Buciumul din Alpi s-a auzit la Carei

• publicat la: 20 septembrie 2013
Buciumul din Alpi s-a auzit la Carei

Buciumul Alpilor s-a  auzit  joi seară în Sala Cavalerilor de la Castelul Karolyi. Dacă până la acest manifest muzical al Alpilor, Elveția însemna  țara cantoanelor, a băncilor sau a văcuței mov din reclama pentru ciocolată, acum ea înseamnăși sunetul de bucium, horn în limba de acasă a celor doi muzicieni.

Cântecele interpreților Lorenz Schwarz și Ernst Bänninger au transportat spectatorii spre o lume de basm a păstorilor din Alpi, pe urmele cărora mergea Nicolae Iorga în 1938. În cântecele celor doi elvețieni din Alpi, ladinii și momârlanii, insule de tradiții daco-ilirice în Alpi, își buciumau dorul și credința în Dumnezeu. Poate nu întâmplător au ales în deschidere cântecul ce se intitula „Crucea din drum”.

Un moment de răscruce în viață îl face pe Lorenz Schwarz să-l regăsească pe Isus Christos, Fiul lui Dumnezeu, săși regăsească credința, dar mai ales săși regăsească rostul. Cânta la bucium, dar o făcea de dor, acea melancolie ce te împiedică să vezi drumul drept. Odată regăsită credința a înțeles și rostul cântatului la bucium: să înalțe imn de slavă Creatorului. Buciumului i-a adăugat chitara „pentru că nu se cădea să stau cu mâinile în buzunare în fața spectatorilor”, după cum a mărturisit în intervențiile în care explica muzica celor prezenți.

Buciumul se regăseşte şi în Apusenii nostri unde a rămas și acum un mijloc de comunicare folosit mai ales în sărbători când sunetul său sobru anunță poporul că au sosit oaspeții de seamă. Buciumul din Alpi însă, a suferit transformări. Poate de la lipsa pericolelor, poate de la depărtarea ce-i proteja sau de la izolarea înălțimilor, a căpătat muștiuc, iar cornul i s-a îndoit. Cântul său a devenit astfel vesel și jucăuș, permițând interpretarea pe note muzicale. 

Cred că nu este întâmplător faptul că Ernst Bänninger este pentru a 6-a  oară în România, pentru a 5-a oară în Carei, iar Lorenz Schwarz este la al nouălea concert la noi în țară.

Extrem de amabil, Ernst  Bänninger a declarat pentru Buletin de Carei:Am venit în România pentru a șasea oară. La Carei este al cincilea concert. Îmi plac oamenii de aici, sunt amabili și ospitalieri.”

Frumusețea muzicii și a mesajului transmis de elvețieni și buciumul lor au fost umbrite de lipsa unui traducător în limba română pentru spectatorii nevorbitori de limbă maghiară.

redactia

Lasati un comentariu