate, in primul rand din motive de sanatate (suferise o operatie foarte grea la Sanatoriul Park din Budapesta, abia a scapat cu viata, asta s-a intamplat in perioada toamna 1940 – primavara 1941 dețin documente si fotografii despre acest episod).

Operatia a fost la sira spinarii fiindca fusese infectat (intentionat sau nu, nu cunosc, dar a fost un evident caz de malpraxis, imediat dupa intrarea trupelor maghiare in Carei, adica in toamna anului 1940) in timp ce era tratat in sanatoriul ce functionase in Castelul Karolyi in perioada interbelica – atunci deja Scoala de honvezi, dar mai erau acolo ustensile medicale – de o injectie facuta in sira spinarii de catre un anumit dr. Kishalmy.

Al doilea motiv pentru care bunicul a renuntat la demnitate este fiindca cu o zi inainte, in 24 octombrie 1944, armata sovietica preluase oficial in administrare Transilvania si-sistabilise „centrul de comanda” la Cluj. Administrarea Transilvaniei urma. sa revina autoritatilor române abia in data de 9 martie 1945, dupa instalarea guvernului Petru Groza, dupa convorbirea telefonica dintre Petru Groza si Stalin care a avut loc in data de 7 martie 1944). Stalin si-a dat atunci in sfarsit acordul pentru ca Transilvania sa treaca sub administrare romaneasca. Pana atunci Stalin jucase alba-neagra atat cu românii cat si cu ungurii.

Bunicul meu nu a acceptat insa ideea „coabitarii” cu autoritatile sovietice si a renuntat dupa 48 de ore la interimatul de primar al Careiului cu care-l insarcinase din partea autoritatilor române generalul Gheorghe Avramescu.

In timpul administratiei sovietice, acestia aveau in Carei ceva centru de transmisiuni in cladirea Postei de pe strada (actuala) Iuliu Maniu si timp de cateva zile soldatii au fost incartiruiti si in casa bunicului meu fiindca acesta era incapatoare si fiindca era si vecina cu Posta.

Matusa mi-a relatat ca bunicul, de frica betivanilor de soldati sovietici, si ca s-o pazeasca, ca sa o ocroteasca, o inchisese in ultima camera, ca nu cumva sa se intalneasca cu soldatii sovietici :-).

Acestea sunt amintirile Doamnei Stefanescu legate de ziua de 25 octombrie 1944 si pe care mi le-a relatat telefonic in aceasta seara.

To conclude: Boros Erno a colportat in articolul de fond publicat in ziua de 8 august 2013 doar niste minciuni jalnice.

Despre morti numai de bine. Din acest motiv nu mai scriu nici macar un singur cuvant despre Hevele Gusztav.
Intre timp am aflat ca acesta a decedat in luna decembrie a anului trecut. Sa-i fie tarana usoara, sa se odihneasca in pace.

Inchei cu celebra vorba a domnului Boros Erno: „Folytatjuk”.

de Horia Maries la 24 august 2013 - 22:53

Erata: 7 martie 1945. Convorbire telefonica Groza – Stalin.

de marieta la 25 august 2013 - 07:29

primaria carei a fost acaparata de udmr pe baza listelor electorale umflate trimise de la judet de fiicele in functie ale altor udemeristi satmareni.
incitarile la sovinism ale consilierului personal al primarului sunt deja arhicunoscute in carei .
cum e turcu si pistolu se spune si cum priumarul accepta tacit toate deviatiile hortyste ale acestuia putem trage concluziile despre fiecare din cele doua persoane implicate.
mai ales ca ambele persoane traiesc si isi pot desfasura activitatea datorita salariilor mai mult sau mai putin oficiale primite de la guvernul roman.
cum e sa scrii mereu despre presupusi dusmani si tu sa traiesti din banii lui?
de ce niciunii din cei ce critica romanii nu se descurca in viata fara bani romanesti?

de emil la 25 august 2013 - 10:49

de (rm)diszno

de Ocean la 25 august 2013 - 20:27

Eu urmaresc comentariile D-lui Horea Maries, cu o deosebita atentie si respect. Vreu s-a imi exprim durerea pentru suferinta creata de articolele, nesimtite, si calomnioase, aduse la adresa sa, de catre un cetatean care nu face alt ceva decit cauta scandal.acest Boro a facut ceva bun in acest oras? A facut ceva pentru noi cetateni? Nu cred, ci acest cetatean nu face decit sa atace oameni, sa ii jigneasca, fara sa aiba o dovada solida, si sa execute ordinele Tribunului. Oare cit il mai rabda pamintul, sau oameni.

de Horia Maries la 25 august 2013 - 20:44

@Ocean: Nu stiu sa raspund la toate intrebarile Dvs., sau nu este momentul sa o fac acum, dar va multumesc sincer pentru cele scrise la adresa mea. Pot sa va spun acum doar ca am foarte multe argumente/probe cu care sa-l combat pe B.E. si o sa fac la momentul potrivit. Astept si aparitia, joia viitoare, a „Folytatas” si atunci vom mai vedea cum stau lucrurile cu domnia sa.

de un roman la 25 august 2013 - 21:04

Domnule Maries nu cred ca sunteti surprins de ineptiile unor astfel de BOROSI, ca sunt multi la fel ca si el doar numele difera…
Vedeti iredentistii si sovinii astia mizerabili cand e vorba de romani nu stiu altceva decat sa-i faca comunisti,sa debiteze orice mizerii ca sa-i compromita sau sa puna la indoiala existenta de generatii intregi a familiilor de romani pe aceste locuri…Respect dumneavoastra si familiei dumneavoastra si va sustinem…nu va lasati…

de Horia Maries la 26 august 2013 - 20:52

@ un roman la 25 August 2013 – 21:04

Multumesc.

de Horia Mărieș la 5 septembrie 2013 - 17:50

Am ajuns mare vedetă.
Azi este a treia oară când în ziarul local de circulație internațională N & V, distinsul „ziarist” Boros Ernö, cel școlit la Academia „Ștefan Gheorghiu” în anii comunismului, ajuns pe acolo numai el știe cum (noi doar bănuim), angajatul Primăriei, consilierul primarului, plătit gras din banii contribuabililor careieni, îmi consacră articolul de fond. Fiind și eu un contribuabil careian, plătindu-l deci și eu (indirect) pe Boros Ernö, înseamnă că nu mai datorez nimănui nimic pentru reclama gratuită pe care mi-o face.
Nu-i datorez nici măcar un „merci”, el a lucrat oricum în aceste trei săptămâni și pe banii mei.

Avantajul major al cititorilor săptămânalului N & V este însă faptul că pe parcursul a trei săptămâni, au scăpat de lectura seriei de articole insalubre și împănate cu plagiatură, intitulate ‘Cartea “Istoria secuimii” și raportul comisiei internaționale referitor la studiul holocaustului românesc’ adică „A székelység története” cimü könyv és a romániai holokauszt tanulmányozására létrehozott nemzetközi bizottság jelentése. Boros n-a mai avut timp să citească și să plagieze, fiindcă l-a pasionat modesta mea persoană și s-a ocupat doar de mine.

De data asta, pe lângă umplutura tradițională adică bla-bla-ul sau bătutul apei în piuă, obicei ce caracterizează articolele dânsului, Boros își aduce aminte că în viață este bine să mai și citești, nu numai să plagiezi și se leagă de două dintre comentariile mele mai vechi postate în BdeC. Toate bune și frumoase, n-a avut nici o dificultate în a le găsi, fiindcă eu le-am semnat mereu, deci mi-am asumat întotdeauna responsabilitatea celor scrise, nu m-am ascuns niciodată după vre-un alias, după vre-o poreclă. Mai face însă și afirmații legate de rolul, rostul comentariilor ce apar într-un ziar online, pe care le las pe seama redacției BdeC să le comenteze.

Citind balivernele înșirate de Boros în ziarul de azi, un prieten devotat din Carei m-a sfătuit: „Lasă-l în plata Domnului pe individ, nu te mai contra cu el în presă, acordă-ți un time out de cca 60 de zile. Asupra unui individ ca el, n-au nici o eficiență niște simple comentarii, el este nesimțit de felul lui (pofátlan), de el trebuie să se ocupe organele abilitate.”
M-am mai gândit și i-am dat dreptate prietenului meu. Arunc orzul pe gâște, pierzându-mi timpul cu unul ca Boros. Time is money.

Însă, eu sunt un tip ciudat, fiindcă mă țin de cuvânt. Am afirmat în articolul de mai sus:

„Datorită informațiilor publice neadevărate referitoare la bunicul meu Negrean Iosif, aduse la cunoștiință publică de numitul Boros Ernö, eu mă consider în prezent parte vătămată. Cel vătămat are deschisă calea unei acțiuni civile pentru obținere de despăgubiri (daune morale) și în consecință, în cazul în care numitul Boros Ernö nu își va cere scuze în public în termen de 15 zile de la data prezentei și nu publică o dezmințire în ziarele locale de limba română și de limbă maghiară, îmi rezerv dreptul să mă adresez justiției.”

Constat că au trecut cele 15 zile și o să acționez în consecință, adică așa cum am promis. Dixit.

de Horia Mărieș la 6 septembrie 2013 - 04:16

Pentru ca lucrurile să fie foarte clare, la subsolul acestui articol găsiți unele din comentariile mele, scrise în vara anului 2012 și la care face referire in numarul de ieri, 4 sept. 2013, în articolul de fond, scribul primarului, consilierul lui Kovács Jenö, cel plătit lunar cu cca 25 milioane lei vechi din bani publici. Atunci am scris de pomană, fiindcă Prefectul județului Satu Mare, sau „aparatul” dânsului n-a luat nici o măsură, așa cum a promis ferm, împotriva unuia care nu respectă statutul funcționarului public.
Poate o va face acum.

http://www.buletindecarei.ro/2012/06/insomniile-scribului.html

de Horia Mărieș la 6 septembrie 2013 - 04:38

Pentru ca lucrurile să fie și mai clare, iată și un alt comentariu, scris de mine în vara anului 2012 și la care face referire de asemenea în numarul N & V de ieri, 4 sept. 2013, în articolul de fond, scribul primarului, consilierul lui Kovács Jenö, cel plătit lunar cu cca 25 milioane lei vechi din bani publici. Atunci am „luat apărarea” unei doamne pe care o bălăcărise cu înjurături neoașe numitul Boros. Chestia asta nu i-a convenit și ieri individul scrie că nu i-am înțeles eu „umorul” fin.
Așa o fi „ziaristule”. Dar dacă scrii „humor” (horor) de ce nu publici dumneata în „Ludas Matyi”, stimate domn consilier?
Eu oricum n-am de gând să mă dezic de nimic din cele ce le-am scris pe aici pe la Comentariile de la BdeC.
Chiar dacă sună a pamflet și sunt lipsite de „humor”.

http://www.buletindecarei.ro/2012/06/consilierul-primarului-kovacs-recidiveaza.html

de Horia Mărieș la 16 septembrie 2013 - 08:03

GENG ALEXANDRU, GENG GYORGY, RAKOCI MARIA, TOMES ANNA MARIA, POROMBOVITS MARIA, ALTFATER MARIA, PRASLER MARIA, ROZS MARIA, ZONGA MARIA MAGDALENA, SIPOS ATTILA PAL, SCHMIDT STEFAN, HUDAK ANA, KORCSMAROS LASZLO, SCHVARCZ PETER ISTVAN, LEVENTE LUDOVIC, KALMAN ROZALIA, NYIRI LEVENTE, TEMPFLI JOSIF, PAKAI ANDREI, HALLER MARGIT, SZILAGYI ECATERINA, ASZTALOS MARIA, WEDLINGER JOHANN, STELKI MARIA, PIRCSUK MARIA, SZENTESI MARIA MAGDALENA, KOVACS EMMA AMALIA, ENGEL MARIA, RESCH MARIA, BUTEANU MARIA, WEDLINGER MARIA, ARDELEAN MARIA, DANKO MARIA, KOVACS MARGARETA, KABAI IRMA, OROSZ IULIU, OROSZ TEODOR, OROSZ ODON, GEBEL ELISABETA, MEZEI MARGARETA, RAKOCZI GYORGY, BUTKOVITS MARGARETA, VERES ILONA, ERDEI MARTA, KORMOS MARGARETA, RECSEY BEATA ROZSA, SERES ILEANA, SERES STEFAN, MEZEI ANA, DOLOCZKI MARGIT, DOLOCZKI FRANCISC, OLAH ELISABETA, SNELENPERGER ILEANA, ROZS ISTVAN, ASZTALOS ANNA, SCHMIDT ANTAL, RUFF ZOLTAN STEFAN, RUFF ROBERT, STIER MARGARETA, STIER ADALBERT, FODOR MARIA TEREZIA, FEZER MARIA, LIEB ZOLTAN, LIEB MIHALY, LIEB ADALBERT, SCHMIDT TEREZIA, SCHMIDT OTTO, SCHMIDT CAROL, RAKOCZI VIKTOR, KOCSAN ADELA, SZENT IVANY ARPAD, SCHONBERG CAROL, SCHONBERG ANTAL, PAKAI-VERES GIZELLA, PAKAI-VERES BORBALA, PAKAI-VERES ZOLTAN, UZONI STEFAN, FESER IOSIF, STAN GABRIELA, DEBUS OLGA, SAITOS JENO, MANHERCZ ELISABETA, MANHERCZ ALEXANDRU, ZAICA GHIZELA, NAGY ANNA, FORSTENHEIZLER IANOS, MEZINGER MARGARETA, BAUER JAKOB, VADAI FRANCISC, VAJU ALEXANDRU, KOTLAR MARTA IUDITA, MAJER ANGELA IMELDA, BENDEL ILEANA, FABIAN MARGARETA, POZMAN ELISABETA, SZENTESI CAROL IOAN, VAGANYIK TIBERIU, GLODEAN ELISABETA, HAJAS MARGARETA, ROZS ELISABETA, MERK IULIANA, WOLF TUNDE BRIGITA, PEKLI ELISABETA, HERRMAAN OTTILIE, SZENT IVANY IBOLYAI SARA, GYORFFY IOAN, HIRIMLI MARGARETA, SCHWEGLER JULIANA, MAJER VINCE, RITZMAN MIHAI, HEINRICH MIHALY, FORIS SIGHISMUND, SIMPF BLAZIU, NAGY ANITA IMELDA, VINTE ILEANA, KOVY GYULA TIBOR, HOCHDORFER ERZSEBET, GOSNER ELISABETH, TOMPE STEFAN, SAVEL IOAN, etc.

O listă de cca. 130 de nume. Ce legătură există oare între toate aceste nume?

În primul rând, toate aceste persoane au inițiat cereri de chemare în judecată în calitate de reclamanți împotriva Statului Român prin Ministrul Finanțelor Publice în calitate de pârât, reprezentant legal fiind Parchetul de pe langa Tribunalul Satu Mare, în peste 100 de procese (dosare) aflate în marea lor majoritate pe rolul Tribunalului Satu Mare și fiind, majoritatea dosarelor, înregistrate în cursul anului 2012.

Toate procesele sunt în materie civilă, toate au avut ca obiect: Despăgubiri în conformitate cu prevederile Legii nr. 221/2009. Această lege se referă la condamnările cu caracter politic și măsurile administrative asimilate acestora, pronunțate în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989.

Cităm din:

„Art. 5 din Legea nr. 221/2009.
(1) Orice persoana care a suferit condamnari cu caracter politic in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 sau care a facut obiectul unor masuri administrative cu caracter politic, precum si, dupa decesul acestei persoane, sotul sau descendentii acesteia pana la gradul al II-lea inclusiv, pot solicita instantei de judecata, in termen de 3 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, obligarea statului la:
a) acordarea unor despagubiri pentru prejudiciul moral suferit prin condamnare. La stabilirea cuantumului despagubirilor se va tine seama si de masurile reparatorii deja acordate persoanelor in cauza in temeiul Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, si al Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 214/1999, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 568/2001, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) acordarea de despagubiri reprezentand echivalentul valorii bunurilor confiscate prin hotarare de condamnare sau ca efect al masurii administrative, daca bunurile respective nu i-au fost restituite sau nu a obtinut despagubiri prin echivalent in conditiile Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sau ale Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) repunerea in drepturi, in cazul in care prin hotararea judecatoreasca de condamnare s-a dispus decaderea din drepturi sau degradarea militara.”

Lista de mai sus, cuprinde, mai mult ca sigur, numele persoanelor care au suferit condamnări cu caracter politic în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 sau care au făcut obiectul unor măsuri administrative cu caracter politic (de exemplu: șvabi, maghiari, români „deportați” în Uniunea Sovietică ori „constituiți în prizonieri” imediat după cel de al doilea război mondial), numele soților sau al descendenților acestor persoane până la gradul al II-lea inclusiv.

Ce legătură mai există oare între toate aceste nume?

În toate cele peste 100 de procese/dosare, majoritatea înregistrate la Tribunalul Satu Mare în anul 2012, persoanele sus amintite au fost reprezentante în instanță de AV. MARGINEAN MARIA EVA.

Excelentă și de invidiat performanță profesională pentru un avocat, și anume să reprezinți simultan în justiție peste 130 de persoane, în peste 100 de dosare! Profitabilă afacere pentru un avocat!

Vă interesează rezultatul tuturor acestor acțiuni în justiție?

Răspunsul este: ZERO!

ABSOLUT NICI UN PROCES nu a a fost câștigat de către reclamanți, de foștii deportați sau de descendenții acestora reprezentați de AV. MĂRGINEAN MARIA EVA!

Toate hotărîrile (soluțiile) pronunțate în instanță, majoritar in primăvara anului 2013, în dosarele respective sunt de genul: „Respinge cererea. Respinge ca nefondata cererea. Respinde acțiunea”, „Suspendat în temeiul art. 242 alin. 1 pct. 2 Cod de proc. civ., pentru lipsa părților” (Sic! – a lipsit cumva avocata, reprezentanta deportaților, de la proces?), „Nefondat. Respinge ca nefondat recursul.”, „155/1 c. pr. civila. Reclamanta nu s-a conformat (nu a dus la îndeplinire) dispozitiilor instantei”, etc.

Măi să fie! Eu cred că AV. MĂRGINEAN MARIA EVA este pur și simplu discriminată. Să nu câștigi tu nici măcar unul din cele peste 100 de procese? Păi unde, în ce țară s-a mai auzit așa ceva?

Mă întreb, cu oarecare jenă, și sunt chiar extrem de curios să aflu oare ce scuză, oare ce alte explicații plauzibile o fi găsit AV. MĂRGINEAN MARIA EVA în fața deportaților sau a succesorilor acestora pe care i-a reprezentat în instanță?

Mă întreb, de asemenea, oare cine i-a îndrumat pe extrem de naivii reclamanți, fosti deportați sau pe succesorii acestora către un avocat care – lucru dovedit – are o rată de succes de 0% (zero la sută) în procesele din această speță (Obiect: Despăgubiri în conformitate cu prevederile Legii nr. 221/2009)?

Mai mult ca sigur că naivii au fost îndrumați în mod organizat, mai mult ca sigur că distinsei avocate i s-a făcut un lobby puternic din partea F.D.G.R. – Forumul local Carei, Preşedinte: Johann Müller și/sau din partea Forumului judeţean Satu Mare, Preşedinte: Johann Forstenheizler – cunoscându-se legăturile mai vechi pe care AV. MĂRGINEAN (neé HORN) MARIA EVA le are cu acest forum.

Pe de altă parte, nu este deloc de neglijat faptul că în „reclama” pe care și-o face un avocat, contează extrem de mult dacă are sau nu „influență” în cercurile suspuse de pe plan local, dacă este de peste 10 ani consilier județean din partea UDMR sau dacă a fost, de exemplu, președintele Comisiei 7- juridică, de disciplină, administrație publică, relații cu cetățenii, probleme ale minorităților.

Și dacă află așa ceva, toată lumea cea naivă cade pe spate și fuge ca o turmă de oițe nevinovate spre biroul tău de avocat!

Care sunt beneficiile scontate ale afacerii (absolut legale) pusă la cale de avocată? Estimând o medie de cca 100 lei pe proces, asta ar conduce la o cifră de afaceri anuală estimată de minimum 100.000 lei, adică de cca 22.000 euro.

Nici nu sunt atât de rele procesele alea pierdute în serie cu Legea nr. 221/2009, nu-i așa? Doar pentru cei naivi este ceva mai neplăcută treaba.

Încheiem aici subiectul, sugerând distinsului ziarist și redactor-șef de la N&V să meargă mai departe cu serialul „A székelység története” cimü könyv és a romániai holokauszt tanulmányozására létrehozott nemzetközi bizottság jelentése”, întrerupt timp de trei săptămâni din motive independente de voința lui.

În episodul 15 îi propunem să analizeze, ajutat de talentul dânsului, desăvârșit la Academia Stefan Gheorghiu, profitabilele relații – pentru ambele părți – existente între foștii deportați șvabi, maghiari și români sau succesorii lor, și cea care îî reprezintă în prezent în instanță, adică cu distinsa doamnă avocat MĂRGINEAN (neé HORN) MARIA EVA, consilier județean din partea UDMR.

Poate că redactorul-sef, consilierul personal al primarului Kovacs Jeno, care la rândul lui este seful organizatiei locale a UDMR – de unde a fost „propulsata” in mod repetat în C.J. respectiva doamnă, va putea afla și cifra exactă a profitului net rezultat din această prietenească și profesională relație. Că de asta este ziarist, ca să afle! Ca bibliografie suplimentară îi sugerăm să studieze și declarațiile de avere, cele între anii 2003-2012, ale avocatei, postate pe site-ul C.J. Satu Mare.

de katalin la 19 septembrie 2013 - 08:54

pe locul nostalgia de azi era atelierul de bobinatori de la cooperatie unde lucra si kotlou cu pakular si iancsiteierling…..ce putem sa asteptam de la un bobinator chiar daca este acum consilier de primar pentru ca a terminat o scoala comunista si a avut carnet de pcrist si functii la fel ca si primarul

de emil la 19 septembrie 2013 - 09:08

Daca dictatura s-a instaurat la 6 martie 1945 (conform inepției din legea 221/2009) atunci regele Mihai a fost dictator?

Lasati un comentariu